Salgınla mücadelede ikinci dalga yasakları

Salgınla mücadelede ikinci dalga yasakları

‘Teşvikli’ normalleşmeyle artan vakalar son 20 gündür bin 500’ün üstünde seyredince yeni önlem dalgası başladı. Maske zorunluluğu, eğlence yerleri ve karantina kararlarının ardından en kritik adım da nihayet atıldı. İstanbul’da 07.00, 08.00 ve 09.00 olacak şekilde kademeli mesai uygulanacak. Öğrenciler pazartesi 09.30’da ders başı yapacak. Belediyeler 08.00-16.00, sağlıkçılar ise 08.30-16.30 arasında çalışacak.

Sonbaharın gelişiyle vaka artışı daha da tehlikeli hale geldi. İstikrarlı yükseliş dizginlenemeyince sert önlemler geri döndü. Maske zorunluluğundan düğün yasağına kadar birçok alanda kararlar alındı. 65 yaş kısıtlaması başladı. Sağlık Bakanı Koca’nın “Salgında tekrar şiddetlenme yaşıyoruz, ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti” sözleri tablonun vahametini ortaya koydu. Gelinen noktada caydırıcı önlemler yeniden devreye alındı.

GEVŞEYİNCE FIRLADI, MECBUREN İŞİ SIKI TUTACAĞIZ

Cumhurbaşkanı “Gevşetince vakalar yükseldi. Mecburen şimdi işi sıkmak durumundayız” dedi. İstanbul’da ise ilk dönemde alınmayan önlemler duyuruldu. Vali Yerlikaya “Kademeli ve esnek çalışmada karar kıldık. Mesai 7, 8 ve 9’da başlayacak” dedi. Uygulamanın özel sektörde de olacağını söyledi. Buna göre, belediyeler 08.00-16.00, sağlıkçılar 08.3016.30 arası çalışacak. Polis ve jandarma 07.00’de başlayıp kademeli mesai uygulayacak.

SALGINLA MÜCADELEDE İKİNCİ DALGA YASAKLARI

Dünya ile paralel olarak vaka sayıları ile ölümlerin korkutucu derecede arttığı Türkiye’de de ikinci dalga öncesi 1 Haziran sonrası kaldırılan kısıtlamalar geri gelmeye başladı. 65 yaşa kısıtlama, düğün, nişan, kınalara ve eğlence mekanlarına yasak sonrası toplu taşımadaki bulaşı azaltmak için mesai de kademelendirildi. Ankara, Izmir ve Diyarbakır’dan sonra Istanbul’da 3 gruplu mesai modeline geçti. Sağlık Bakanı Koca da açıklamalarıyla endişeleri artırdı: Ağır hasta ve vefatlarda artış var.

Dünya ile pararlel olarak vaka sayıları ile ölümlerin korkutucu derecede arttığı Türkiye’de de 1 Haziran sonrası kaldırılan kısıtlamalar geri gelmeye başladı. Salgının ikinci dalga yapacağı sonhabar öncesi ilk yasaklar riks gurubunda olan 65 yaş ve sürü ile virüsü daha çok yaydıkları ifad edilen 18 yaş altına geldi. Pek çok ilde hıfzısıhha kurullarının kararları sonrası bu iki yaş gurubunun belli saatlerde dışarı çıkması kısıtlandı. Toplu taşıma kullanmaları yasaklandı. İkinci paket yasaklamları ise kontrolsüz bir şelilde virüsün yayılmasına neden olan düğün, nişan, sünnet, kına ve cenazeler için getirildi. İçişleri Bakanlığı’nın aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de olduğu 16 il için karar alması sonrası bazı valilikler de benzer adımlara imza attı.

YASAKLAR BÜTÜN ÜLKEYİ KAPSAMALI

İçişleri Bakanlığı üçüncü yasak başlığını ise gazino, bar, pavyon ve eğlence kulüpleri için açtı. 81 il valiliğine gönderilen genelge ile bu işletmelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi. Taksit taksit gelen kısıtlamalara son olarak vakaların en fazla olduğu 5 il arasında yer alan Kayseri’de bir tanesi daha eklendi. Kentte çocuk parkları bir ay süreliğine kapatıldı. Bu adımlara rağmen ikinci dalga öncesi gelen yasaakların tüm türkiyeyi kapsayacak şekilde olmaması uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Uzmanlar şehirler arası seyehat devam ettikçe ve kısıtlamalar tüm Türkiye için geçerli olmadıkça alınan tedbirlerin işe yaramayacağı, vakalar ile ölümlerin artmaya devam edeceğini belirtiyor.

İZMİR’DE YÜZDE 42 ARTIŞ VAR

Tablo her geçen gün kötüye giderken temkinli açıklamaları ile bilinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da korkuttu. Bakan Koca, koronavirüs salgınının seyrini değerlendirmek üzere gittiği İzmir’de açıklamalarda bulundu. “Koronavirüs salgınında tekrar bir şiddetlenme yaşıyoruz” diyen Koca “Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Ancak bu artışın ülkenin her anında eşit olmadığını biliyoruz. İzmir’de bir ay öncesine göre yüzde 42 vaka artışına şahit olduk. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bu artışın kontrol altına alındığını ve son bir haftada vaka artışının yüzde 10’lara kadar gerilediğini söylemek istiyorum. Bir hafta on gün sonra daha stabil döneme, daha sonra da düşüşe geçmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Koca’nın okulların açılmasına üç gün kala böyle bir açıklamada bulunması endişeleri daha da artırdı.

AĞIR HASTA SAYISI NARTIYOR

“Bizleri sevindiren diğer bir gösterge, son dönemde İzmir’de zatürre oranı yüzde 8.2’den 4.9’a kadar düştü. Yani yüzde 40 düşüş sağlandı. Hastane yatışlarında da bu anlamda stabil bir döneme girdiğimizi söylemek istiyorum” ifadesini kullanan Bakan Koca ekledi: “Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş maalesef ağır hastalarımızın ve vefatların da artışına sebep oluyor. Unutulan tedbirler hepimize acı yaşatıyor. Temizlik, maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde bu tabloları görüyoruz.”

İSTANBUL’DA ÜÇ GRUPLU KADEMELİ MESAİ DÖNEMİ

İstanbulluların merakla beklediği kademeli mesainin detaylarını Valisi Ali Yerlikaya açıkaldı. Istanbul’da 5 milyon çalışan ve günlük 4,1 milyon kişinin de toplu taşıma kullandığını belirten Yerlikaya şunları söyledi: “Istanbul’da hepimizin b ildiği gibi toplu ulaşımda yoğunluğun yaşandığı iki zaman dilimi var. Birincisi sabah 07 - 09, ikincisi ise akşam 17- 20 arası. Bütün çalışmalarımızın tek amacı var. Bu yoğun zaman dilimlerinde pik saatlerde hemşehrilerimizi duraklarda, istasyonlarda ve toplu taşıma araçlarında salgın riskinden korumak. Dün yaptığımız il pandemi kurulu toplantısında toplu taşımada pik saatlerdeki yoğunluğu gidermek için; sadece kamu sektörü değil mutlaka özel sektörün de kademeli mesai saatlerine ve esnek çalışmaya geçmesinde büyük fayda olacağı şekilde görüş birliğine varılmıştır. Resmi ve özel olmak üzere ilkokul birinci sınıf öğrencilerimiz, okul öncesi ana sınıfı öğrencilerimiz, ayrıca özel eğitim okullarımızın da anasınıfı ve birinci sınıfındaki öğrencilerimiz; 21 Eylül Pazartesi günü sabah 09,00’da ders başı yapacaklar. 28 Eylül 2020 tarihinden itibaren; vardiya sistemiyle görev yapan bazı bölge müdürlüklerimiz ile, jandarma emniyet ve sahil güvenlik komutanlığı 07,00’den başlayıp 08,00’de ve 09,00’da görev ve türlerine göre mesaiye başlayacaklar. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz 08,00 ve 16,30’da, sağlık teşkilatımız saat 08,30 ve 16,30’da; diğer tüm kamu kuruluşlarımız 09,00 ve 16,30’da mesaiye başlayacaklar.” Vali özel sektör çalışanları için ise görüşmelerin südüğünü belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN