İstanbul'un bu 8 ilçesinde oturanlar dikkat! Prof. Dr. Tüysüz, Marmara depreminde ağır yıkım yaşanacak ilçeleri sıraladı

İstanbul'un bu 8 ilçesinde oturanlar dikkat! Prof. Dr. Tüysüz, Marmara depreminde ağır yıkım yaşanacak ilçeleri sıraladı

Türkiye, üç büyük fay hattının üzerinde bulunuyor. Son olarak Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yaşanan kırılma, Kahramanmaraş ve çevresinde ağır yıkıma neden oldu. Depremlerin yıkıcılığının ivme değerlerine bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'deki depremlerin ivme değerlerinin e-Devlet'te yer alan 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'ndan kontrol edilebileceğini söyledi. İşte, Türkiye'deki depremlerin ivme değerleri sorgulama sayfası...

Anadolu'nun 11 kentini vuran deprem felaketinin ardından Marmara denizinde meydana gelecek depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

Jeolog (yer bilimci) Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da pik zemin ivmesinin en büyük olduğu 8 ilçeyi açıkladı. İvme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı da o oranda büyüyebiliyor.

Habertürk'ten Alper Uruş'a konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, pik zemin ivmesinin (deprem karşısında zeminin sarsılma miktarı) hangi ilçelerde daha fazla olacağına yönelik tahminleri paylaştı.

okan-tuysuz-deprem-yorumlari.jpg

"İVME NE KADAR BÜYÜKSE YIKIM O KADAR FAZLA OLUR"

Prof. Dr. Tüysüz, ivmeyi şu sözlerle açıklıyor:

"Bir bölgede gelecekte, belli zaman dilimlerinde olabilecek depremlerin olma olasılığı ve bu olasılığa karşılık gelen ivme belirlenebiliyor.

Deprem ivmesi, deprem dalgalarının bir bölge içerisinden geçtiği andaki hızlarının zamana karşı davranışını, dolayısıyla deprem karşısında zeminin sarsılma miktarını gösterir. İvme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı ve buna bağlı olarak hasar da o oranda büyük olacaktır.

Peak ground acceleration (PGA) olarak kısaltılan pik zemin ivmesi, bir yerde deprem esnasında meydana gelen maksimum yer ivmesine karşılıktır. Daha yalın ifadeyle pik zemin ivmesi, zeminin en fazla ne kadar sarsılabileceğini gösterir."

turkiye-deprem-tehlike-haritasi.jpg

TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLERİN İVME DEĞERLERİ E-DEVLET'TE

e-Devlet'in tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml internet sitesinden ulaşılabilen 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası', farklı zaman dilimlerinde olabilecek depremlerin ivme değerlerini gösteriyor.

0,8 - 1 g arası kırmızı, 0,6 - 0,8 g arası pembe, 0,4 - 0,6 g arası sarıyla belirtiliyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 günü yaşanan depremde pik zemin ivmesi, Hatay civarında 1,3 g değerine ulaşmıştı.

Prof. Dr. Okan Tüysüz'e göre İstanbul'da 26 ilçe olası depremde 0,4 - 0,6 arasında pik zemin ivmesine maruz kalabilir.

2023/02/15/istanbul-deprem-haritasi.jpg

0,6-0,8 arasında pik zemin ivmesi görülmesi beklenen ilçelerse şöyle:

Adalar

Avcılar

Bakırköy

Kartal

Pendik

Tuzla

Zeytinburnu

Beylikdüzü

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI E-DEVLET SORGULAMA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN