Özel halk otobüslerinde 'ücretsiz yolcu' tartışması: Vatandaş tepkili, şoförler maliyetlerden şikayetçi

Özel halk otobüslerinde 'ücretsiz yolcu' tartışması: Vatandaş tepkili, şoförler maliyetlerden şikayetçi

Ankara’da özel halk otobüsleri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasındaki ücretsiz kart tartışması sürüyor. Ankaralılar, özel halk otobüslerinin tutumunun haksızlık olduğunu belirtirken şoförler artan maliyetlerden şikayet ediyor. Belediye ise kanunları uygulamaya ve vatandaşları mağdur edecek tüm uygulamalara karşı tedbir almaya devam edeceklerini belirtti.

Ankara'da özel halk otobüslerinde ücretsiz yolcu taşıma tartışması devam ediyor. Ücretsiz yolculuk hakkına sahip yolcular, özel halk otobüslerinin tutumundan şikayet ederken, şoförler artan akaryakıt ve yedek parça masrafları nedeniyle Belediye ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verdiği desteklerin yetersiz olduğunu belirtiyor.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin (TÖHOB), sadece ayın ilk dört gününde ücretsiz yolcu taşıyacaklarını açıklaması ile birlikte, özel halk otobüslerinin ücretsiz yolcu taşımasına ilişkin tartışmalar yeniden gündeme geldi.

ÜCRETSİZ YOLCULUK HAKKININ İHLALİNE PARA CEZASI

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü Özel Halk Otobüsleri Yönetmeliği’ne göre araçlar taşıma saatleri süresince herkesi taşımak zorunda. Yönetmelikte mücbir bir sebep olmaksızın yolcu taşımalarının kesintiye uğratılmaması gerektiği belirtiliyor. Bununla beraber; aynı yönetmeliğin ücretsiz ve indirimli taşımaya ilişkin maddesi, özel halk otobüsü şoförlerini bu konuda sorumlu kılarak hak sahibi yolcuların taşınmaması halinde şoförlere dönük para cezası uygulanmasını öngörüyor.

'ŞOFÖRLER İNSANLARIN HAKLARINA MI GÖZ DİKTİ?'

Konuştuğumuz kişilerden Şefik, yönetmelik kapsamında 65 yaş üstü kişilere yönelik ücretsiz yolculuk hakkından faydalananlardan birisi. Emekli olduğunu söyleyen Şefik, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara değinerek, özel halk otobüslerinin tutumunu eleştiriyor:

“İnsanlar üç kuruşla geçinmeye çalışıyor. Ekonomik koşullar ortada. Şoförler insanların haklarına mı göz dikti? Ortada sözleşmeleri vardır. İsteseler de istemeseler de hizmet verecekler. Öğrencileri de düşünüyor insan. Abonman sayesinde, yol parası konusunda bir nebze olsun rahatlıyorlar. Yapılan çok büyük haksızlık.”

'ELİMİZDEKİ KART MI SORUN OLDU ŞİMDİ?'

Özel halk otobüslerinin hizmet vermemesini anlamsız bulduğunu belirten Nadir de Şefik ile aynı görüşleri paylaşıyor. Nadir, özel halk otobüsleri ile yetkililer arasındaki uyuşmazlığın bedelini 65 yaşındaki kişilerin ve öğrencilerin ödediğini ifade ederek, “Ölmemizi mi bekliyorlar? Zaten bir emekli maaşıyla geçiniyoruz. Ülkede her şey mahvolmuş durumda. Elimizdeki kart mı sorun oldu şimdi?” diyor.

Zehra ise kampüsü Ankara’nın Ulus semtinde bulunan bir devlet üniversitesinin öğrencisi. Abonman uygulaması ile yolculuk yapan Zehra, öğrenci olarak zor geçindiğini belirterek, “Bu uygulamanın devam etmesi lazım. Ayrıca belediye otobüslerinin sayısı çok değil, o yüzden öğrenciler abonman geçtiği için özel halk otobüslerini de tercih ediyor. Bu da öğrencilerin ulaşımını rahatlatıyor” diyor.

'OTOBÜSLERİN HERKESE HİZMET VERMESİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ'

Özel halk otobüsü şoförleri ise Belediye ve Bakanlık tarafından yapılan desteklerin yetersiz olduğunu belirtiyor.

Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsçüler Esnaf Odası’ndan, Ekrem Keskin kırk yıldır şoförlük yaptığını söylüyor. Keskin, mazot ve yedek parça masraflarının arttığını belirterek, “40 liraya mazot alıyoruz ama taşıdığımız yolcuların getirisini hesapladığımızda akaryakıt fiyatıyla kafa kafaya geliyor. Arabaların arızalanması halinde ihtiyaç duyduğumuz yedek parçaların Euro ve Dolar üzerinden alınması bizi çok vurdu. Bizim tek sıkıntımız bu. Otobüslerin herkese hizmet vermesi için yetkili yerlerden destek bekliyoruz” diyor.

Aile ve Sosyal Bakanlığı’nın özel halk otobüsü şoförlerine verdiği aylık 4 bin 500 lira desteğin yetmediğini ifade eden Keskin, “Bizim otobüslerimiz günde 250 ile 300 arasında ücretsiz yolcu taşıyor. Biz Bakanlığın verdiği parayla sadece bir gün ücretsiz yolcu taşıyabiliyoruz. Ama geri kalan 29 günde ücretsiz olarak taşıdığımız yolculara karşı hiçbir destek almıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

ABB: KANUNLARI UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Artı Gerçek’e konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bir yetkili ise özel halk otobüslerinin ücretsiz yolcu taşımasına ilişkin detaylı bir görüş vermeden, “Biz kanunları uygulamaya ve vatandaşlarımızı mağdur edecek tüm uygulamalara karşı tedbir almaya devam edeceğiz” diye konuşuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN