Baraj kurudu, sular altında kalan köy göründü! Su çekildikçe köy açığa çıktı: Halk akın etti

Baraj kurudu, sular altında kalan köy göründü! Su çekildikçe köy açığa çıktı: Halk akın etti

Baraj suyu altında kalan köy sular çekildikçe görünmeye başladı. Açığa çıkan köyde önceden oturanlar köye akın etti. 2023 yılında boşaltılan köyü görenler duygusal anlar yaşadı, insanlar özlemini gideriyor...

Artvin'in Yusufeli ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, tam kapasite elektrik üretimine ulaşmasıyla birlikte suları çekilerek, sular altında kalan köylerin izlerini yeniden gün yüzüne çıkardı. Bu kapsamda, Çeltikdüzü köyü, baraj sularının çekilmesiyle tekrar dikkatleri üzerine çekti.

22 KASIM’DA SU TUTMAYA BŞLAMIŞTI

Yusufeli Barajı’nın yapılması ile sular altında kalan köy baraj suları çekilince yeniden ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla geçtiğimiz yıl 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı, çevresinde bulunan Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Ancak, barajın tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte su seviyesinde yaşanan düşüş, Çeltikdüzü köyünü tekrar gün yüzüne çıkardı. Baraj sularının geri çekilmesiyle birlikte, köydeki evler, okul, sağlık ocağı, cami ve tarım arazileri yeniden görünür hale geldi.

Baraj sularının etkilediği 10 köyden biri olan ve sular altında kalan son köy olan Çeltikdüzü, bu süreçte büyük değişimlere tanıklık etti. Köyün yarısı sular altında kalırken, diğer yarısı ise baraj gölünün kıyısında yer aldı. Ancak, su seviyesinde yaşanan düşüşle birlikte, köydeki yapılar yeniden ortaya çıktı ve bölge halkı, hatıralarını yaşamak için yeniden köye akın etti.

MAKSİMUM KAPASİTESİ 710 KOT

Yusufeli Barajı’nın yapılması ile sular altında kalan köy baraj suları çekilince yeniden ortaya çıktı

Yusufeli Barajı'nın su tutma kapasitesinin maksimum 710 kotunda olduğu bilinirken, şu ana kadar en yüksek seviyenin 705 metreye ulaştığı belirtildi. Bu süreçte, bölge halkından Serhat İnce, baraj suyunun en yüksek seviyesine ulaşıldığında Çeltikdüzü köy camisinin minaresine Türk bayrağı astı. Ancak, suyun çekilmesiyle birlikte bayrağın su seviyesinde kaldığı görüldü.

‘KISA DA OLSA ÖZLEM GİDERİYORLAR’

Çeltikdüzü köyünde yaşayan Serhat İnce, yaptığı açıklamada, “22 Kasım’da Yusufeli Barajı su tutmaya başlayınca şuanda bulunduğumuz Çeltikdüzü köyü sular altında kalan en son köy oldu. Bu köyün de yarısı, su altında kaldı yarısı da suyun üzerinde kalmıştı. Ocak ayında, elektrik üretimi tam kapasiteye ulaşınca sular çekilmeye başladı. Muhtemelen Nisan-Mayıs ayında yeniden su yükselip buraları yeniden dolduracaktır. Sular altında kalan cami, okul, sağlık ocağı, evler tarım arazileri yeniden hemen hemen meydana çıktı. Evleri sular altında kalan vatandaşlar suların çekilmesi ile yeniden evlerini görmek için geliyor. Kısa da olsa özlem gideriyorlar” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN