Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasına tepki yağıyor: 28 Şubat’ın zemheri gölgesi düştü yine iklime

Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasına tepki yağıyor: 28 Şubat’ın zemheri gölgesi düştü yine iklime

Önce Halkbank eliyle maddi varlıklarına el konan ardından hem kendisine hem de kurucusu olan Bilim Sanat Vakfı’na kayyum atanan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Cumhurbaşkanı kararı ile kapatılmasına, siyaset, akademi ve medya dünyasından tepki yağdı. Tepkilerde kararın hukuk dışı ve kabul edilemez olduğu vurgulanırken 28 Şubat göndermesi yapılması da dikkat çekti.

‘Borç’ bahanesi ile el konulup Marmara Üniversitesi’ne devredilen İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin kaldırılmasına dair karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararla beraber Bilim ve Sanat Vakfı’nın kurduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kapısına resmen kilit vuruldu.

Kurucu vakfına kayyum atanan ve garantör üniversitesi tarafından yapılan denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği tespit edilen ve bu durumu Yükseköğretim Kurulunca onaylanan İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izni böylelikle kaldırıldı.

Üniversitenin kapatılmasına ise siyaset, akademi ve medya dünyasından tepki yağdı. İşte o tepkilerden bazıları:

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Şehir Üniversitesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile kapatıldığını öğrenmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Yaşanan süreç tamamen hukuk dışı ve iktidarın hasmane tutumundan ibarettir. Şehirli tüm arkadaşlarımın okullarını yaşatmak için gösterdikleri çabayı saygıyla selamlıyorum.

'İNTİKAM ALMAK İÇİN KAPATTILAR'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bu üniversite neden kapatıldı? Maltepe'de çok güzel bir alanı vardı. Pırıl pırıl öğrenciler, dinamik, her görüşten akademisyenler vardı. Göz kamaştıran bir üniversite durumundaydı, genç bir üniversiteydi. Ama intikam almak için üniversiteyi kapattılar. Kimden? Sayın Ahmet Davutoğlu'ndan. Niçin ayrıldın? Niçin hak hukuk diyorsun, niçin adalet diyorsun, niçin üniversite diyorsun? Bu nedenle kapatıldı orası.

'28 ŞUBATÇILAR BUNU YAPABİLİR MİYDİ?'

Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün: Şimdi yüreğinde zerre kadar vicdan kırıntısı kalmış muhafazakarlara soruyorum .. 28 Şubatcılar bunu yapabilir miydi ? 28 Şubat bin yıl devam edecek diyenler haklıymış... Mankurtlaşmış ve gönüllü esir olmuş bir kadro eliyle 28 Şubatcıların eksik bıraktıkları tamamlanıyor..

Karar Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur: Siyasi mücadele için iyi bir üniversiteyi harcatan hoyratlık, bunun sessizce izlenmesi "Bizim medeniyetimiz" diye başlayan bütün beylik sözlere tekzip olarak yeter...

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya: Şehir Üniversitesi kapatıldı. Eleştirdiklerinize benzeme yolunda önemli bir eşiği daha aştınız. Tebrikler…

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Pulcu: Yıkmak onlara, yapmak, ihya etmek bize düşer.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün: 28 Şubat bin yıl sürer mi bilemem ama çeyrek asır sonra güncellendiği ortada.

Gazeteci Yavuz Oğhan: Bu nasıl bir kin ki binlerce öğrencisi, yani genç hayali barındıran bir kurumun, hiç tereddüt edilmeden kapısına kilit vuruluyor? Şehir üniversitesi kapatıldı. Halbuki istenilseydi, kurucusunun Ak Parti ile derdi olmasaydı, bin türlü formül bulunur, yoluna devam edebilirdi, yazık.

Gelecek Partili Bahadır Kurbanoğlu: Derenin suyunu bulandırarak başlamıştı her şey. Tarihe, telafisi güç kara bir leke daha sürüldü. 28 Şubat’ın zemheri gölgesi düştü yine iklime. Birikimlerimiz, tecrübelerimiz, geleceğimiz, ateşin ortasına bırakılıverdi, küllerini her yana serpmek üzere. Döngü devam ediyor Şehir’e inat.

Gazeteci İsmail Saymaz: Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yakın diye bilinen Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izni sonlandırıldı. Bu karar, Demokrat Partiden ayrılan Osman Bölükbaşı’nı destekliyor diye Kırşehir’in ilçe yapılmasına benzedi.

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci: 2708 Sayılı CB Kararnamesiyle ülkenin en değerli vakıf üniversitelerinden biri olan Şehir Üniversitesi kapatıldı. 28 Şubat Kararlarını unutmayan bizler, bu Karar’ı da asla unutmayacağız. Bu Karar; kibrin,siyasi nefretin ve öç almanın kapkara bir vesikasıdır. #sehirhepimizin.

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan: Dün gece İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kapatıldığını üzüntüyle öğrendim. Gençlerimizin heyecanını, motivasyonunu kıracak, umut olacak gençlerimizi, karamsarlığa sevk edecek adımlara girilmemelidir. Gençlerimizin geleceği, günlük siyasi çekişmelere kurban edilmemelidir. Bir gencimizin geleceği, bütün siyasi gündemlerden kiymetlidir. Bu tarz adımlar diğer üniversitelerdeki gençlerimizi de umutsuzluğa sevk etmesi kaçınılmazdır.

Gazeteci Çağlar Cilara: Şehir Üniversitesi kapatıldı. 8 bin öğrenci okulsuz kaldı. Evet şimdi başka okullarda okuyacaklar ama aynı arkadaşlarla, alıştıkları hocalarla değil. Ahmet Davutoğlu parti kurmasaydı bunlar yaşanır mıydı?

Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin: “Bu ayıp size bin sene yeter.” Ülkenin değerini yıkana da, yıkılırken tepkisiz kalana da yazıklar olsun!

Gelecek Partisi’nin Gençlik Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Gözel: Vicdanınızı susturduğunuz gün. Adalet duygunuzu yitirdiğiniz gün. Kin ve öfkeyle kapatmaya, yasaklamaya, yıkmaya başladığınız gün. Tarihin sizi nasıl yazacağı hususunda da kararınızı vermişsiniz demektir. Binalar, isimler gelir geçer, idealler yaşayacaktır!

Özgür-Der’e bağlı üniversite gençliği: İstanbul Şehir Üniversitesi resmen kapatıldı. Ülke tarihi açısından yüz kızartıcı olan süreç, utanç verici bir kararname ile son buldu. Bu kararı kınadığımızı belirtiyoruz! Sessizliğe bürünen camiaları da ayrıca kınıyoruz!

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ufuk Karcı: Öyle bir zamana geldik ki, gözü dönmüş öfkenin, binlerce öğrencinin istikbaline bile kast ettiği anları yaşıyor; vicdanı ile cüzdanı arasında sıkışanların sessizliğini duyuyoruz!!!

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Başçı: Güç bende her şeyi yaparım, #ŞehirÜniversitesi'nide kapatırım diyebilirsiniz fakat ilim yuvasına vurulan bu kilit tarihe kara bir leke olarak geçecek. Gelecek nesiller bu kararı eğitime yapılan darbe olarak hatırlayacak. Dava diyerek yola çıkılmıştı. Gelinen süreçte her şey yalan oldu.

DAVUTOĞLU AÇIKLAMA YAPACAK

Öte yandan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da üniversitenin kapatılmasına ilişkin bugün saat 14.00'te basın açıklaması düzenleyecek.

'KAPATMASINA VE SÜRECE SESSİZ KALANLAR İLİMDEN BAHSETMESİN'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, "Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına sebep olanlar ve bu süreçte sessiz kalanlar bir daha ilimden, akademik özgürlüklerden, değerlerimizden, vakıf geleneğimizden ve medeniyet kavramından bahsedecek meşruiyete sahip olmayacaklardır. Bir neslin ortak emeğini yok edenler ve buna sessiz kalanlar nice nesiller boyu bir kara liste olarak hatırlanacaklardır. Bu şartlarda dahi evlerine ekmek götürecekleri maaşlarını dahi almadan aylarca ders veren ilim adamları ve onların yetiştirdiği feryatlarını ve dirençlerini onurla ortaya koyan vakar ve onur sembolü Şehir Öğrencileri ve bir bütün olarak Şehir Çalışanları ise bu ülkenin yüz akları olarak anılacaklardır" sözlerini kaydetmişti.

YÖK: AZAMİ HASSASİYET GÖSTERİLECEK

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, faaliyet izni kaldırılan İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencilerinin eğitim ve öğretimlerine devam etmeleri için her türlü tedbirin alınacağı bildirilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bilinmelidir ki öğrencilerimizin eğitim ve öğretimi önceliğimizdir. Bu hususta öğrencilerimizin, eğitim ve öğretimlerine dün olduğu gibi bundan sonra da en uygun şartlarda devam etmeleri için gerekli her türlü tedbirin vakit geçirmeksizin alınacağını bilmelerini isteriz. Öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için azami hassasiyetin gösterileceği hususu başta öğrencilerimiz ve aileleri olmak üzere kamuoyuna duyurulur."

Öte yandan YÖK kaynakları, faaliyet izni kaldırılan İstanbul Şehir Üniversitesi'ndeki öğrencilerin durumunun birkaç gün içinde yapılacak YÖK Genel Kurulunda görüşüleceğini ve alınacak kararın kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

'KAPATMAK TÜRKİYE'NİN İTİBARINA DARBE OLUR'

Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde görev yapan 65 saygın akademisyen, ‘borç’ bahanesi ile el konulup Marmara Üniversitesi'ne devredilen Şehir Üniversitesi'nin öğrencilerinin çağrısına ortak olmuş ve akademisyenler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilen açık mektuba imza atarak "Üniversitenin kapatılması, akademik kurumların özgürlüğü ve özerkliği açısından Türkiye'nin itibarına önemli bir darbe olacaktır" uyarısı yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN