Bursa'da termik santral yakınlarına uçak düştü

Bursa'da Ovaakça Doğal Gaz Çevrim Santrali yakınlarına bir eğitim uçağı düştü, kazada pilot ve yanındaki bir kişi hayatını kaybetti.

Sakarya'nın Pamukova ilçesinden kalkan Asya Havacılık bünyesine kayıtlı, Hakan Sağlam'a ait TC-UHY kuyruk numaralı tek motorlu amatör uçak, bugün (1 Aralık 2022 Perşembe günü) saat 15.40 sıralarında Bursa'nın Osmangazi ilçesinde Ovaakça Doğal Gaz Çevrim Santrali'ne yakınlarındaki boş araziye hava muhalefeti nedeniyle düştü.

Bacaların yanına düşen eğitim uçağında 54 yaşındaki pilot Hakan Köksal ve yolcu olarak bulunan 22 yaşındaki Burcu Sağlam hayatını kaybetti.

bursa-ucak-kazasi-1.jpg

Hakan Köksal'ın Yunuseli Sportif Havacılık Dernek Başkanı ve aynı zamanda Çalı Mahallesinde bulunan KPS Yedek Parça isimli firma sahibi olduğu, Burcu Sağlam'ın ise güzellik uzmanı olduğu tespit edildi.

Öte yandan Hakan Köksal'ın saat 13.20 sıralarında Yunuseli Havalimanı'ndan bir havacılık lisansını almak için Sakarya Pamukova'ya uçağıyla gittiği ve daha sonra yine Yunuseli'ne geri dönmek için havalandığı öğrenildi.

Burcu Sağlam'ın vefat etmeden kısa süre önce sosyal medya hesabından, uçağın kokpitinden fotoğraf paylaşıp "Byee" diye yazdığı ortaya çıktı.

hakan-koksal-ve-burcu-saglam.jpg
Hakan Köksal ve Burcu Sağlam

Doğal gaz çevrim santralinin çalışanları, 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezi'ni arayıp tesisin yakınındaki boş araziye bir hava aracının düştüğü ihbarında bulundu. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda polis, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Valisi Yakup Canbolat, "Osmangazi ilçesinde tek motorlu uçağın düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti" dedi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve Bursa Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da olay yerine gelip ekiplerden bilgi aldı.

Polis ekipleri kaza bölgesini emniyet şeridiyle çevirirken, herhangi başka bir yaralının olmadığı kaydedildi.

bursa-ucak-kazasi-5.jpg

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'da düşen eğitim uçağında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, uçağın Sakarya Pamukova'dan kalktığını ifade etti.

Aktaş, eğitim uçağının Sakarya Pamukova'dan kalkış yaptığını, ineceği nokta konusunda net bir bilgi olmadığını aktararak, "Maalesef eğitim uçağı Ovaakça Çevrim santrali yakınlarında düştü. İki kişi hayatını kaybetti. Bir kişi uçaktan fırlayarak bir kişi de uçağın yanmasından dolayı hayatını kaybetti. Başka yaralı söz konusu değil. Bursa’da sisli ve yağmurlu bir hava durumu hakimdi. İtfaiye ekiplerimiz ihbardan çok kısa sürede olay yerine ulaştı" diye konuştu.

Aktaş, uçağın kesin düşüş sebebinin yapılacak inceleme ve araştırmanın ardından netlik kazanacağını açıkladı.

bursa-ucak-kazasi-6.jpg

"YAĞIŞLI VE SİSLİ HAVA ETKİLİ OLDU"

Bursa'da düşen uçağın sebebi araştırılırken, Uçuş Eğitmeni ve Kaptan Pilot Öğretmen Kazım Dikici, "Bu uçakta roketli paraşüt sistemi var. Neden açmadılar bilinmez. Ancak bizler uçağı kurtarmaya çalıştığımız için süzülerek inmeyi deneriz" diye konuştu.

Havacılık camiasına başsağlığı dileyen Uçuş Eğitmeni ve Kaptan Pilot Öğretmen Kazım Dikici, "Hava gerçekten bugün Türkiye'nin her tarafında çok kötüydü. Yağış almayan bölge yoktu. Uçak havadan hafif 'ultralight' tabir edilen uçaklardandı. Ultralight, maksimum uçuş ağırlığı 750 kilogramın altında olan çok hafif uçaklara verilen genel isimdir. Bizlerin eğitimde kullanmadığı bir uçak.

Kardeşlerimiz Pamukova'dan kalkıp bir rotaya gittikten sonra hava radarlarından gördüğümüz üzere, sıkıntıya düştüklerini belirten radar ekoları vererek Bursa'ya doğru ilerliyor. Yunuseli'ne doğru giderken de bütün Türkiye'yi etkileyen yağış ve sisli havadan dolayı durumsal farkındalıkları zayıflıyor. Çarpışma yaşanıyor" dedi.

bursa-ucak-kazasi-7.jpg

"DÜŞEN UÇAK, DENEYSEL HAVA ARACIYDI"

Bu uçağın eğitim uçağı olmadığını ifade eden Dikici, "Bu bir eğitim uçuşu değil. Uçak oldukça yeni ve her türlü alet şartlarında önünüzü görmeseniz bile kar sis pusu uçabileceğiniz bir hava taşıtı. Bir arabanın yarısı kadar ağırlığa sahip. Çok hızlı düşüş gerçekleştiğini görüyoruz. neden kaynaklanmış olabilir. Bu uçakta paraşüt de var. 2020 yılında imal edilen 2017'den beri başlayan bir teknoloji. Kendinizi kötü hissettiğiniz sağlıksal anlamda hava durumunu uçakta motor pervane arızası olduğunda roketli paraşüt.

Hava kuvvetleri personeli olarak atlama şansımız var. Ama biz uçağı kurtarmaya çalışıyoruz. Roketli paraşüt var. 60 metreden bastığınızda paraşüt açılıyor. Siz süzülerek bir yere yumuşak iniş yapıyorsunuz. anlayamadım. Radar görüntüleri de farklı geliyor, radar ekoları. Buradan yola çıkınca kardeşimizin kötü hava şartlarından dolayı durumsallık yaklaşımı, farkındalığı belli noktaya gelince o da açmayı düşünmedi" diye tahmin ediyorum. 2 yaşında bir uçak. Biz buna deneysel hava aracı diyoruz" diye konuştu.

bursa-ucak-kazasi-2.jpg

"UÇAK KALKARKEN RADAR AÇILMAMIŞ"

Hava şartlarının uçan kişiler için olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Dikici, "400 tane yolcu da taşısak, amatör havacılık da yapsak bizim olmazsa olmazımız. Arkadaşlarımız bunu incelemişlerdir. Başta radar açılmamış, son 15 dakika radar açıldığını görüyoruz. Yunuseli'ne giderken kapalı hava sis, yağış da var. Mutlaka hava şartlarını değerlendirmişlerdir.

Bazen hava aracına fazla güvenmek, son teknoloji olması, oto pilotlu bir uçak. 700 kiloluk bir uçakta otomatik pilot var, paraşüt var. Paraşüt sistemi ateşleme sistemiyle sizi her yerden kurtarıyor. Türkiye Cumhuriyetinde diğer ülkelerde olduğu gibi amatör havacılığı teşvik edecek meydan faaliyetleri ve yakıt olayları çok yaygın değil. Her havalimanında istediğimiz yakıtı bulamıyor olabiliyoruz" şeklinde konuştu.

bursa-ucak-kazasi-3.jpg

Uçağın Sakarya Pamukova'ya gitmeden önce Yunuseli Havalimanı'ndan saat 13.20 sıralarında kalkış görüntüsü ortaya çıktı:

bursa-ucak-kazasi-8.jpg

bursa-ucak-kazasi-9.jpg

Burcu Sağlam'ın vefat etmeden kısa süre önce sosyal medya hesabından, uçağın kokpitinden fotoğraf paylaşıp "Byee" diye yazdığı görüldü:

burcu-saglam-kimdir-kac-yasinda-nereli.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN