Yemek Pişirirken Bu Ürünleri Kullanıyorsanız Yandınız! Kanser Riskini 4,5 Kat Artırıyor

Yemek Pişirirken Bu Ürünleri Kullanıyorsanız Yandınız! Kanser Riskini 4,5 Kat Artırıyor

Evde yemek yaparken hiç dışarıdan aldığınız yiyeceklerin ne kadar zararlı olduğunu düşündünüz mü? Yapılan araştırmalarda gıda ambalajlarında ve aynı zamanda bazı mutfak araçlarında bulunan sentetik kimyasalların bulunduğu keşfedildi. Bu kimyasallar ise kanser riskini tam 4,5 katına çıkartıyor. Uzmanlar bu ürünleri sakın mutfakta tutmayın uyarısında bulundu. Peki bu ürünler neler?

Mutfağınızda yemek yaparken kansere yakalanmanız daha da artabilir. Yapılan son araştırmalarda dışarıdan aldığımız ambalajlı ürünlerin içerisinde bulunan kimyasalların kanser riskini dört kart artırdığı belirtildi. Aynı zamanda mutfakta kullanılan bazı araçların pişirilince bu kimyasalları yaydığını ve yemeklere bulaştırdığı keşfedildi. Peki kanser riskini 4,5 kat artıran ürünler hangileri? İşte kanser riskini artıran ürünler...

KANSER RİSKİNİ 4.5 KAT ARTIRIYOR

İnsan eliyle üretilen toksinlere en çok maruz kalan kişilerin en az olanlara göre hastalık riski 4,5 kat artıyor. Peki bu kimyasallar hangi ürünlerde bulunuyor? Aslında bu kimyasallı ürünler mutfağınızda her gün kullandığınız ürünlerden.

İÇERİSİNDE KİMYASAL BULUNAN ÜRÜNLER

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, bu kimyasalların yapışmaz tencere, musluk suyu, deniz ürünleri, su geçirmez giysiler, temizlik ürünleri ve hatta şampuana kadar her yerde olduğu konusunda uyardı.

a3-39.jpg

KARACİĞER RİSKİNE NEDEN OLUYOR

Yapılan araştırmanın temel amacı çok fazla bilinmeyen bu bileşiklerin tehlikesini göstermek amacıyla uygulandı. Genellikle PFOS olarak adlandırılan perfluooktan sülfat, PFAS adı verilen bir tür per ve polifloroalkil maddesi, bu riski artıran önemli unsurlardan kabul ediliyor.

Bu bileşenin karaciğer kanserinin, karaciğer hastalığındaki en ciddi son noktalardan biri olduğunu ve bu durumun, insanlarda PFAS'ın bu hastalıkla ilişkili olduğunu gösteren ilk çalışma olduğunu belirtti.

KAN ANALİZLERİNDEN KEŞFEDİLDİ

Araştırmacılar, kanser hastalarından alınan kan örneklerini teşhisten önce analiz ettiler ve bunu, hastalığı hiç geliştirmemiş olan kontrol grubuyla karşılaştırdılar USC'de nüfus ve halk sağlığı bilimleri profesörü olan Dr Veronica Wendy Setiawan, insan çalışmalarının az olmasının bir nedeninin, doğru örneklere ihtiyaç duyulması olduğunu belirtti.

a2-59.jpg

Çevresel bir maruziyeti incelerken, kanserin gelişmesi zaman aldığından teşhisten çok önce alınan örneklere ihtiyaç duyuluyor. Sonunda kansere yakalanan birçok kişinin kan akışlarında birden fazla kimyasal türü olduğunu buldular.

Daha yüksek seviyeler, bir kişinin kansere yakalanma riskini de artırdı. Değerlendirmeleri, kimyasallara maruz kalmanın ilk yüzde onunda yer alan kişilerin kansere yakalanma olasılığının 4,5 kat daha fazla olduğunu buldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN