Yılın 12 ayı üretiliyor sofralardan eksik edilmiyor. Üreticiden 5 TL'ye çıkan ürünler pazarda manavda 5 katı fiyatına satılıyor. Üretici maliyetten yakınırken aracılar resmen vurgun yapıyor.
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Adana’da yıl boyunca üretimi yapılan marul, üreticiden 5 TL’ye alınırken, market ve manav raflarında 25-30 TL arasında satışa sunuluyor. Üreticinin maliyetleri karşılayamaz hale gelmesi, tarlada alınmayan ürünlerin marketlerde katbekat yüksek fiyatlarla satılması dikkat çekiyor.
ÜRETİCİ MUTLU DEĞİL
Akdeniz ikliminin sunduğu avantajlarla Adana, yılın 12 ayı boyunca sebze ve meyve üretimi yapılan bir şehir. Domates, biber, salatalık ve marul gibi ürünlerin geniş çapta yetiştirildiği bölgede çiftçiler, tarladan sofraya uzanan süreçte fiyat farklarının bu denli açılmasından dertli.
Kozan ilçesinde marul üretimi yapan çiftçiler, bu yıl hem doğal afetlerden hem de düşük fiyatlardan zarar gördü. Önce dondan etkilenen marul üreticileri, şimdi de ürünlerinin maliyetinin altında fiyatlarla satılmak istenmesine tepki gösteriyor.
TARLADA KALAN MARUL, MARKETTE UÇUK FİYATLARA SATILIYOR
Üretici Mehmet Sucak, marulun tarlada 5 TL’ye alıcı bulamadığını, ancak şehir merkezindeki market ve manavlarda 5 ila 6 katı fiyatla satışa sunulduğunu belirtti.
"Tarlamızda yaklaşık 60-70 bin kök marul var. Şu an tanesini 5 TL’ye satmakta bile zorlanıyoruz. Ancak markete gittiğimizde aynı marulun 25 TL’den başladığını, hatta 45 TL’ye kadar çıktığını görüyoruz. Bu kadar büyük fiyat farkı çiftçiyi zora sokuyor. Üretici kazanamazsa bu iş sürdürülebilir olmaktan çıkar", dedi.
MALİYETLER ARTIYOR, ÜRETİCİ KAZANAMIYOR
Üretim sürecinde marulun sadece fide fiyatının bile 2,5 TL’ye geldiğini ifade eden Sucak, gübre, ilaç ve diğer masrafların da eklenmesiyle üretim maliyetlerinin 5-6 TL’ye ulaştığını vurguladı.
"Çiftçi zarar ederken, aradaki aracılar büyük kazanç elde ediyor. Biz emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Eğer böyle devam ederse, üreticiler tarımdan çekilmek zorunda kalacak ve tüketiciler de daha pahalıya ürün almak zorunda kalacak", şeklinde konuştu.
ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR
Adana’da çiftçiler, tarım ürünlerinin daha adil fiyatlarla satılması için yetkililerden destek bekliyor. Üreticiler, tarladan sofraya kadar olan süreçteki aracıların kontrol altına alınmasını ve tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyor.