'Normal' deyip geçmeyin: 8 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat

'Normal' deyip geçmeyin: 8 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat

Özellikle koronavirüs salgınından sonra birçok insan, sık yaşanan öksürük krizlerini ‘normal’ olarak görürken yetişkinlerde 8 hafta çocuklarda ise 4 haftayı geçen öksürüğün ciddi olabileceğini belirten Doktor Arzu Ertem Cengiz, bu durumun ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini söyledi.

Tüm dünyada salgın haline gelen koronavirüs, birçok can alırken birçok kişide ise kalıcı hasar bıraktı. Öksürük ise çoğu insanda koronavirüsten sonra 'normal' olarak karşılanıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Ertem Cengiz ise halk arasında ‘öksürüktür geçer’ diyerek önem verilmeyen kronik öksürüğün çok daha ciddi sorunlara yol açacağını belirtti.

YETİŞKİNLERDE 8 HAFTAYI GEÇEN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Öksürüğün şiddetinin de önemli olduğunu dile getiren Dr. Arzu Ertem Cengiz, yetişkinlerde sekiz, çocuklarda ise dört haftadan uzun süren öksürüğe kronik öksürük denildiğini ve bu durumda doktora başvurmak gerektiğini söyledi.

Sanıldığının aksine kronik öksürüğün bir hastalık değil, bir sağlık sorununun habercisi olan semptom olduğunu söyleyen Dr. Cengiz, öksürüğün şiddetine bağlı olarak kaburga kırıklarına bile yol açabileceğine dikkat çekti. Cengiz, kronik öksürüğe eşlik eden belirtileri; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, balgam çıkarma, hırıltılı solunum, sık geniz temizleme ihtiyacı, nefes darlığı, ses kısıklığı, mide ekşimesi ve ağızda asit tadı, boğaz ağrısı, nadiren öksürükle beraber kan tükürme, göğüste yanma hissi ve boğaz ağrısı... olarak sıraladı.

SİGARA İÇENLERDE GÖRÜLEBİLECEK HASTALIKLAR

Kronik öksürüğün başında gelen sebebin sigara içmek olduğunu söyleyen Dr. Cengiz, “Genellikle üç haftalık sigara içiminden sonra içicilerde kronik öksürük başlar. Sigaranın öksürüğe sebep olmasının nedeni kimyasal tahriştir. Ancak kronik sigara içicilerinde kronik bronşit, zatürre, amfizem, bronşektazi, KOAH ve hatta akciğer kanseri gelişebilir ve bu durumlar da kronik öksürüğe sebep olur. Bu sebeple sigara içenlerde öksürük endişe kaynağıdır" şeklinde konuştu.

‘ATEŞ, UYKUSUZLUK VE KİLO KAYBINA DİKKAT’

Hastalarda görülen ateşin de ciddiyetine dikkat çeken Cengiz şunları kaydetti:

“Kronik öksürükle beraber 38 derecenin üzerinde ateş, kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yatakta düz uyuyamamak, çok fazla balgam çıkarmak, aşırı yorgunluk, iştah ve kilo kaybı ile gece terlemelerinin olması halinde doktor muayenesini ihmal etmemek gerek. Kronik öksürüğü tedavi edebilmek için altta yatan nedeni bulmak gerekir. Sigara kullanıyorsanız bırakmanız gerekir. Astım hastalarında atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak önemlidir. Sinüzitli hastalar dekonjestan ilaçlar ve burun açıcı toniklerle tedavi edilebilir. Bazen sinüzitli bir hasta için antibiyotik gerekebilir. Saman nezlesi hastalarında burundan kullanılan kortizonlu ilaçlar ve anti alerjik tedaviler vardır. Kronik bronşit ve zatürre gibi durumlarda antibiyotiklere ihtiyaç olabilir. Eğer neden reflü ise mide asidini azaltan ve reflüyü önleyen ilaçlar kullanılabilir. KOAH tedavisinde bronş genişletici ilaçlar ve steroidler kullanılır. Akciğerlere yabancı cisim kaçmışsa bu cisim bronkoskopi yoluyla çıkarılır ve uygun antibiyotikler verilir.”

‘BOL SU İÇİN, SİGARA İÇMEYİN, TOZ VE DUMANDAN UZAK DURUN’

Öksürüğün geçmesi için dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Cengiz, "Bol ılık su için. Günde en az 8 bardak su tüketin. Çay ve kahve su yerine geçmez. Bol su balgamı daha gevşek hale getirir ve rahatça atılmasını sağlar. Bitki çayları, et ve tavuk suyuna çorbalar boğazınızdaki tahrişi giderir. Sigarayı ve sigara dumanı solumayı bırakın. Bol meyve yiyin. Meyvelerde bulunan liflerin öksürüğü azaltıcı etkisi vardır. Bol bal tüketin. Ballı çaylar için. Boğazınızdaki tahrişi gidermek için tuzlu su ile gargara yapın. Toz, duman ve hava kirleticilerden uzak durun. Boğazınızı yumuşatmak için boğaz pastili kullanabilirsiniz. Daha rahat nefes almanızı sağlıyorsa yastığınızı yükseltin” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN