Bir sabah elma bahçesine giden adam gördüğü manzara karşısında küçük dilini yuttu. Yetkililer hemen incelemeye geldi. Bahçenin ortasındaki koca yarık deprem görüntülerini andırdı.
Bir sabah elma bahçesine giden adam gördüğü manzara karşısında küçük dilini yuttu. Yetkililer hemen incelemeye geldi. Bahçenin ortasındaki koca yarık deprem görüntülerini andırdı.
Konya’nın Karapınar ilçesinde uzun süredir gündemde olan obruk tehlikesi, Karaman’a da sıçradı. Son üç yılda Karaman’daki ekili arazilerde meydana gelen obruk sayısı 10’a ulaştı. Son olarak, Şeyh Şamil Mahallesi’ne yakın bir noktada bulunan elma bahçesinde yaklaşık 1 metre derinliğinde ve 100 metre uzunluğunda bir yarık oluştu. Bu ani gelişme, bölge halkında deprem korkusu yarattı.
Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, yarığın oluştuğu elma bahçesinde incelemelerde bulunarak, obrukların artık kaçınılmaz bir doğal afet haline geldiğini belirtti. Mehmet Bayram “Obruklar artık günümüzün kaçınılmaz afetleri. Konya’nın Karapınar ilçesinden sonra ilimizde de ekili arazilerde ciddi anlamda obruklar ve yarıklar oluşmaya başladı. Bugün Karaman’a yürüme mesafesinde ve yerleşim alanlarına çok yakın bir noktadaki elma bahçesinde yarık oluşmuş. Üreticimiz elma bahçesinde sulama yaparken, çökmeler meydana geldiğini görmüş. İncelediğimiz de yaklaşık 100 metre uzunluğunda bir yarık var.
Bu obrukların oluşmasıyla ilgili söyleyeceğimiz çok şey var ama ben buradan şunu belirtmek istiyorum, artık sözün bittiği yerdeyiz. Yeraltı sularının yetersizliğinden dolayı Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’nın Karapınar ilçesinden sonra Karaman’da da obrukların gittikçe yerleşim alanlarına yaklaştığını görüyoruz” dedi.
Yarığın oluştuğu elma bahçesinin sahibi Mustafa Davarcı, bahçede sulama yaparken çökmelerin meydana geldiğini fark ettiğini söyleyerek “Baktık ki yarıklar büyüyerek ilerlemeye başladı. Şu an ürkütücü bir durum var” ifadelerini kullandı.