Muz Gerçekten Kabızlığa Neden Olur Mu? Sonuca Çok Şaşıracaksınız

Muz Gerçekten Kabızlığa Neden Olur Mu? Sonuca Çok Şaşıracaksınız

Muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur: muzlar kabızlığa neden olur. Pek çok insan, muzların bağırsaklarınızı tıkadığına ve bu nedenle tuvalete çıkma ihtiyacını zorlaştırdığına inanıyor. Ama bu bilimsel gerçeklere mi dayanıyor yoksa sadece bir şehir efsanesi mi?

Dünyanın en popüler meyvelerinden biri olan muz; hem dünyada hem de ülkemizde büyük ölçüde tüketiliyor. Orta boy muz günlük potasyum ihtiyacının %9 'unu, günlük B6 vitaminin ihtiyacının %33' ünü, günlük C vitamini ihtiyacının %11' ini, günlük magnezyum ihtiyacının %8' ini, günlük bakı ihtiyacının %10' unu, günlük manganez ihtiyacının %14' ünü, günlük net karbonhidrat ihtiyacı olarak 24 gram, lif 3.1 gramını, protein 1.3 gram, yağ 0.4 gramını karşılamaktadır. Bu kadar vitaminli olan bir meyvenin her yaştan insanın beslenmesinde bulunması gereken en önemli gıdalardan biridir.

muzun-faydalari-943263-1.jpg

MUZUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kan şekeri seviyelerinin normal düzeyde tutulmasına yardımcı olur.
  • Muz içeriğinde bulunan lektin sayesinde bağışıklık sistemini uyarır.
  • Lif bakımından zengin olan muz, bağırsaklardaki faydalı bakteriler için besin kaynağı sağlayarak sindirim sisteminin düzenlenmesine destek olur.
  • Kandaki kortizol seviyelerini kontrol altına alarak stresi azaltır
  • Düşük kalorili zengin lif ve nişasta içeriği sayesinde açlık hissini bastırarak kilo kaybına yardımcı olur.
  • Muz tüketen insanlarda kardiyovasküler hastalıkların görülme riskinin daha düşüktür
  • Dopamin ve kateşin içerikleri sayesinde antioksidan görevi görür

2153785-1200x627.jpg

MUZ GERÇEKTEN KABIZLIĞA NEDEN OLUR MU? BU DOĞRU MU YANLIŞ MI?

Uzmanlar "Muzların kabızlığa neden olduğu mutlak bir efsanedir" diyor. Muz vitaminlerle doludur ve ayrıca bağırsak hareketine ve sindirime yardımcı olmak için diyetimizde ihtiyaç duyduğumuz çok fazla lif içerir. Muzdaki diyet lifleri ince bağırsak tarafından sindirilmez, daha çok orada sindirime yardımcı olmak için kolona götürülür. Bu nedenle, muzların genel sindiriminiz üzerinde büyük ve olumlu bir etkisi vardır.

KABIZLIK YAPAR MI?

Muzun kabızlığa neden olduğu iddiaları kesinlikle yanlıştır. Bununla birlikte, bu iddialar, muzla ilgili olarak bağırsak hareketinizle ilgili birkaç başka sorundan kaynaklanabilir. Henüz olgunlaşmamış muzlar çok fazla sindirilemeyen nişasta içerir. Nişastalar lif oldukları için sindirim için iyidir. Bununla birlikte, bağırsaklarınız aynı anda bu kadar çok şeyi işlemekte zorluk çekebilir.

Aynı zamanda muzlar, fermantasyon işlemi sırasında gazların salınmasına neden olabilir. Bu, kendinizi şişkin hissetmenize ve gaz sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bu eğlenceli olmasa da size zarar vermez ve bu gerçekten kabız olduğunuz anlamına gelmez.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN