Sodyum Testi Nedir?

Sodyum Testi Nedir?

Bir çok merak edilen soru arasında 'Sodyum Testi Nedir?' sorusu yer almaktadır.

Talep edilen bu test ile kandaki sodyum miktarının hangi seviyede olduğu, böbreklerin fonksiyonları ve akut takibi kontrol edilebilir. Sodyum testi vücudun susuz kaldığı, vücudun her hangi bölgesinde ödem oluştuğu, kan basıncı düşük yada yüksek olduğu durumlarda istenebilir.

SODYUM EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ

Sodyum eksikliği kan sodyum seviyesinin az olması halidir. Sodyum eksikliği beyni kötü etkiler ve zihin karmaşıklığına yol açabilir. Kişilerde sodyum eksikliği belirtileri nelerdir?

- Ellerde ve Yüzde uyuşma.

- Beyinde uyuşma ve karmaşıklık.

- Bağırsak ve mide sorunları.

- Halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı ve iştah azalmaları.

- Kaslarda güçsüzlük, kasılmalar ve kramplar.

Bu belirtiler vücudun sodyumu ağır ağır düştüğü için tehlikeli bir durum oluşuncaya kadar anlaşılması güç olabilir.

SODYUM EKSİKLİĞİ NEDENLERİ

Genellikle antidepresan ve epilepsi gibi ilaçlarının kullanımına bağlı olarak sodyum düşmesi yaşanabilir. Gerekenden fazla sıvı tüketimi yapıldığında gözlemlenebilir. Kalp ve börek ( yetmezliği )hastalıklarında ortaya çıkabilir.

SODYUM EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ

Sodyum fazlalığı ( Yüksekliği ) kanda sodyum seviyesinin yüksek olması halidir. Sodyum fazlalığı tedavi edilirken kanın sodyum seviyesi kontrol altında tutulmalı ve hızlı olarak düşmesine engel olunmalıdır. Aksi halde meydana gelebilecek olan öldürücü beyin komplikasyonları ve ödemlerin oluşması kaçınılmazdır.

SODYUM YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Fazla tuz tüketimi ve sodyum içeriği yüksek olan yiyeceklerin öğünlerimizde yer alması sonucu, bazı tümör ve böbrek rahatsızlıkları kandaki sodyum miktarının yükselmesine sebep olabilir. Yüksek sodyum belirtilerinden bazıları şunlardır.

- Sürekli olarak susuzluk hissi.

- Kas krampları.

- Göz çevresinde çökmeler.

- Ciltte gözlemlenen kuruluklar.

Sodyum sadece tuz olarak düşünülmemelidir. Sodyum içerikli paketli ürünler, turşular, cipsler ve hazır konservelerde sodyum miktarını yükseltmektedir.

SODYUM TESTİNİN ÖNEMİ

Meydana gelebilecek olan hastalıkların önlenmesi için büyük bir öneme sahiptir. Vücudun su dengesini ve kandaki basıncın düzenlenmesi için gerekli olan görev işleyişinde büyük rol alır. Vücut içindeki temel hedefi asit-baz seviyesini dengelemektir. Bu sebeple vücudun sağlıklı bir şekilde tüm fonksiyonlarını kullanabilmesi için bu test önemlidir. Bir çok kronik hastalıkla mücadele eden insanlara gerekli yeme düzeni oluşturmak içinde ideal bir seçenektir. Sağlıklı tuzlardan elde edilen mineraller kan basıncını dengede tutmak için faydalıdır. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile kaslarda oluşabilecek kasılmaların ve kalp böbrek sorunlarının önüne geçilebilir. Bu testi oldukça kolay bir şekilde yaptırmak mümkündür. Sağlıklı tuzlar dışında maden suyu tüketimi sodyum eksikliğinin etkilerini azaltmaya yardım eder. Düzenli aralıklarla sodyum testi yaptırmak gereklidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN