50 yıldır kazanın ateşini harlayarak üretiyor! Emeğinin karşılığını fazlasıyla alıyor:Litresi 180-200 liraya kapış kapış gidiyor

50 yıldır kazanın ateşini harlayarak üretiyor! Emeğinin karşılığını fazlasıyla alıyor:Litresi 180-200 liraya kapış kapış gidiyor

Doğada kendiliğinden yetişen besinler bazı kişiler için geçim kaynağı oluyor. Bu ürün de aynı şekilde yetiştiği yöredeki insanların geçim kaynağı oluyor. İşte, hem şifa deposu olan hem de cilt için kullanılan o ürün…

Defne ağaçlarının meyvelerinin kaynatılması ile elde edilen defne yağı, vatandaşa gelir kapısı oluyor. Yağın litresi ise 180 ila 200 TL arasında satılıyor.

Hatay’a bağlı Defne, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının meyveleri çırpma ya da elle toplama yöntemleri ile toplandıktan sonra kazanlarda kaynatılıyor. Sabun yapımında kullanılan defne yağı aynı zamanda kozmetik üretiminde de ham madde oluyor.

defne-yagi-uretimi-1.jpg

ZAHMETLE ELDE EDİLEN YAĞ ÇOK KIYMETLİ

50 yıldır defne yağı üreterek ailesinin geçimini sağlayan 71 yaşındaki Mehmet Söker, , "Yağı elde etmek çok zahmetli ve uzun bir süreç ama sonunda elde edilen yağ çok kıymetli ve çok doğal. Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Kazandan boşalttıktan sonra leğenlerin içine koyup eziyoruz ve çıkan yağı süzgeçten geçirip tekrar 2 saat boyunca kaynatıp, üste çıkan yağı alıyoruz" ifadelerini kullandı.

defne-yagi-uretimi-2.jpg

Defne yağının faydalarından da bahseden Söker, "Eklem ağrılarına iyi geliyor, cildi yeniliyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye'nin her yerinde tanınıyor" dedi.

defne-yagi-uretimi-3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN