Yetim aylığı almak için yetimin hakkına girdiler

Yetim aylığı almak için yetimin hakkına girdiler

Antalya'da babadan yetim-ölüm aylığı almak için danışıklı boşandığı ortaya çıkan yüzlerce kişi, SGK'nın denetiminde ortaya çıktı. 9 ayda 500 anlaşmalı boşanma ihbarı aldıklarını aktaran SGK yetkilisi, ihbarların genellikle aile yakınlarından geldiğini söyledi. Yetim-ölüm aylığı almak için devleti kandırıp haksız para alan kişiler, bir nevi yetimin hakkına girmiş oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hayatını kaybeden babadan yetim-ölüm aylığı almak için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam edenlerin belirlenmesi amacıyla çalışmalarını artırdı.

Antalya SGK İl Müdürlüğü'nde görevli 75 denetmen, ihbar üzerine yaptığı araştırmada, 122 kişinin anlaşmalı boşandığını belirledi.

'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu' kapsamında boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eşlere bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesildi.

"GENELLİKLE İHBARLAR AİLE YAKINLARINDAN GELİYOR"

SGK İl Müdürü Beyazıt Ablay, vatandaşın 'ALO 170' iletişim merkezi ve CİMER aracılığıyla ya da kuruma gelerek ihbar ve şikayette bulunmasının ardından sosyal güvenlik denetmenlerince il genelinde inceleme yapıldığını söyledi.

Ablay, "SGK İl Müdürlüğü olarak kayıt dışı istihdamın önlenmesinin yanı sıra yürüttüğümüz faaliyetlerden önemli bölümünü ihbar ve şikayete bağlı anlaşmalı boşanmaların belirlenmesi oluşturuyor.

Genellikle ihbar ve şikayetler yakın aile bireylerinden geliyor. Bu yıl 9 ayda 122 kişinin geliri durduruldu, muvazaalı olduğu tespit edildi. 308 ihbarın incelemesi sürdürülüyor. 9 ayda yaklaşık 500 anlaşmalı boşanma ihbarı aldık" dedi.

sgk-antalya-il-muduru-beyazit-ablay.jpg
SGK Antalya İl Müdürü Beyazıt Ablay

ÖLÜM AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor.

Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor.

Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.

Geçen temmuz ayında yüzde 25 hisse oranına göre en düşük ölüm aylığı ek ödeme ile birlikte 877 TL oldu. Yüzde 75 hisse oranına göre de en yüksek ölüm aylığı ek ödeme dahil 10 bin TL'yi geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN