Video oyunları işitme kaybı riskini artırıyor

Video oyunları işitme kaybı riskini artırıyor

Dünya genelinde yaklaşık 54 bin yetişkin ve çocuğu kapsayan toplam 14 araştırmayı inceleyen araştırmacılar video oyunları ile işitme kaybı arasındaki bağı gözler önüne serdi. Araştırmaya göre uzun süre video oyunu oynayanların kulak çınlaması ve işitme kaybı yaşama olasılığı daha yüksek çıktı.

ABD, İsviçre, Çin ve Avustralya'dan araştırmacılar, dünya genelinde yaklaşık 54 bin yetişkin ve çocuğu kapsayan toplam 14 araştırmayı inceleyerek, buldukları sonuçlar ışığında video oyunları ve işitme kaybı arasındaki bağı ortaya çıkardı.

Araştırmacılardan odyolog ve epidemiyolog Dr. Lauren Dillard, "Araştırma, uzun süre video oyunu oynayanların, oynamayanlara kıyasla işitme kaybı ve kulak çınlaması yaşama riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.

Yüksek sese maruz kalmanın kulaktaki duyu hücrelerini yorduğunu, bunun da işitmeyi olumsuz yönde etkilediğini belirten Dillard, "Bu durum, geçici işitme kaybına veya kulaklarda çınlamaya neden olabilir. Düzenli veya uzun süreli gürültüye maruz kalmak da zamanla kalıcı işitme kaybına yol açar." ifadelerini kullandı.

'SES MİKTARINA DİKKAT EDİLMELİ'

Dillard, maruz kalınan ses miktarının mümkün olan her anda gözlemlenmesi gerektiğini de vurguladı ve "İşitme duyunuzdaki değişikliklere dikkat ettiğinizden emin olun. İşitme kaybının temel belirtileri arasında kulak çınlaması, tiz sesleri duymada zorluk ve konuşmaları takip etmekte güçlük yaşama yer alır." açıklamasında bulundu.

Araştırmanın detayları "BMJ Public Health" adlı dergide yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN