Maltepe'de 576 sandık yeniden sayılacak: CHP'den itiraz için başvuru

Maltepe'de 576 sandık yeniden sayılacak: CHP'den itiraz için başvuru

İstanbul'un Maltepe ilçesinde tüm oyların yeniden sayım süreci, yerel seçimlerin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen sürüyor. İlçe Seçim Kurulu, yeniden sayımı gerçekleştirilen 576 sandık ile ilgili iptal kararı verdi. Sayımın hızlanması için oluşturulan sandık kurullarının sayısı da düşürüldü. CHP ise yeniden sayım kararına itiraz etti. Bu arada 576 sandık için oy sayımı yeniden başladı.

İstanbul'un Maltepe ilçesinde tüm oyların yeniden sayım süreci, yerel seçimlerin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen sürüyor. İlçe Seçim Kurulu, yeniden sayımı gerçekleştirilen 576 sandık ile ilgili iptal kararı verdi. Sayımın hızlanması için oluşturulan sandık kurullarının sayısı da düşürüldü.

Maltepe İlçe Seçim Kurulu, yeniden sayımı yapılan 576 sandık ile ilgili iptal kararı verdi. 12 sandık kurulu, toplam 1089 sandıktan 919'undaki oyların tamamını yeniden saymış ve geriye 170 sandık sandık kalmıştı.

1. İLÇE SEÇİM KURULU MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

AK Parti ve MHP'li üyelerin itirazı üzerine Maltepe İlçe Seçim Kurulu toplantı yaptı. Verilen kararda, "İşlemlerin hizlandırılması için sayım terminali kurulmamasına, kurulmuş olan sayım terminallerinin devam etmemesine karar verildi" denildi. Karara 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanı muhalefet şerhi koydu. Kararla, 2 sandık kuruluna ilave olarak oluşuturulan 10 sandık kurulunun yaptığı işlemler de iptal edildi.

Sadece başta oluşturulan 2 sandık kurulunun yaptığı sayımların geçerli olmasına karar verildi. İlerleyen süreçte de sayımı bu iki sandık kurulunun yapmasına hükmedildi.

OYLARIN 5/6'SI YENİDEN SAYILACAK

AA'nın haberine göre de Ayrı ayrı toplanan Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımları oy çokluğuyla iptal etti. İlçe seçim kurulları tarafından bizzat yapılan sayımların geçerli olduğu ve yeniden sayımın yeni terminal kurulmadan ilçe seçim kurulları tarafından bizzat yapılması kararlaştırıldı.  

Buna göre, toplam oyların yaklaşık 5/6'sı ilçe seçim kurulu tarafından yeniden sayılacak. Karar, AK Parti, MHP, Saadet Partisi üyeleri ve iki memur üyenin oylarıyla alındı. 

576 SANDIK İÇİN OY SAYIMI YENİDEN BAŞLADI

Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımların oy çokluğuyla iptal edilmesinin ardından yeniden oy sayımına başlandı.

İlçe seçim kurulları tarafından bizzat yapılan sayımların geçerli olduğu ve yeniden sayımın yeni terminal kurulmadan ilçe seçim kurulları tarafından bizzat yapılmasının kararlaştırılması sonrasında oy sayımı iki kurul tarafından yeniden başlatıldı.

Bu doğrultuda toplam oyların yaklaşık 5/6'sı (576 sandık) ilçe seçim kurulu tarafından yeniden sayılacak.

CHP'DEN YENİDEN OY SAYIMA İTİRAZ

Bu arada CHP, Maltepe'deki yeniden oy sayımına itiraz etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımların oy çokluğuyla iptal edilmesi kararına itiraz etti. 

CHP'nin itiraz dilekçesi, Maltepe İlçe Seçimi Kurulu aracılığıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığına gönderildi. 

"HUKUKEN YANLIŞ BİR KARAR"

Dilekçede, ilçe seçim kurullarının, yeniden sayım yapılan terminallerdeki sayımları iptal etmesi ve terminallerin kapatılması ve yenisinin kurulmaması kararının hukuken yanlış olduğu belirtildi. 

Seçim sonrası alınan yeniden sayım kararlarına karşı CHP'nin yaptığı itirazın, YSK tarafından "Sayımların başlamış olması ve sayım başlayan yerlerde maddi gerçekliğin ortaya çıkıyor olması" nedeniyle reddedildiği hatırlatılan dilekçede, YSK'nin ayrıca, "Sayımların bir an önce tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınması"nı ilçe seçim kurulundan istediği kaydedildi.

'DİĞER TEMSİLCİLERİN İTİRAZI OLMAMIŞTIR' HATIRLATMASI

Dilekçede, şu görüşlere yer verildi: "İlçe Seçim Kurulu hakimince bu noktadan sonra yapılan işlem, Yüksek Kurulunuzun aldığı kararı uygulamaya koymaktan başka bir şey değildir. İlçe seçim kurulu hakimi, Yüksek Seçim Kurulu kararını uygulamak adına yeteri kadar istasyon kurabilmektedir. Bu konuda kurul halinde bir karar alınmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Yüksek Seçim Kurulunca alınan kararın uygulanması gereği kurulan terminallere AK Parti ve MHP ıslak imzalı belgelerle temsilci bildirmiş, terminallerin oluşumuna herhangi bir itirazda bulunmamış ve işlemleri takip etmiştir. Bu süreçten sonra terminallerdeki sayımlara itiraz etmek, Yüksek Seçim Kurulunun sayımların bir an önce sonuçlandırılması amacına aykırı olacağı gibi, hem torbaların sürekli açık kalmasına neden olacak hem de hakkın kötüye kullanılması sonucunu doğuracaktır. Bu durum da seçim güvenliğini tehlikeye düşürecektir. Terminallerdeki sayımları iptal etmek ve yenisinin kurulmasına ya da kurulmamasına karar almak, ilçe seçim kurulunun, kurul halinde alabileceği bir karar değildir."

"HIZLI SAYIM İÇİN 100 AYRI TERMİNAL KURULMALI"

CHP'nin dilekçesinde, bu nedenlerle Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurullarının aldığı kararların tümden kaldırılması istendi.

Kurulun aksi kanaatte olması halinde ise seçim sonuçlarının bir an önce netleşmesi ve acele işlerden olan sayım işlemlerinin bir an evvel bitirilebilmesi adına, Maltepe ilçe seçim kurullarında, YSK tarafından sayım işlemi yapabilecek 50'şer ayrı terminalden 100 ayrı terminal kurulmasına karar verilmesi talep edildi. 

AK PARTİ DE İTİRAZ İÇİN MALTEPE'Yİ BEKLİYOR

Öte yandan AK Parti de İstanbul seçimlerinin iptali için olağanüstü itiraz başvurusu için Maltepe'deki oy sayımını bitmesini bekliyor.

AK Parti, 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle İstanbul'da seçimin iptali için olağanüstü itiraz başvurusunda bulunacak. Bunun için Maltepe'de yeniden sayım işleminin tamamlanması bekleniyor. 

İstanbul seçimleri için olağanüstü itirazda bulunacaklarını açıklayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ''Hazırlıklarımızı büyük oranda tamamladık. Çok kısa bir zamanda dilekçe ve eklerini YSK'ya teslim edeceğiz" demişti.  Twitter'dan dün bir paylaşım yapan Yavuz şunları kaydetmişti: "Olağanüstü İtiraz hakkımızı kullanarak İstanbul seçimlerinin yenilenmesini isteyeceğiz, demiştik. Hazırlıklarımızı büyük oranda tamamladık. Çok kısa bir zaman içerisinde dilekçe ve eklerini YSK'ya teslim edeceğiz inşallah."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN