Tedavi edilmeyen obezitede kısırlık riski

Tedavi  edilmeyen obezitede kısırlık riski

Türkiye’de her üç kişiden birinde görülen obezitenin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Opr. Dr. Erkan Aksoy “Tedavi edilmeyen obezite şekerden kalbe, kanserden kısırlığa ve eklem rahatsızlıklarına kadar pek çok sağlık sorununa neden olabilir” dedi.

EDA SANĞU

Obezite tedavisinin asıl amacının kilo verdirmek olmadığına dikkati çeken Medical Park Ordu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Erkan Aksoy, hastaların kilo ile beraber yandaş hastalıklarından da kurtulduklarını söyledi.

Opr. Dr. Aksoy “Obezitenin tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Zira tedavi edilmeyen obezite; şeker hastalığından kalp hastalıklarına, kanserden kısırlığa ve eklem rahatsızlıklarına kadar pek çok sağlık sorununa neden olabilir” diye konuştu. Obeziteye aşırı ve yanlış beslenme, hormonal etkenler, hareketsiz yaşam ve genetik geçişin sebep olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, şu bilgileri verdi: “Bariatrik cerrahi olarak da bilinen obezite cerrahisi, vücut kitle indeksi 40 ya da 35’in üzerinde olan, uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz, medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmekte. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan veya 40’ın üzerinde morbid obez hastalarda kilo kaybının sürdürülebilmesinde tek etkili yöntem olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olup, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet tedavisi gibi yandaş hastalıkları olanlar için de yağ dokusundan kurtulamadıkları takdirde obezite cerrahisi uygulanabilir.”

Opr. Dr. Aksoy, hastaların hangi ameliyatı olması gerektiğine değerlendirmelerden sonra karar verildiğini belirterek, 4 farklı obezite ameliyatı tekniği bulunduğunu kaydetti. Dünya Obezite Federasyonu, geçen hafta 2030’a kadar dünya çapında bir milyar kişinin obez olacağını duyurdu. Raporda, yalnızca Avrupa’da 2030 yılına kadar yetişkinlerin yüzde 30’unun ve 5 ila 9 yaş arasındaki altı çocuktan birinin obez olacağı vurgulanırken, Türkiye’nin de en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN