Yeni tehlike kapıda! Uzman isim üstüne basa basa uyardı: “Salgın olarak nitelendirebiliriz, antibiyotiklerin faydası yok”

Yeni tehlike kapıda! Uzman isim üstüne basa basa uyardı: “Salgın olarak nitelendirebiliriz, antibiyotiklerin faydası yok”

Kış aylarına girilmesiyle beraber hastalıklarda önemli derecede artışlar yaşanırken o zaman içsin söz konusu yeni tehlikeden bahsetti. Şu anda görülen influenza ve soğuk algınlığı vakalarının salgın olarak nitelendirilebilecek dinden söz eden uzman, antibiyotiklerin bu rahatsızlıklara herhangi bir faydası olmadığının altını çizdi.

Son zamanlarda hem mevsimin etkisiyle hem de koronavirüsün yeni varyantın etkisiyle hastalıklardaki vaka sayıları her geçen gün artmaya başladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, influenza ve soğuk algınlığı vakalarının ciddi derecede arttığını ve bu durumun aslında salgın olarak nitelendirebileceğini açıkladı. Söz konusu bu durumun maske kullanımının azalmasından dolayı belirgin bir hale geldiğini ifade eden uzman isim, önemli uyarılarda bulundu.

y.jpg

UZMAN İSİMDEN SALGIN UYARISI

Son zamanlarda acil servislerde ciddi derecede yoğunluklarının yaşandığını ifade eden İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, “salgın” uyarısında bulunarak maske kullanımına dikkati çekti. Aksay, “Bir salgından söz etmemiz mümkün. Aslına bakarsanız biz bu salgını Covid-19 döneminde maske kullanımından ötürü çok yaşamamıştık. Ancak maske kullanımının azalması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış görüyoruz. Son dönemlerde baktığımız hastalarımızın büyük çoğunluğu burun akıntısı, yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle geliyor” dedi.

Grip ve soğuk algınlığı arasındaki önemli farklardan bahseden uzman isim, “Soğuk algınlığında şikayetler daha basit oluyor. Grip de viral bir hastalık ancak influenza dediğimiz virüs yol açtığı için daha ağır seyrediyor. Özellikle immün yetmezlik, kronik bronşit, diyabetik hasta ve ileri yaştaki hastalarda daha ağır geçebiliyor. Zatürreye ya da akut bronşite de çevirebiliyor. Gripte yaklaşık 39 derece ateş, yaygın kas ve eklem ağrıları, şiddetli baş ağrıları olabilir. Akut bronşite veya pnömaniye çevirmesi durumunda birkaç haftaya varan öksürükler görülebilirken; devamında ise göğüste batıcı ağrılar, yaygın kas ve eklem hastalıklarıyla da karşılaşmak mümkün” diye konuştu.

yeni-proje-13.jpg

KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURUN

Gelişen salgınla mücadele kapsamında maske kullanılması gerektiğinin altını çizen Aksay, “En etkili korunma yolu elbette hasta olmamaktır. Viral hastalıklar çoğu zaman kendi kendine iyileşen ve semptomatik destek tedavisi dışında ilaçlarla da süreyi kısaltamadığımız hastalıklardır. Hasta olan bireyler mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeliler. Çocuklarının okullarına gitmemeleri, maske takmaları ve özellikle gribi ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilere karşı temasta bulunmamaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-14-001.jpg

ANTİBİYOTİKLERİN HİÇBİR FAYDASI YOK

Grip ve soğuk algınlığında direkt başvurulan antibiyotiklere ilişkin dikkati çeken bir açıklamada bulunan uzman, “Yaşadığımız salgın viral etkenlerden kaynaklanıyor. Grip veya soğuk algınlıklarında antibiyotiklerin hiçbir faydası yok. Bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanmamak lazım. Ayrıca damardan tek dozda alınan C ve B vitaminlerinin de hiçbir faydası yok. Semptom süresini kısaltmadığı gibi gelişebilecek gribal enfeksiyon olma ihtimalini de azaltmıyor. Dolasıyla hastaya bir faydası olmuyor. Ateş düşürücü ve ağrı kesici tabletlerle bu süreci rahatlıkla götürmek mümkün” uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN