Artvin'de Dünyaca ünlü Macahel Balı'nın sağımına başlandı

Artvin'de Dünyaca ünlü Macahel Balı'nın sağımına başlandı

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde arıcılar dünyaca ünlü Macahel Balı'nın sağımına başladı. Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel, zengin flora ve fauna çeşitliliği ile dikkat çekiyor.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde dünyaca ünlü Macahel Balı'nın sağımı başladı. Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel bölgesi, zengin flora ve fauna çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Bölgede, Türkiye'de bulunan 10 bin çeşit bitki türünün 2 bin 727'sini bünyesinde barındırıyor. Koruma altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen Macahel Balı, yöre halkının temel geçim kaynakları arasında yer alıyor.

bbb.jpg

Macahel bölgesinin zorlu coğrafyası, üreticilerin arı kovanlarına ulaşmak için binbir çile çekmesine neden oluyor. Kayaların arasından geçmek, dik yamaçları tırmanmak, hatta metrelerce yükseklikte bulunan ağaçların tepesinden karakovan ballarını toplamak zorunda kalıyorlar. Ancak bu zorlu çalışmaların sonunda ortaya çıkan Macahel Balı, kalitesiyle Rize'nin Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Balı'na rakip gösteriliyor.

BÖLGENİN TURİZM POTANSİYELİNE KATKI SAĞLIYOR

Macahel Balı, İngiltere'de düzenlenen London International Honey Awards'ta 'Altın Kalite Ödülü'ne layık görülmüştü. Bu tescille dünya çapında ün kazanan Macahel Balı'nın ağaçlardaki karakovan ve meralardaki peteklerden sağımı başladı. Yöre halkı için temel geçim kaynağı olan Macahel Balı, bölgenin turizm potansiyeline de katkı sağlıyor.

b.jpg

“ÖDÜL SONRASI BALIMIZ YOK SATIYOR”

Sağım sezonunu açtıklarını belirten Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, bölgeye has Macahel balının kalitesinin dünya çapında tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Durmuş "Tüm dünyanın bu faydalı ve doğal üründen haberdar olması ile yok satmaya başladık" şeklinde konuştu.

bbbb.jpg

"BAL GİREN EVE DOKTOR GİRMEZ"

Üreticilerden Ersin Dalkıran ve İbrahim Kahya ise " ’Güneş girmeyen eve doktor girermiş’ derler. Biz de bu konu tam tersine; bal giren eve doktor girmez. Balının şöhretinin sadece bölgeyle sınırlı kalmaması, tüm Türkiye ve dünyaya yayılması sevindirici. Bu gurur hepimizin. Taşıdığı eşsiz doğal güzelliklerle Camili (Macahel) apiterapi merkezi haline getirmeye gayret gösteriyoruz. Devlet büyüklerimizin de Macahel balını tercih etmesi bizi de mutlu ediyor” diye ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN