Vaka artışlarına dikkat çeken uzman isimden kritik uyarı: Bu yangın büyür ve söndüremezsiniz

Vaka artışlarına dikkat çeken uzman isimden kritik uyarı: Bu yangın büyür ve söndüremezsiniz

Prof. Dr. Ahmet Saltık, sosyal medya hesabından yaptığı koronavirüs uyarısında "Bu yangın büyür ve söndüremezsiniz" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, koronavirüs salgını için uygulanan kısıtlamaların yeniden getirilmesi çağrısı yaptı. Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarındaki hızlı yükselişin sürmesine dikkat çeken Saltık, “Derhal kısıtlamalara başlayın, bu yangın büyür ve söndüremezsiniz” ifadelerini kullandı.

ahmet-saltik.jpgProf. Dr. Ahmet Saltık

İkinci ve üçüncü dalga için de çok uyardıklarını kaydeden Saltık, “Masum insanlar ölmesin; salgını bilimsel-insani yönetin; ticari-politik-alaturka değil; RİSK ÇOK BÜYÜK, UYANIN” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YÜKSELİŞTE

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye'nin Covid-19'da 4. zirvenin yükselişi içinde olduğunu söyledi.

Twitter hesabından bayram öncesinde paylaşımda bulunan Altındiş, "Türkiye'de dördüncü bir zirve yaşanma olasılığı yüksek" diyerek uyarıda bulunmuştu.

"4. zirvenin yükselişi içindeyiz" diyen Altındiş, bayram sonrası yükselişin sebeplerini "1 Temmuz'da kısıtlamaların kaldırılması, dokuz güne uzanan tatil ve on binlerce insanın seyahat etmesi, düşük aşılama oranları ve Delta varyantı" olarak sıraladı.

"Önümüzdeki günler kritik, vakalar çok artacak" diye yazan Altındiş şu ifadeleri kullandı:

"Aslında bir dejavu. Zira 1 Haziran 2020'de kısıtlamaların kaldırılması sonrasında ağustosta pek çok ilde (Ankara vb) yoğun bakımların dolduğunu görmüştük. Bayram dolayısıyla milyonların rehavetle, aşısız veya tek aşılı olarak kapalı mekanlarda buluşmaları bulaşın çok artmasına yol açıyor.

Türkiye'de halen iki doz aşısını tamamlayanların oranı nüfusun yüzde 25'i. Tek doz aşının koruması oldukça düşük (Pfizer için yüzde 30 civarında), kimi illerde aşılamalar çok çok düşük. Bu şartlarda ağustos Covid-19 açısından zor bir ay olacak."

TATİLDE ONBİNLERCE İNSAN ENFEKTE OLACAK

Bayram tatilindeki bulaş sebebiyle Delta varyantının ülkede dominant hale geldiğini belirten Altındiş, bunun yanında iki doz Pfizer-BioNTech aşısının varyanta karşı yüzde 87 etkili olduğunu söyledi.

Tatil haftası içinde 'on binlerce insanın enfekte olduğunu ve şu anda başkalarını enfekte ettiğini' belirten Altındiş, "Semptomlar bulaştan altı gün sonra başlayacak, dolayısıyla vakalarda asıl artışı pazartesiden itibaren sağlık çalışanları gözlemleyecek. Devlet sayıları yine manipüle edecektir" dedi.

vaka.jpg

SON 24 SAATTE 12 BİN KİŞİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Türkiye'de son 24 saatte 221 bin 463 Kovid-19 testi yapıldı, 12 bin 381 kişinin testi pozitif çıktı, 58 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığınca Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.

Tabloya göre, Türkiye'de son 24 saatte 221 bin 463 Kovid-19 testi yapıldı, 12 bin 381 kişinin testi pozitif çıktı, 58 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı ise 5 bin 383 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN