Sigara felç riskini yüzde 50 artırıyor

Sigara felç riskini yüzde 50 artırıyor

Türkiye’de ve dünya genelinde her yıl 31 Mayıs ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak kutlanıyor. Sigara ve tütün mamullerinin kullanımını azaltabilmek adına çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sigara zararlarına değinen Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Güler Göğüş, mide, cilt, kemik, beyin ve akciğer hastalıkların yanı sıra sigaranın felç geçirme olasılığını yüzde 50 oranında artırdığını söyledi.

Medicana Sağlık Grubu Kadıköy Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sigaranın vücuda zararının tartışılmaz olduğunu savunan Göğüş, şu ifadeleri kullandı:

“Birçok ilaçtan farklı olarak tütünün insan sağlığı için güvenli doz olarak belirtilebilecek bir miktarı yoktur ve yalnızca pasif içicilik yolu ile tütün dumanına maruz kalmaktan aktif sigara kullanımına kadar tüm dozlarda insan sağlığı için olumsuz etkilere yol açtığı bilinen bir gerçektir. Sigara içildiğinde, sigara dumanından gelen katran vücutta adeta bir zehir etkisi gösterir. Bu zehirli maddenin sürekli olarak vücuda alınması sonucunda; pıhtılaşma bozukluğu, arter yapısında bozulma gibi etkiler görülür, dokulara ulaşan oksijen miktarı azalır, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski önemli ölçüde artar.”

Sigara kullanımının bazı kanser türlerine yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığını anlatan Göğüş “Bunun en temel nedeni, sigara dumanında yer alan zehirli maddeler. Sigara ayrıca mide hastalıkları, cilt sağlığına ilişkin sorunlar, kemik hastalıkları, beyin ve akciğerlere ilişkin hastalıklar ve kısırlık gibi sağlık sorunları sigaranın yol açtığı diğer sağlık sorunları arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak, sigara kullanımı felç geçirme olasılığını yüzde 50 oranında artırıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN