Sosyal medyada çığ gibi yayılmıştı! Asılsız olduğu ortaya çıktı

Sosyal medyada çığ gibi yayılmıştı! Asılsız olduğu ortaya çıktı

Koronavirüs aşısı olanların aşı oldukları kollarına mıknatıs yapıştığı ve bunun aşıyla insan vücuduna çip yerleştirildiği için meydana geldiği iddialarının asılsız olduğu ortaya çıktı. Mıknatısın insan vücuduna yapışmasının sebebi ise sadece sürtünme.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelenin tek silahı olan aşılara ilişkin sosyal medyada dolaşan ve gittikçe yaygınlaşan yanlış bilgiler gün geçtikçe artıyor. Bu sefer de bir sosyal medya kullanıcısı tarafından ortaya atılan iddia gündem oldu. İddiaya göre, Amerika'da Kovid-19 aşısı olan bir kadın aşı olduğu koluna mıknatıs yaklaştırdı ve mıknatıs koluna yapıştı. Paylaşımda Kovid-19 aşısıyla insan vücuduna çip yerleştirildiği iddia edildi. Bu iddialar pek çok kişinin koluna mıknatıs yapıştırmayı denediği videolar ile büyüdü.

asiii.png

İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Sosyal medyada dolaşan bu iddiayı ise Teyit.org incelemeye aldı. Teyit.org'un incelemesinin sonucunda mevcut iddianın yanlış olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular şöyle:

  • "Bilim insanları, bazı kişilerin derilerine manyetik cisimlerin yapışmasını, tenlerinin yapısından kaynaklı sürtünmeye bağlıyor.
  • Covid-19 aşısı ile insanlara mikroçipler yerleştirileceği iddiasının bilimsel bir dayanağı yok.
  • Teyit, yaptığı deneyde aşı olan herkesin koluna manyetik cisim yapışmadığını gösterdi.
  •  Aşıların içerisinde bulunan maddeler o kadar da tehlikeli değil."

İNSANLARA MİKROÇİP ENJEKTE EDİLMESİNİN BİLİMSEL DAYANAĞI YOK

Teyit.org'un incelemesine göre, Kovid-19 aşısı ile insanlara mikroçipler yerleştirileceği iddiasının bilimsel bir dayanağı yok. Mikroçiplerin aşılar yoluyla enjekte edilmesini mümkün kılacak bir teknoloji de yok. Mikroçiplerin en küçükleri bile aşı enjektörlerine giremeyecek kadar büyük. Kaldı ki aşıların içerikleri her bir ülkede uygulanmadan önce ilgili otorite tarafından denetleniyor.

MIKNATISIN YAPIŞMA NEDENİ SÜRTÜNME

Peki iddiaya konu olan mıknatısların insan vücuduna yapışma nedeni ne? Teyit.org bunu şöyle açıklıyor: "Elbette aşı olduktan sonra koluna magnet yapışan kişiler için de bir açıklama var. Aşıdan bağımsız olarak vücuduna kaşık, magnet gibi metal cisimler yapıştırabildiğini iddia eden insanları bilirsiniz. 

Bilim dünyası, bu “manyetik insanlar”ın vücuduna mıknatıs ve benzeri cisimleri yapıştırabilmelerinin sebebinin, tenlerinin diğerlerine göre daha elastik ve yapışkan olmasından kaynaklanabileceği görüşünde. Bu yapışkanlık, sebum adı verilen doğal bir salgıdan kaynaklanıyor olabilir. Şüphecinin Sözlüğü'ne (Skeptic's Dictionary) göre:

'Tüm memelilerin sebum adı verilen yağlı / yapışkan bir içeri salgılayan salgı bezleri vardır. Bazı insanlarda bu salgı daha çok işler, bu da onların, kendilerini yıkamadıkları sürece, üzerlerine bir şeyler yapıştırabilmelerine izin verir.'"

Teyit.org'un incelemesinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN