Uzmanından ‘bayram tatili sonrası çocuklarda hastalıklar arttı’ uyarısı: Havuza giden çocukta ateşli döküntüye dikkat!

Uzmanından ‘bayram tatili sonrası çocuklarda hastalıklar arttı’ uyarısı: Havuza giden çocukta ateşli döküntüye dikkat!

Bayram tatili sonrası çocuklarda el, ayak, ağız hastalıklarında artış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayşe Kaman, “Genellikle kendi kendini sınırlayarak ortalama 5-7 gün içinde geçiyor. Fakat bazen kalpte tutuluma, menenjite neden olabiliyor. Özellikle küçük bebekler biraz daha riskli grupta” dedi.

Bayram tatili sonrası çocuklarda el, ayak, ağız hastalıklarının arttığı uyarısında bulunan Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, yaz aylarında akut ishallerin ve idrar yolu enfeksiyonlarının da daha sık görüldüğünü kaydetti.

Kaman, özellikle havuz, kalabalık yeme-içme mekanları ve tuvalet kullanımının yoğun olduğu tatil döneminde bu tip enfeksiyonlarla daha sık karşılaşıldığını vurgulayarak, “Yaz ayları ve yaz dönemi sonunda çocuklarda özellikle ‘el, ayak, ağız hastalığı’ olarak da bilinen, yüksek ateş, kusma, ağız çevresi, el ve ayaklarda döküntülerle seyredebilen ‘enteroviral’ hastalıkları sık görüyoruz. Havuz kaynaklı bulaş hastalığın en önemli sebepleri arasında” diye konuştu. Çocuklarda hijyenin önemine işaret eden Kaman, “Çocuklarımızda el yıkamaya, tuvalet sonrası hijyene, temiz gıda ve su tüketimine özen göstermemiz çok önemli. Özellikle küçük bebeklerde havuz kullanımı yerine daha çok deniz tercih edilmeli. Büyük çocuklarımızı da bezli çocukların girmediği havuzlara yönlendirmek, havuz suyunu yutmamaları konusunda uyarmak da korunma önlemleri arasında yer alıyor” dedi.

KÜÇÜK BEBEKLERDE DAHA RİSKLİ

Hastalıkta destek tedavilerin uygulandığının altını çizen Kaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğun ateşini sık kontrol etmek, boğazında döküntüleri fazlaysa, beslenmesi bozuksa bunları kontrol altına almak gibi destek tedaviler dışında çok fazla yapılabilecek bir şey yok. El, ayak, ağız hastalığı genellikle kendi kendini sınırlayarak ortalama 5-7 gün içinde geçiyor. Fakat bazen kalpte tutuluma, menenjite neden olabiliyor. Özellikle küçük bebekler bu açıdan biraz daha riskli grupta.” Kaman, bu tip hastalıklarda hekimlerin önereceği tedavilerin birebir uygulanmasının önemine işaret ederek, hastalığın yetişkinlerde nadir görüldüğünü, daha çok çocuklardan çocuklara bulaştığını anlattı.

ROTA VİRÜSÜ DE HALA DOLAŞIMDA!

Genelde kış sonu ve ilk baharda görülen, aşırı kusma, ishal ve halsizlikle ortaya çıkan ve bebeklerde çok ağır seyredebilen rota virüsünde de artış yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Kaman, “Şu anda vakalarda, hastaneye yatışlarda çok ciddi bir artış gözlemlemiyoruz” dedi. Kaman, dünyada 5 yaş altında görülen ağır ishallerin yaklaşık yüzde 40’ının rota virüs kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, yeni doğan bebeklerin bu virüse karşı aşılanmasının hastalıktan korunmada en etkili yöntem olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN