Uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor: Kene vakasında ne yapılmaz?

Uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor: Kene vakasında ne yapılmaz?

Havaların ısınmasıyla vaka sayısında artış yaşanan KKKA hastalığına karşı uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor. Uzman Dr. Dikmen vatandaşlara kene vakasıyla karşılaştıklarında yaptıkları takdirde tehlikeli sonuçları olan hataları aktardı. Kenelerin doktor kontrolü olmadan çıkarılmamasının altını çizen Dikmen, vatandaşların böyle bir durumda acilen sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar memleketlerine akın etmeye başladı. Burada bağ bahçe gibi yeşil alanlarda dolaşan kişilere kene yapışması Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarını artırdı. Zaten her sene var olan vakalarda yaşanan artış karşısında uzmanlardan uyarıları geliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen de KKKA hastalığına sebep olan kenelerin vatandaşların vücutlarına yapıştığında yapmaları gerekenleri ve hatalı davranışları anlattı. Dikmen "KKKA hastalığı dünyada en yaygın görülen viral kanamalı ateşlerin başında gelmektedir. 2000’li yılların başlarında beri Türkiye’de çok yaygın görülen, sonuçta ölümcül seyreden bir hastalıktır. Giderek sıklığı düştü ama yine de hala hazırda gündemde devam etmektedir.

dikmen.jpg
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen

'SIKLIĞI DÜŞTÜ AMA TEHLİKE OLARAK DEVAM EDİYOR'

Bunlarda şiddetli baş ağrısı, ateş, eklem ağrıları, kas ağrıları olmaktadır ve kanamalı seyretmektedir. Burun kanaması, diğer organlarda kanamalar ve gözlerde kızarmalarla gündeme gelebilir. Tedavisinde tabii ki mutlaka gerekli şeyleri yapabiliyoruz. Sıvı replasmanı, ardından antiviral ilaç kullanabiliyoruz. Sıklığı düşmekle beraber bir tehlike olarak devam etmektedir" dedi.

Vatandaşları kene ile karşılaştıklarında ilk olarak bir sağlık kuruluşuna giderek uygun tedavi almaları gerektiğinin altını çizen Dr. Nurullah Dikmen, "Samsun için 700 rakımın üstündeki yerlerde hastalığı bulaştıran keneler oluyor. Sahil kenarında çok çeşitli keneler var. 1000 çeşit keneler var ama bu KKKA’yı bulaştıran keneler sahil bandımızda yoktur.

'KIRSAL ALANDA MUTLAKA BEYAZ ELBİSELER GİYİLMELİ'

Kırsal alanlara gittiğimizde mutlaka beyaz giysiler ve çorapları da üstüne geçirerekten giyinmemiz lazım. Kırsal alanlardan eve geldiğimizde de kontrol yapılması lazım. Kulak ardı, boyun, koltuk altı gibi yerleri daha fazla ısırmaktadır. Hastalığı bulaştırmaktadır.

'KENELERİ KENDİNİZ ÇIKARMAYIN'

Keneleri halkımızın kesinlikle kendileri çıkarmaması gerekiyor. Bir sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım. Bunlar usulüne uygun şekilde çıkarmaları gerekiyor. Bazıları keneyi çıkarmak için üstüne kolonya döküyor, üstünde sigara söndürüyor böyle şeyler yapmamak gerekiyor. Fark ettikleri halde derhal gelmeleri lazım. Bu zaten çok kısa sürede hastalık oluşturuyor. Kene bulaştıysa 3 gün sonrasında hemen hastalık yapabiliyor. Ateşi çıkarabiliyor ve 10 gün içinde öldürebiliyor. Burada en önemli durum erken gelmek ve erken tedaviye başlamaktır" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN