Serkan Özcan: Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar? | Özel Röportajlar

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, KARAR TV'de salgın sürecinde dağıtılan kredilerin akıbetini sordu, "Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar?" dedi. 'Reform açılımı' için de Özcan "Biden'ın seçilmesi ile çok alakalı" yorumu yaptı.

MELEK GEDİK | KARAR

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Elif Çakır ile Yıldıray Oğur'un sunduğu Özel Röportajlar programına konuk oldu, özellikle ekonomi alanında çarpıcı mesajlar verdi.

Özcan, KARAR TV ekranlarında koronavirüs salgını sürecinde dağıtılan 'yardım paketleri'nin akıbetini sordu, "Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı! Nerede bu paralar?" dedi.

Hükümetin salgın döneminde dağıttığı yardım paketleri için Özcan, şunları kaydetti:

"Koronavirüs salgını sürecinde Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı. Rezalet! Bir de işçi ile işverenin katkıları ile oluşturulmuş fondan alınan para var. 25 milyar TL de oradan yapılmış ödemeler... Biliyorsunuz; kısa çalışma ödeneği Haziran ayına kadar uzatıldı. Bu toplam nakdi destek!

"BÖYLE 'FAİZCİ BİR HÜKÜMET' GÖRÜLMEDİ"

Bunun dışında kalan desteğin tamamı kredi, yani faiz şeklinde. Bunu çok iddialı şekilde söylüyorum; 'Faize karşıyım' diyen ve karşısındaki herkesi 'faizci' olarak niteleyen bu hükümet kadar 'faizci hükümet' yok. Türkiye Cumhuriyeti, böyle 'faizci hükümet' daha görmedi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından başlattığı 'reform açılımı' için de Özcan "Hükümetin reformdan bahsetmesi, Biden'ın seçilmesi ile çok alakalı. Çünkü dış politikamız kişiler üzerinden ilerliyor. Açıkçası, Biden'ın seçilmesinin Türk siyasetini derinden etkilediğini düşünüyorum" yorumu yaptı.

"DÜNYA TÜRKİYE'DE HUKUKUN OLMADIĞINI GÖRÜYOR"

"Artık gelişmiş dünya Türkiye'de hukukun olmadığını görüyor. Türkiye, gelişmiş dünyanın gönül rahatlığıyla yatırım yapabileceği bir ülke olmaktan çıktı. Türkiye, hatıra binaen yatırım yapılabilecek bir ülkeye dönüştü" diyen Özcan, Borsa İstanbul hisselerinin Katar'a satılması ile ilgili "Neden Türkiye'de uluslararası yatırım denilince akla sadece Katar geliyor? Neden gelişmiş dünyadan da yatırım alan Türkiye sadece Katar'dan yatırım alır hale geldi?" diye sordu. 

Çin aşısı için de çağrı yapan Özcan "Sayın Cumhurbaşkanı ya da bakanlar, Çin aşısının güvenliğini göstermek için kameraların karşısına geçip aşı yaptıracaklar mı acaba?" ifadesini kullandı. 

Koronavirüse yakalanan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun tedavisinin evde sürdüğünü belirten Özcan, Davutoğlu'nun genel sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.

SALGIN NEDEN PATLADI?

Çok tartışılan Kovid-19 rakamları hakkında Özcan, önemli açıklamalarda bulundu:

"Artık Türkiye'nin siyasetine öyle bir akıl hakim ki... Rakamları gizleyebildiğinde ya da sayıları yönetebildiği zaman, salgını da yönetebileceğini düşünen bir siyaset ve akıl var. Bence şunu konuşmalıyız? Neden bir karartma uygulandı? Enflasyon rakamlarında olduğu gibi. Neden şeffaflıktan ödün verildi?

Bu kopuş neden yaşandı? Çünkü milletle bu rakamlar şeffaf bir şekilde paylaşılmadı. Bunun en büyük nedeni; ekonomi. Türkiye'nin kronik sorunları var, bunları biliyoruz. Türkiye, yüksek enflasyon ülkesi. Cari açık ya da tasarruf açığı problemi var.

"HAZİNE'DE PARA YOKTU Kİ..."

Ekonomik dengeleri bir miktar da olsa kontrol altında tutmak, dünyanın yaşadığı daralmamayı yaşamamak ve bir miktar turizme devam edebilmek için rakamlara karartma uygulandı. Çünkü Hazine'de büyük bir kapanmayı sağlayacak para kalmamıştı. O kadar kötü kamu maliyesi ve o kadar kötü para politikaları yönetimi vardı ki... Ve bu durum hala devam ediyor. Düşünün, Merkez Bankası'nın ihtiyaç akçesine göz koymuş bir hükümet var. Bence pandemiyi anlayarak, buna yönelik politikalar üretmeyi tercih etmediler."

basliksiz-1-001.jpgGelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Elif Çakır ile Yıldıray Oğur'un sunduğu Özel Röportajlar programına konuk oldu

"YARDIM PAKETLERİ İŞSİZLİK FONU'NDAN"

Türkiye'de açıklanan yardım paketlerinin milli gelire oranının binde 4 olduğunu belirten Özcan "Yapılan doğrudan yardımlar sadece binde 4 düzeyinde. Bu binde 4'lük rakamın önemli bir kısmı da Hazine'den gelen para değil. Büyük bir kısmı işçi ve işverenin ortak oluşturduğu İşsizlik Fonu'ndan aktarıldı. Meseleye bu açıdan bakmak lazım, bunun hesabını sormak lazım" dedi.

Hazine'de para olmadığını bildikleri için Gelecek Partisi olarak 'korona tahvili' önerdiklerini belirten Özcan, herkese ve aynı hızla kaynak aktarılması ve bunun için para basılması gerektiğini vurguladıklarını söyledi. 

Özcan, şöyle devam etti: "Ortada bir para basma var, ama gördüğünüz gibi ne esnafa direk ulaşmış bir hibe var ne de kira yardım şeklinde bir para."

BU PARALAR NEREYE GİTTİ?

Elif Çakır'ın 'Peki, bu paralar nereye gitti' sorusunu cevaplayan Özcan "Nereye gitti? Bunu yapan nereye gitti? Bu politikaları uygulayıp sonra af isteyen nereye gitti? Bunu konuşmamız lazım. Nereye gitti, bilmiyorum. Açıklama bekliyoruz. Milyarlarca liralık faiz ödemelerindeki artışın sorumlusu kim? Türkiye'nin kamu-özel işbirliği projelerini döviz kuru cinsinden yaptırıp ekstra maliyetini ülkenin üzerine yıkan kim?

132 milyar dolar Merkez Bankası rezervlerini satan kim? Sayın Albayrak, bir gün çıkıp sosyal medya platformunda 'Affımı istiyorum' dedi, Sayın Cumhurbaşkanı da 'Tamam' dedi. Oldu, bitti! Esnafa yansımadı, işçiye yansımadı, vergi ödeyene yansımadı..." ifadelerini kullandı. 

basliksiz-1.jpgGelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan

"HAZİNE'DEN 8 MİLYAR TL ÇIKTI, REZALET!"

Özcan, hükümetin salgın döneminde dağıttığı yardım paketlerini hatırlatarak iktidarı 'faiz' üzerinden çok sert sözlerle eleştirdi:

"Koronavirüs salgını sürecinde Hazine'den 8 milyar Türk Lirası çıktı. Rezalet! Bir de işçi ile işverenin katkıları ile oluşturulmuş fondan alınan para var. 25 milyar TL de oradan yapılmış ödemeler... Biliyorsunuz; kısa çalışma ödeneği Haziran ayına kadar uzatıldı. Bu toplam nakdi destek!

Bunun dışında kalan desteğin tamamı kredi, yani faiz şeklinde. Bunu çok iddialı şekilde söylüyorum; 'Faize karşıyım' diyen ve karşısındaki herkesi 'faizci' olarak niteleyen bu hükümet kadar 'faizci hükümet' yok. Türkiye Cumhuriyeti, böyle 'faizci hükümet' daha görmedi."

Koronavirüs sürecinde insanlara bol bol kredi verildiğini belirten Özcan "İnsanlara bol bol kredi verdiler. Şimdi o kredilerin ödeme tarihi geldi ve pandemide çok daha ağır bir dalga yaşanıyor. İşte vizyon bu kadar!" dedi.

"KURDUKLARI DÜZENİN TAMAMI YANLIŞ"

Üçüncü çeyrekte kredi genişlemesi ile bir büyüme sağlandığını ifade eden Özcan "Türkiye; bu şişirilmiş, hormonlu büyümeyi bir daha uzun süre göremeyecek. Bu büyüme sırasında ihracatımız geriledi. İthalatımız yüzde 15 arttı, iç tüketim yüzde 9 arttı.

Kurdukları büyüme düzeni; bu işte... Bankalara önce 'Gönüllü kredi verin' çağrısı yapıyorlar, bankalar gönüllü olmayınca önce kanunla sonra telefonla kredi istiyorlar. Sonra bu borçların, bir gün ödeme süreleri geliyor. Kurdukları düzenin tamamı yanlış, Türkiye ekonomisini yönetenler, ekonomi konusunda cahiller. Bunun başka bir açıklaması yok, başka açıklaması olamaz" diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın gittiğini fakat ekonomiyi kötü yöneten bürokratların görev başında olduğu ifade eden Özcan "Sayın Elvan, ilk açıklamasında 'Her şeyi kanuna göre yapın' dedi. Sormazlar mı o zaman 'Sizden önceki bakan kanuna uymuyor muydu?' diye... Daha bir tane kadro değişikliği olmadı" diye konuştu.

"ENFLASYON RAKAMLARINI GÖRÜNCE UMUTLANDIM"

Enflasyon rakamlarını hatırlatan Özcan, 2 ay önce böyle bir enflasyonu açıklamanın her babayiğidin harcı olmadığını dile getirdi.

Özcan şöyle devam etti: "'Eski bakan gitti, yeni reform dönemi başladı', buna inanmamızı bekliyorlar. Enflasyon rakamlarını görünce umutlandım. Enflasyonun yükselmesine üzülmekle birlikte uzun bir zamanda sonra 'Acaba, gerçek enflasyon rakamları yayınlanıyor olabilir mi' diye ümitlendim. Türkiye ekonomisinin, bugün içinde bulunduğu durumu en iyi açıklayan şey... TÜİK doğru rakam mı veriyor diye umutlanır hale geldik. Merkez Bankası Başkanı bundan sonra kolay kolay değişmez diyerek umutlanır hale geldik."

İktidarın ekonomiyi düzeltmek istemeyeceğini iddia eden Özcan "Bugün Türkiye'de siyaset, kurgulandığı haliyle şu andaki ekonomi yönetiminin aldığı saçma, rasyonaliten, akıldan ve bilimden uzak politikaları destekliyor" dedi.

basliksiz-1-002.jpgCumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'acı reçetesi'ni eleştiren Serkan Özcan "Gerçekleri söyleyenlere 'battık lobisi', 'bittik lobisi', 'faiz lobisi' diyeceksin, sonra bunlar hiç yaşanmamış gibi çıkıp 'acı reçete' yazmamız lazım diyeceksin..." diye konuştu. 

"REFORM GİRİŞİMDEN ÜMİTLİ DEĞİLİM"

Reform konusunda da bir 'algı' yönetimi olduğu söyleyen Özcan, hükümetin samimiyetsiz olduğunu dile getirdi.

Özcan şunları kaydetti: "Eğer samimi bir şekilde bir ekonomi ve hukuk reformu yapmak istiyorsa hükümet, ilk çalacağınız kapı TÜSİAD, TOBB gibi STK'lar mı? TBMM'deki siyasi partilere bile anlatılmayan şey, koşa koşa ilk buralara mı anlatılır? Buradan bile bu işte bir umut olmadığını anlamamız gerektiğini düşünüyorum."

Yabancı yatırımın gelip gelmeyeceği sorusu için de Özcan "Her şeye rağmen Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında. Türkiye'ye yaptırım yapan yatırımcıların hepsinin çok temel beklentileri var. Mülkiyet hakkını korumak. Evrensel, küresel ve uluslararası normlara uygun, hukuk ve ekonomi söylemleri ile gitmeniz lazım. Ve bunları sözde değil; özde yapacağını göstermeniz lazım" ifadelerini kullandı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN