İzmir'in asırlık hanı satışa çıktı! Çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi İtalya'dan... Fiyatı açıklandı

İzmir'in asırlık hanı satışa çıktı! Çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi İtalya'dan... Fiyatı açıklandı

İzmir’in asırlık hanı satışa çıktı. 1928 yılında yapılan çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi İtalya’dan olan hanın satış fiyatı da açıklandı. İşte tarihi hana biçilen değer…

Ülkemizdeki betonarme yapıların ilk örnekleri arasında yer alan ve yapımında çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi de İtalya’dan getirtilen asırlık Kardiçali Hanı satışa çıktı.

SATIŞ BEDELİ DUDAK UÇAKLATTI

İzmir’in ilk, Türkiye’nin ikinci betonarme karkas yapısı olan ve 1928’de inşa edilen tarihi Büyük Kardiçalı Han’ı, depreme dayanıksız olduğundan boşaltılmıştı. Hırsızların hedefinde olan ve tedbir amacıyla duvarların örüldüğü han, yaklaşık 1 milyar 130 milyon TL’den satışa çıkarıldı.

izmirin-asirlik-hani-satista-1.jpg

96 yıllık geçmişi bulunan han, İstanbul’daki bir emlak firması tarafından 35 milyon dolara (1 milyar 135 milyon liraya) satışa çıkarıldı.

Büyük Kardiçalı Han'ı batıda 2. Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı, kuzeyde Mimar Kemalettin Caddesi, doğuda ise Şehit Fethi Bey Caddesi ile çevrelenen ve tapunun Konak ilçesi, Akdeniz mahallesi 77 pafta, 951 ada, 2 parselindeki 1.718 metrekarelik bir arsa üzerinde konumlanıyor.

izmirin-asirlik-hani-satista-2.jpg

Yaklaşık 4.824 metrekarelik alana sahip olan han, birinci derece kültürel miras kategorisinde bulunuyor ve halihazırda boş olarak zemin kat ile 2 normal kattan oluşuyor.

İZMİR KARDİÇALI HAN’I

Büyük Kardiçalı Han, İzmir’in tütün ticaretinde önde gelen ailelerinden Kardiçalı ailesi (Kardiça, Batı Tesalya’nın bir kenti) tarafından 1928 yılında inşa edilmiş ve Türkiye’de betonarme mimarinin ilk örneklerinden biri olan (İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden sonra ikinci) ticari amaçlı bir yapıdır.

izmirin-asirlik-hani-satista.jpg

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde, neoklasik bir yaklaşımda gelişen ve Osmanlı dini yapılarının dekoratif mimari unsurlarıyla oluşturulan ulusal mimarlık akımının da ürünlerinden biridir. Konak’ta Cumhuriyet Bulvarı’yla Mimar Kemalettin Sokağı’nın kesiştiği köşede konumlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN