‘Üçlü virüs’ün riski kronik hastalık

‘Üçlü virüs’ün riski kronik hastalık

Viral enfeksiyonlardaki artışın toplum açısından iyi olmadığını, ailelerdeki ‘çocuğum bağışıklık kazanır’ düşüncesinin ise yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Çünkü bu virüslerin ileride kanser yapanı, çocuğun bağışıklığı hafif düştüğünde ciddi tablolara, kronik hastalıklara neden olanları var. O nedenle her durumda çocuğunuzu hastalıktan koruyun. Aşısını yaptırın. Sınıflarda ve toplu taşımada maske takılmalı” dedi.

İngiltere ve Amerika’yı da alarma geçiren ‘Strep A’ enfeksiyonlarının, aslında her kış çocuklarda boğaz enfeksiyonları ve bademcik iltihabına yol açmasıyla bilinen ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ adlı bir bakteriden kaynaklandığını söyleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu bakterinin erişkinlerde görülen versiyonunun çocuklardaki artışına dikkat çekti. Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda dünyayı alarma geçiren durum, eskiden çocuklarda çok nadir görülürken, şimdilerde çocuklarda invaziv streptokok enfeksiyonlarında bir miktar artış olması. Çocukta nasıl görülüyor bu? Yine derin dokulara yayılabiliyor bakteri, kaslara ulaşabiliyor. Bir de özellikle viral enfeksiyon geçiren çocuklarda, akciğer enfeksiyonu yaparak kana karışıyor ve çok ölümcül tablolara neden olabiliyor. İngiltere’de yine yüzde 80 erişkinlerde görülüyor ama çocuklarda görülme sıklığı yüzde 10’lardayken şimdilerde yüzde 20’lere çıkmış durumda” dedi.

Mikrobun çocuklarda ‘kızıl hastalığı’ tablosuna da yol açtığının görüldüğünü de kaydeden Prof. Dr. Yavuz, şu bilgileri verdi: “Kızıl toksini taşıyan A grubu beta hemolitik streptokok, bademcik iltihabı olan çocuklarda kızıl tablosunun oluşmasına yol açabiliyor. Belirtiler bademcik iltihabı gibi başlıyor ama sonra bulantı, kusma, daha yüksek ateş, deride kırmızılıkların, pürtüklü bir görüntünün oluştuğu kızıl hastalığı tablosu başlıyor. İngiltere ve Hollanda, İrlanda gibi bazı Avrupa ülkelerinde alarmda olmalarının bir nedeni de kızıl vakalarının çok artmış olması.”

Prof. Dr. Yavuz, hızlı teşhisin önemini vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Streptokok enfeksiyonlarında hepsinin tedavisi penisilindir. Antibiyotiklere direnç kazanan bir patojen de değil. O nedenle de bu anlamda sıkıntı yok.”

Viral enfeksiyonların dolaşımının bu kadar fazla olmasının da toplum açısından iyi olmadığını dile getiren Prof. Dr. Yavuz, özellikle “Çocuğum hastalansın, bağışıklık kazanır” düşüncesinin de çok yanlış olduğunu vurgulayarak ailelere şu uyarılarda bulundu: “Çünkü bu virüsler vücuda giriyor ve ileride kanser yapanı var (örneğin HPV), başka hastalıklara neden olanı var (EBV gibi), CMV gibi çocuğun bağışıklığı hafif düştüğünde ciddi tablolara neden olanları var. Kronik hastalık yapanları var. O nedenle mümkün olan her durumda çocuğunuzu hastalıktan koruyun. Aşısı varsa yaptırın. Şu an hem Kovid hem de gribin aşısı var. Onun dışında çocukluk çağı aşılarının eksiksiz olarak yapılması gerekir. Ayrıca çocuğunuza ellerini güzelce yıkamayı öğretin ki solunum yolu enfeksiyonları örneğin nezle, el yıkama ile çok önemli oranda azaltılabiliyor. Kalabalıklarda da şu anda maske takılması çok mantıklı. Sınıflarda ve toplu taşımada maske takılmalı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN