Uzmanından 'diş eti hastalıkları' uyarısı: Toplum ağız sağlığına önem vermiyor

Uzmanından 'diş eti hastalıkları' uyarısı: Toplum ağız sağlığına önem vermiyor

Ağız ve diş sağlığı çoğu zaman genel sağlıktan ayrı değerlendiriliyor. Diş eti kanamalarına vurgu yapan Uzman Diş Hekimi Akif Koçak, ağız sağlığına önem verilmediğine dikkat çekti. Diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği konusunda KARAR'a konuşan Koçak yaşanması olası hastalıkların olduğunu söyledi.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Uzman Diş Hekimi Akif Koçak diş etinin kanamasına yol açan durumları dile getirerek 'mekanik' vurgusu yaptı. Akif Koçak, "Diş fırçalamadaki en önemli detay doğru fırçalama tekniğidir. Mekanik olarak temizlenme söz konusu bu şekilde. Fırça kırk beş derece açı ile tutulur ve dairesel hareketlerle fazla kuvvet uygulamadan fırçalama işlemi yapılır. Yapılan en büyük hatalardan biri; fırçalama süresini uzatıp daha temiz ve beyaz dişler beklemektir. İdeal fırçalama süresi iki dakikadır" ifadelerine yer verdi.

Otuz saniyenin diş fırçalamak için uygun olduğunu söyleyen Koçak, uzun süre fırçalamanın sonuçlarını anlattı. KARAR'a konuşan Uzman Diş Hekimi Akif Koçak sözlerini şöyle sürdürdü:

Alt üst çeneyi ortadan ikiye bölersek her yarım çene için 30 saniye süre yeterlidir. Peki uzun süre fırçalamak nasıl bir sonuca neden olur?

  • Uzun süre fırçalama sonucunda mine dokusu aşınabilir, bu da zamanla dentin kanallarının açılmasına sebep olur ve hassasiyet ortaya çıkar.
  • Aşınma sonucunda bakteriler daha kolay tutunanacağı için dişlerin çürümesine neden olur.
  • Dentin dokusu mineye göre daha sarı yapıdadır, yani uzun süre fırçalama dişlerin beyazlamasına değil aksine sararmasına neden olur.
  • Diş eti kanamalarına ve diş eti çekilmesine neden olur.
  • Yapılan yanlışlardan biri de fırçanın üstünü macunla doldurmaktır. Sağlıklı bir fırçalama için nohut büyüklüğünde macun yeterli, tabi bu yetişkinler için geçerli.

DİŞ HEKİMİ UYGULANMASI GEREKEN TEKNİKLERİ ANLATTI

İyi bir ağız bakımıyla hedeflemeniz gereken temiz dişler, ferah bir nefes olduğu kadar, sağlıklı dişler de olmalıdır. Peki macun diş macunu sürülmeden ıslatılmalı mı? sorusuna yanıt veren Koçak şöyle devam etti:

Bu da yapılan yanlışlardan birirdir, macun kuru fırçaya uygulanır ve bu şekilde fırçalama yapılırsa daha iyi mekanik temizlik elde edilir. Normal sağlıklı bir birey orta sertlikte fırça kullanmalı, sert fırçalar aşınmaya sebep olur aynı uzun süre fırçalamadaki etkileri ortaya çıkarır, yumuşak fırça ise yeterli mekanik temizlemeyi sağlamaz. Diğer üstünde durmak istediğim konulardan biri de diş ipi kullanımı. Aslında fırçalamak ne kadar gerekliyse diş ipi kullanımı da o kadar gereklidir. Fırça bazen ara yüzleri temizlemede yetersiz kalabiliyor. Bunun için diş ipi kullanımı sağlıklı diş ve dişeti için gereklidir.

Unutulan konulardan biri de dil fırçalamak. Dil üzerinde papillalar bulunur. Yemek sonrası gözle görünmeyen artıklar bu papillalar arasına girer ve ağız kokusuna sebep olur. Bunun için fırçanın arkasıyla veya dil fırçalama aparatlarıyla bu temizlik sağlanabilir ve her fırçalamada yapılmalıdır. Kötü ağız kokusunu önlemiş olurusunuz.

Günde iki kere düzenli bir şekilde dişler fırçalandığında normal bir fırçanın ömrü 3 aydır, zamanla kıllar deforme olur yeterli temizliği yapmaz ve zarar vermeye başlar. Yani 3 ayda bir fırçaları yenilemek gerekir.

DİŞ ETİ KANAMASININ NEDENLERİ

Uzman Diş Hekimi Akif Koçak, diş eti kanamalarının nedenlerine değinerek diş eti hastalıklarının olabileceğine dikkat çekti. Uzman Koçak sözlerini şöyle sürdürdü:

Öncelikle sağlıklı diş eti pempe renkte ve sıkı formadadır. Portakal kabuğuna benzer görüntüye sahiptir. Diş eti rahatsızlığı ilk olarak diş fırçalama sırasında kanamayla kendini gösterir. Peki diş eti neden kanar
Yanlış fırçalama tekniği, plak ve diş taşı birikmesi sonrası diş eti hastalığının ortaya çıkması, hamilelik sürecinde olduğu gibi hormonal değişiklikler, travma, vitamin eksikliği, stres gibi nedenler diş eti kanamasına sebep olabilir ama toplumdaki en büyük nedeni yetersiz ağız hijyeni sonrası oluşan diş eti hastalıkları ve yanlış fırçalama tekniğidir.

Yetersiz ağız hijyeninde meydana gelen plak ve diş taşları mikroorganizmaların tutunmasına neden olur bu da önce gingivitise sonra da daha ciddi durum olan periododontitise neden olur. Gingivitiste diş eti daha kırmızı renkte ve hassas durumdadır. Periodontitis daha ciddi tablodur,diş eti çekilmeleri, kanama, diş çevresinde kemik kaybı ve bunlar sonucunda da diş kayıpları görülebilir. Bu nedenle diş eti kanamasını hafife almamak gerekir, çünkü kanama diş eti hastalığının ilk belirtisidir. Düzenli diş fırçalama ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN