Dr. Kayhan Turan'dan hastane binası için açlık grevi

Dr. Kayhan Turan'dan hastane binası için açlık grevi

Bursa'nın Mudanya ilçesinde yapacağı ortopedi ve travmatoloji hastanesi projesinin belediye tarafından kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine açlık grevi yapan Dr. Kayhan Turan, Belediye Başkanı Türkyılmaz'ın iddialarına yanıt verdi. Turan, "Marmara depremi yaklaşıyor. Bizim hastane iznimiz 2025 yılında bitiyor. Artık bekleyecek zamanımız kalmadı." ifadelerini kaydetti.

Mudanya'da Sağlık Bakanlığı'nın kendisine verdiği ve son 3 yılına giren süre içinde depreme dayanıklı modern bir ortopedi ve travmatoloji hastanesi yapmak isteyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Kayhan Turan belediyenin radarına takıldı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, iptal kararı sonrası açlık grevine giren Turan'ın projesinin kanuna aykırı olduğunu öne sürerek yanlış beyanlarla algı oluşturmaya çalışıldığını iddia etti. Başkan Türkyılmaz, 2009'da 2 kat imarlı, 6,5 metre yüksekliğindeki parsele, Büyükşehir Belediye Meclisi'nce 2016 yılına kadar yapılan plan revizyonlarında değişikliklerle 34 metre yüksekliği ve 44 bin 316 metrekare yapılaşmaya imkan tanıdığını belirterek, "Ben hastane yapılmasına karşı değilim. Ama yerinde ve mevzuata uygun olarak yapılması gerekiyor. Kimsenin fırsatçılık yapmasına izin vermem" dedi.

Kayhan Turan, Türkyılmaz'ın açıklamalarından sonra hakkındaki iddialara 'Mudanya Belediye Başkanı'nın gerçek dışı beyanına açık cevabımızdır' diyerek yanıt verdi.

Turan açıklamalarında şu ifadeleri kaydetti:

Sayın Başkan, açlık grevimle ilgili basında yer alan açıklamalarınız baştan sona gerçek dışı beyanlar içeriyor, “Yalan söylüyorsunuz.” dememek için “Gerçek dışı beyan” diyorsak, Makamınıza saygımız ve nezaketimiz gereğidir.

whatsapp-image-2023-02-24-at-14-30-37.jpeg

Eğer beyanlarınız, basında yer aldığı gibi değil ise lütfen ve derhal düzeltiniz. Aşağıdaki cevaplarımız bu beyanların size ait olması halinde geçerli olmak üzere attığınız çamurun izi kalmaması ve kamuoyunu yanıltmanıza izin vermemek için yazılmıştır.

'11 KAT DEĞİL 8 KAT'

Sayın Başkan diyorsunuz ki:
‘...yapılmak istenen hastane geçtiğimiz yıllarda yangının yaşandığı Çağrışan bölgesinde 11 – 12 kat olarak projelendirilmiştir.’ Oysa;

1. Sayın Başkan, bizim projemizin 11-12 kat olmadığını, projemizin iki katı otopark olan bodrum katlar ve giriş üstü 3 (üç) kat dâhil olmak üzere toplam 8 (sekiz) kat olduğunu bilmiyor musunuz? Çünkü projemiz Mudanya Belediyesi’nde var ve üstelik bu projeye onay da verdiniz. Doğru olmadığını bile bile 11-12 kat demeniz, yalan beyan değil mi? Halkı kandırmak değil mi?

whatsapp-image-2023-02-24-at-14-31-13.jpeg

2. Sayın Başkan, bizim yangın olan bölge ile de bir ilgimiz yok ve hastane yapacağımız arazide hazine arazisi ya da orman değil, tapusu bize ait özel mülkümüzdür. Ama siz, geçen yıl yangın olan bölgeyi işaret ederek, bizim yangından zarar gören bölgeye “çökmek” istediğimizi ima ediyorsanız, bizi rant sevdalıları ile karıştırıyorsunuz demektir. Oysa, böyle olmadığını ve arazinin kendi mülkümüz olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz. Ama bilmeyenler için tapu fotokopisini ekte sunuyorum.

'DEPREME DAYANIKLI HASTANE KURUYORUZ'

Sayın Başkan, yine diyorsunuz ki;

‘Çağrışan gibi geneli 2 – 3 katlı binalardan oluşan alanda devasa bir yapı ne kadar uygun olabilir.’ Doğrusu bu söyleminiz de oldukça şaşırtıcı...

1.Sayın Başkan unuttunuz mu, bu projeye siz onay verdiniz. Çağrışan’a uygun değilse neden verdiniz?

2. Kaldı ki hastaneler nitelikleri ve işlevleri gereği hep büyük binalardır. Nohut oda bakla sofa olacak değiller ya. Unutmayın ki biz depreme dayanıklı, çevreye saygılı ve uyumlu olan, gerektiği kadar büyük olan bir hastane kuruyoruz. Ne konut yapıyoruz ne de alışveriş merkezi.

'PARSELİMİZ YAPILAŞMAYA KAPALI DEĞİL'

Sayın Başkan, yine diyorsunuz ki;

‘Hastane mahkemelerin iptal kararlarının olduğu bölgede yapılmak isteniyor... İptal edilen imar planı kapsamındaki bütün inşaatlar durdurulmuştur. İmar planı mahkemece iptal edilen bir bölgede yapılaşma söz konusu olamaz.’

1. Sayın Başkan, “İmar planı mahkemece iptal edilen bir bölgede yapılaşma söz konusu olamaz.” diyerek sanki bu alanda hiç imar planı yokmuş izlenimi yaratmaya çalışıyorsunuz. Tekrar hatırlatalım ki bu bölgeyi kapsayan 1/5000’lik nazım imar planı zaten var. İptal edilen 1/1000’lik plandır. 1/5000’lik plan iptal edilmemiştir.

Bizim parselimiz de bu planda “Özel Sağlık Tesis Alanı” olarak, yani hastane gibi sağlık kurumlarının yapılması için ayrılmış alandadır. Lütfen kamuoyuna yapılaşmaya kapalı alanmış gibi göstermeye çalışmayın. Öyle olsaydı inşaat ruhsatı vermezdiniz. Parselimiz yapılaşmaya kapalı alan değildir. Siz bunu da çok iyi biliyorsunuz ama bilmeyenler Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfasından 1/5000’lik nazım imar planını kontrol edebilirler.

'SAYIN BAŞKAN SİZİ DURDURAN NE?'

2. Sayın Başkan, 1/5000’lik plana uygun olmak şartı ile yapılaşmanın nasıl olacağına dair ayrıntıların düzenleneceği 1/1000’lik imar uygulama planını yapmak İlçe Belediyesi’nin görevidir.

Biz sizden işte bu görevinizi yapmanızı istiyoruz ki ruhsatını verdiğiniz inşaata başlayabilelim. Bu görevinizi neden yapmıyorsunuz Sayın Başkan? Bütün bölgeyi planlamak uzun sürecek ise neden Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 24. Maddesi gereğince etaplar halinde yapmıyorsunuz?
Oysa tam da depreme hazırlık amacıyla, size büyük bir hareket kabiliyeti sunan bu yönetmelik maddesini esas alarak çalışmaları hızlandırabilirdiniz. Hatta Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğin 24. Maddesi’ne dayanarak pek çok aciliyeti olan hizmetin de önünü açabilirsiniz. Sayın Başkan sizi durduran nedir?

3. Sayın Başkan, imar planının (1/1000’lik) mahkemece iptal edildiğinden söz ediyorsunuz; ancak neden iptal edildiğini söylemiyorsunuz, neden gizliyorsunuz?

Biz söyleyelim neden gizlediğinizi. Mahkeme, 1/1000’lik planı yapmak sizin göreviniz olduğu halde, siz yapmadığınız için, sizin yerinize Büyükşehir Belediyesi yaptığı için iptal etti. Yani bu görev Mudanya Belediyesi’nin dedi. (İsteyenler Bursa 2. İdare Mahkemesinin 2018/341 E.2019/1276 K. No.lu 24.12.2019 tarihli kararına bakabilir.)

Biz söyleyelim neden gizlediğinizi. Mahkeme, 1/1000’lik planı yapmak sizin göreviniz olduğu halde, siz yapmadığınız için, sizin yerinize Büyükşehir Belediyesi yaptığı için iptal etti. Yani bu görev Mudanya Belediyesi’nin dedi. (İsteyenler Bursa 2. İdare Mahkemesinin 2018/341 E.2019/1276 K. No.lu 24.12.2019 tarihli kararına bakabilir.)

'MARMARA DEPREMİNE HAZIRLIĞIMIZI ENGELLEMEYİN'

Sayın Başkan bir de öyle bir laf etmişsiniz ki yenilir yutulur cinsten değil. Diyorsunuz ki; ‘Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin yaraları daha sarılamamışken, imar planlarının yeniden tartışmaya açıldığı böyle bir zamanda bu protestoyu yersiz bulmaktayız.’

1. Sayın Başkan, biz o yaraların sarılması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Bu konuda en az sizin kadar duyarlıyız. Ama siz farkında mısınız? Deprem bölgelerinde kaç hastane yıkıldı ve insanların en çok hastaneye ihtiyaç duyduğu zamanda hizmet veremedi. Oysa şiddetli depremlere dayanıklı bir hastanenin daha ne kadar çok hayat kurtarabileceğini düşünemiyor musunuz?

2. Ya Marmara depreminin her an olabileceğini, bir an önce önlemler alınması gerektiğini söyleyen bilim insanlarını duymuyor musunuz? Alınması gereken tedbirlerin en önemlilerinden biri depreme dayanıklı hastaneler yapmak değil midir? Keşke; Hatay’da, Adana’da ve Malatya’da yıkılan hastaneler yerine, bizim yapmak istediğimiz gibi dayanıklı hastaneler önceden yapılmış olsaydı. Biz bunun için yola çıktıysak şimdiden ve gecikmeden hazırlık yapmak istiyorsak bu niyetimizi hamaset edebiyatı yaparak, boşuna küçültmeye çalışmayın. Marmara depremine hazırlığımızı engellemeyin.

whatsapp-image-2023-02-24-at-14-31-29.jpeg

3.Sayın Başkan, deprem acılarını göstererek kanunsuz ve duyarsız bir tavra sessiz kalınmasını istemek siyasi bir taktik olabilir. Ama biz yalnızca gelecekteki deprem acılarına merhem olmaya çalışıyoruz, bizim o taraklarda bezimiz yok.

'YENİ PLAN BİR AN ÖNCE YAPILSIN'

Son olarak diyorsunuz ki, Sayın Başkan; “Konuyu bir hekimin anlayacağı şekilde özetlersek test yaptırmadan teşhis koymak doğru bir yaklaşım değil.”

1. Bu cümlenin neresini düzelteyim, birçok durumda test yapmadan da tabii ki teşhis konulur, konulur da konulamasa bile bu örneğin bizim durumumuzla ilgisi yok. Sağ olun, hekimin anlayacağı şekilde anlatmışsınız. Ama keşke bir hekime danışsaydınız. Biz test olmadan teşhis değil, teşhis edilmiş hastalığın tedavisine neden izin verilmediğini soruyoruz, sormaya da devam edeceğiz.

Biz bu açıklamamızı hazırladıktan sonra başkanın bir internet sitesinde yayınlanan cevabını yeni gördük.
Şimdi başkanın bu cevabını sizlere de dinletmek istiyorum. Böylece yukarıda anlattıklarımızın ne kadar doğru olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır...Gördüğünüz gibi başkan hala bizim imar planı olmayan yere inşaat izni istediğimizi iddia ediyor. Oysa bizim istediğimiz bugün de tekrar söylediğimiz gibi iptal edilen plan yerine yeni planın bir an önce yapılmasıdır. Sayın başkan buna karşılık olarak “zaten yapıyoruz, son aşamaya geldik.” diyor. İnşallah öyledir ama biz bu lafı çok uzun süredir dinliyoruz. Lütfen sayın başkana sorar mısınız? 2019 yılından beri hala sona gelememiş mi? Çünkü mahkeme 2019 yılında iptal kararı vermişti.

Son durumu özetleyecek olursak;

Biz Mudanya’da depremlere dayanıklı, sağlam alt yapısı olan bir Ortopedi Hastanesi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili Mudanya Belediyesi’nin de onayladığı 4 yıl önce aldığımız bir ruhsatımız zaten var.
Hastane yapacağımız arazi hazine arazisi ya da orman değil, tapusu bize ait kendi mülkümüzdür.
Geçmişteki orman yangınlarından çok daha önce satın aldığımız hastane arazimizin sözü edilen yangın bölgeleri ile de bir ilgisi yoktur.

Parselimiz yapılaşmaya kapalı alan değildir. Bursa Büyükşehir Belediyesi resmi internet sayfasından 1/5000’lik nazım imar planı incelendiğinde bu kolayca görülebilir. Parselimiz “Özel Sağlık Tesis Alanı” olarak, yani hastane gibi sağlık kurumlarının yapılması için ayrılmış alandadır.

Hukuksal süreçte mahkeme, 1/1000’lik planı yapmak Mudanya Belediyesi’nin görevi olduğu halde yapmadığı ve yerine Büyükşehir Belediyesi bunu yaptığı için iptal etti. Mahkeme tabii ki kanuna aykırı olan planı iptal edecektir.

Sizin göreviniz mahkeme kararında belirtildiği üzere imar uygulama planını bir an önce kanuna uygun yapmaktır. Marmara depremi yaklaşıyor. Bizim hastane iznimiz 2025 yılında bitiyor. Artık bekleyecek zamanımız kalmadı.

Bütün bölgeyi planlamak vakit alıyor ise, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 24. Maddesi’ne göre etaplara ayırıp, hastane gibi öncelikli donatı alanlarının planlamasını acilen yapılmasını istiyoruz.
Biz sizden işte bu görevinizi yapmanızı istiyoruz Sayın Başkan. Böylece ruhsatını verdiğiniz hastane inşaatına başlayalım. Marmara depremine kadar da bitmiş ve hizmete hazır hale gelebilelim.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN