Deprem kâhini uyarıyor: O bölgemizde çok şiddetli deprem kapıda

Deprem kâhini uyarıyor: O bölgemizde çok şiddetli deprem kapıda

Türkiye, tarihinde büyük deprem felaketleri yaşamış bir ülke olarak, deprem tehlikesine karşı sürekli tetikte olmak durumundadır. 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7.7 şiddetindeki depremin ardından, fay hatları üzerinde yaşanan hareketlilik endişeleri artırıyor.

FAY HATLARINDA HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR

Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, yaşanan deprem felaketleri sonrasında fay hatlarında meydana gelen hareketliliği değerlendirerek, "Hatay rahatladı. Şimdi artçılar olur, o da normal. Asıl sorun ikinci hareket eden ana blok. Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl daha yerine oturmadı. Orada 6 ile 6,7 arasında deprem oluncaya kadar sıkıntı devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu durum, özellikle bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar için endişe kaynağıdır.

1-010.jpg

ADANA'DAKİ DEPREM RİSKİ AZALDI

Melih Baki, Adana'da yaşanan deprem riski hakkında da değerlendirmede bulunarak, "Şimdi Adana'da önemli derecede risk geçmiş vaziyette. Yüzde 98, yüzde 99 oranında risk geçmiş vaziyette. Yani hasarsız evlere girilebilir. Bir sıkıntı fazla yok" dedi. Buna karşın, Ceyhan, Saimbeyli, Kozan ve Osmaniye arasında hafif enerji birikimi olduğunu belirtti ve bu bölgelerde 4,5 şiddetindeki depremlerin normal olduğunu ifade etti.

DEPREM OLASILIĞI VE BİLİMSEL YAKLAŞIM

Baki, deprem olasılığına ilişkin bilimsel yaklaşıma dikkat çekerek, "Fay deprem üretmez. Basınç deprem üretir. Yani 'Fay stres biriktirir' diye bir laf yok. 60-70 yıldır kaç tane deprem oldu ülkemizde. Deprem olabilir demek bilimsel bir yaklaşım değildir. Normal sıradan vatandaşımızın, köydeki nenemizin söylediği bir laftır" ifadelerini kullandı.

DEPREME KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Deprem tehlikesine karşı hazırlıklı olmak ve olası bir deprem anında doğru hareket etmek büyük önem taşımaktadır. İşte depreme karşı alınması gereken önlemler:

  • Ev ve işyerlerinde depreme dayanıklı yapıların tercih edilmesi
  • Deprem anında yapılabilecek tatbikatların düzenli olarak yapılması
  • Acil durum çantasında su, gıda, ilkyardım malzemeleri ve acil iletişim araçlarının bulundurulması
  • Binalarda düzenli olarak yapı denetimlerinin gerçekleştirilmesi ve gerekli güçlendirmelerin yapılması
  • Aile bireyleri arasında acil durum planlarının yapılması ve herkesin bu planlara hakim olması
  • Deprem sırasında sakin kalmak, güvenli bir yerde eğilip kapanarak hareket etmek
  • Deprem sonrasında olası hasarlı yapıların tespiti ve tahliyesi
  • Depremle ilgili bilgilerin güvenilir kaynaklardan alınması ve doğru bilgi paylaşımı

UZMANLARA KULAK VERİN

Deprem gerçeğiyle yaşayan Türkiye'de, vatandaşlar olarak depreme karşı önlem almak ve bilinçli davranmak büyük önem taşımaktadır. Uzmanların uyarılarına kulak vererek, olası deprem felaketlerine karşı hazırlıklı olmak ve doğru hareket etmek, can ve mal kayıplarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN