Son dakika! Bakan Kurum, İzmir'deki son durumu anlattı: Şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

Son dakika! Bakan Kurum, İzmir'deki son durumu anlattı: Şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

Son dakika haberi... Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir'deki son durumu anlattı: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık.

Son dakika haberi... Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki son durumu paylaştı, "Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık" dedi.

8 binada arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Kurum, vatandaşları da uyardı: "Vatandaşlardan ricamız, hasar tespit ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasından sonra binalara girmeleri. Yıkılma riski olan binalar var. Konutları inceleyeceğiz, bütün binalara girerek hasar tespit çalışmalarını yapacağız."

Ağır hasarlı binalar için taşınma ve kira yardımı yapılacağını da açıklayan Kurum "Binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlarımıza eşya yardımı yapılacak. Ağır hasarlı binalar için taşınma yardımı yapılacak. Yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin bütün vatandaşlarımıza kira yardımı yapılacak" ifadelerini kullandı. 

03-001.jpg

Kurum'un açıklamaları şöyle:

"Sarsıntılar daha çok Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka'da hissedildi. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor, tüm milletimiz müsterih olsun, bütün arama kurtarma faaliyetleri, Afet Koordinasyon Merkezimizin koordinasyonunda. İşi tamamen, İçişleri Bakan Yardımcımız koordine ediyor. İlgili bütün bakanlıklarımızın bakan yardımcıları, belediyelerimizin temsilcileri bu koordinasyon grubundalar.

"ŞU ANDA 8 BİNADA KURTARMA FAALİYETLERİ SÜRÜYOR"

"Sahada şu an fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli ve diğer personeller dediğimiz, ilgili bakanlıklardan personeller İzmir'imizin ihtiyacı olan ne ise bu çalışmaları fiilen yürütmektedir. 475 araçla da arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyoruz. Biliyorsunuz 17 binamızda yıkım gerçekleşmişti. Arama kurtarma faaliyetleri şu an 8'inde devam ediyor, 9 binada faaliyetler tamamlandı. Tabii bu kurtarma faaliyetlerini yaparken, arama kurtarma çalışanlarımızın da can güvenliğini teminat altına almak adına binalarımızı an ve an takip ediyoruz.

Etkinlik oluru aldığımız tüm alanlarda bakanlığımız personeli bütün binalara girerek hasar tespit çalışmaları yapacaklar. Vatandaşlarımızdan ricamız, bakanlığımızın hasar tespit ekiplerinin tespitlerini tamamlamalarına müteakip binalarına girmeleri. Bir kez daha uyarmak istiyorum çünkü ağır hasarlı, yıkılma riski olan binalarımız olduğu düşüncesindeyiz. Binaların tespitlerin yapılmasına müteakip gerilmesi bu konuda önem arz etmektedir.

"AĞIR HASARLI BİNALAR İÇİN TAŞINMA YARDIMI YAPILACAK"

Girilme riski bulunan binalardaki eşyasını alamayan vatandaşlarımız için eşya yardımı yapılacak. Yine yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin de Elazığ'da ve Malatya'da olduğu gibi taşınma yardımı, kira yardımı bütün vatandaşlarımıza yine valiliğimizin koordinasyonunda yapılacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız, kalıcı konutların yapımı için AFAD ile koordine halinde. Hem yerinde hem de rezerv alanlarda kalıcı konutların yapımına ilişkin süreci başlattılar. Bugün fiilen sahalarda zemin etüt çalışmalarını yapacağız, bilhassa enkaz kaldırma çalışması yürüttümüz alanlarda zeminle ilgili problemlerin olduğunun tespitini yaptık. Dolayısıyla zemin etütlerini bugün itibarıyla başlatıyoruz. Kalıcı konutların projelendirme çalışmaları da aynı şekilde eş zamanlı yapılacaktır."

01-003.jpg

SELÇUK: 8 MİLYON ACİL YARDIM ÖDENEĞİ GÖNDERDİK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. 

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Selçuk "5 milyon liralık acil yardım ödeneği çıkardık. 3 milyon lira da AFAD göndermişti. Dolayısıyla 8 milyon liralık acil yardım ödeneğimiz ulaşmış durumda." diye konuştu. 

basliksiz-1.jpg

GÜL: 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de dualarının enkaz altındaki vatandaşlar için olduğunu belirtti.

Gül, ortak acıların ortak duygudaşlığı gerektirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Bu ortaklığa halel getiren her türlü açıklamalara, tavırlara gerekli müeyyideyi hak eden süreçtir. Dolayısıyla cumhuriyet başsavcılıklarımız bu acılarımızı paylaşmak yerine nefret söylemi içinde olanlara gerekli soruşturmayı yapmaktadır. 10 ilde tahkikat yapılmış, 3 kişi Tekirdağ, Adıyaman ve Gaziantep'te gözaltına alınmıştır. Kimse kardeşliğimizi suistimal edemez. Bunu yapmak isteyenlere adalet izin vermeyecektir."

02-001.jpg

İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İzmir'de deprem nedeniyle 74 bin 500 vatandaşın elektriğinin kesildiğini fakat dün akşam itibarıyla AFAD koordinasyonunda yeniden enerji verilmeye başlandığı söyledi.

basliksiz-1-001.jpg

Deprem anıyla birlikte 74 bin 500 vatandaşın elektriğinin kesildiğini ifade eden Dönmez "Dün akşam saatleri itibarıyla AFAD koordinasyonunda süratle yeniden enerji vermeye başladık. An itibarıyla 1600 abonenin elektriği kesik durumda. Bunların büyük bir kısmı Bayraklı'da, 400 civarında abonenin de Seferihisar bölgesinde elektriği kesik" diye konuştu. 

TUNÇ SOYER: TÜM SÜREÇ BOYUNCA UYUMLU ÇALIŞTIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in yanında olan tüm bakanlara ve kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Belediye olarak tüm imkanlarını AFAD'ın koordinasyonuna sağladıklarını belirten Soyer, şunları kaydetti:

"Uyumlu şekilde çalışmaya devam ediyoruz, tüm bu süreç boyunca. Enkaz kurtarma çalışması profesyonel arkadaşlarımız tarafından yürütülüyor. Tecrübe sahibi uzman arkadaşlarımız ne yapacaklarını biliyorlar, onları mümkün olduğu kadar izliyoruz.

Bunun dışında sokakta devam eden bir hayat var. Vatandaşlarımız dün geceyi dışarıda geçirdi. Binlerce vatandaşımız dışarıda yaşamaya başladı. Dolayısıyla bizim organize etmemiz gereken başlık o. Orada yapılacak çok şey var. Bu iş birliğinin, uyumun buna muktedir olacağını düşünüyorum."

İÇİŞLERİ: 37 PAYLAŞIM TESPİT EDİLDİ, 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bu arada İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, İzmir'deki deprem ile ilgili sosyal medyadan kin ve nefret içerikli paylaşım yapan 6 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. 

İnce, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "İçindeki kini ve nefreti sosyal medyadan yaymaya devam edenler, yazdıkça yakalanacaksınız. Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerimiz tarafından 37 paylaşım tespit edildi, 25 kişi için işlem başlatıldı, 6 kişi gözaltında." 

İZMİR'DE SON DURUM NE?

İzmir'de dün öğle saatlerinde Seferihisar merkezli 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi, deprem başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hissedildi.

AFAD, şiddetli depremde 25 kişinin hayatını kaybettiğini, 831 kişinin de yaralandığını duyurdu.

AFAD, deprem sonrasında 35'inin büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere toplam 489 artçı sarsıntının yaşandığını da açıkladı. 

9 binada arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN