Barajların yerleşim yerlerine yakınlığı korkutuyor: İstanbul'u bekleyen büyük tehlike

Barajların yerleşim yerlerine yakınlığı korkutuyor: İstanbul'u bekleyen büyük tehlike

Libya'da geçtiğimiz hafta meydana gelen taşkın felaketi sonrasında İstanbul'daki barajların da akıbeti merak edildi. İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Ömerli Barajlarının tehlikeli olduğunu söyledi. Taşçı, "Büyükçekmecede baraj gödesinin yıkılması denizle bağlantılı olduğu için çok sıkıntılı değil ama Alibeyköyde yerleşim yerlerinde taşkın riski var. insan kaybı, can kaybı, mal kaybı bunun çok ciddi ekonomik boyutu da var" dedi.

Geçtiğimiz hafta Libya'nın Derne şehrinde sel ve fırtına büyük bir felakete yol açtı. Sel ve fırtına, iki barajın yıkılması felakete neden oldu. Felaket sonucunda 6 bin kişi hayatını kaybederken binlerce kişi ise hala kayıp.

Libya'da yaşanan felaket, Türkiye'de olası İstanbul depreminin barajlara etkisini bir kez daha gündeme getirdi. İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı, NTV muhabiri Özgür Yılmaz'a İstanbul'daki barajların durumunu ve neler yapılması gerektiğini anlattı.

İSTANBUL İÇİN HANGİ BARAJLAR TEHLİKELİ?

Yasemin Taşçı, "Büyükçekmece, Alibeyköy ve Ömerli daha tehlikeli. Bunlardaki güçlendirme çalışmalarına DSİ tarafından devam ediliyor. Pabuçdere ve Kazandere barajlarımızda da iyileştirme alternatiflerimiz hazırlandı. Bu barajların bir kısmı DSİ mülkiyetinde bir kısmı idaremiz mülyiketinde. İdaremizle DSİ arasında protokol imzalanarak alınması gereken güçlendirme proje çalışmaları başlatıldı" ifadelerini kullandı.

Şu anda kuraklık nedeniyle su miktarı az bulunan ve olası bir depremde önündeki duvarın yıkılması halinde suyun doğrudan yerleşim yerlerine gideceği Alibeyköy barajıyla ilgili de konuşan Taşçı, "Yaklaşık bir buçuk iki saatlik taşın senaryosuyla baraj gövdesinin yıkılması durumunda taşkın haritaları belirlendi. Büyükçekmecede baraj gödesinin yıkılması denizle bağlantılı olduğu için çok sıkıntılı değil ama Alibeyköyde yerleşim yerlerinde taşkın riski var. insan kaybı, can kaybı, mal kaybı bunun çok ciddi ekonomik boyutu da var. Yani bu bölgelerde yaşayanlar açısından risk daha yüksek?" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN