Son dakika! Erdoğan'dan 'kıdem tazminatı' çağrısı: Kendi aranızda halledin

Son dakika! Erdoğan'dan 'kıdem tazminatı' çağrısı: Kendi aranızda halledin

Son dakika haberi... Çok tartışılan kıdem tazminatı hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Hep söylerim, işveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer 'Kabine halletsin' diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın, böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım ne de kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz?' çıkışında bulundu.

Çok tartışılan kıdem tazminatı hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İşveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu (kıdem tazminatı) kendi aranızda halledin" dedi.

Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nden ''Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi'ne canlı bağlantıyla katılarak bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye'nin özellikle son 7 yılında yaşadığı tüm saldırıların, birliğini, beraberliğini, kardeşliğini hedef alması bu yüzdendir. Bugünlerde yine birileri çeşitli bahanelerle aynı senaryoyu tedavüle sokmaya çalışıyor. Mesela son dönemde işçiden işverene tüm kesimleri huzursuz edecek, asılsız dedikodular yayılıyor.

Biz ülkemizin sanayisini, ticaretini, üretimini, ihracatını artırma çabası içindeyken, aynı zamanda işverenlerin ve çalışanların sorunlarına köklü çözümler getirmeye çalışıyoruz. Kıdem tazminatı konusu da bunlardan biridir. Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır.

"NİYE KENDİ ARANIZDA BU İŞİ ÇÖZMÜYORSUNUZ?"

Hep söylerim, işveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer 'Kabine halletsin.' diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın, böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım ne de kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz? Niye kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz?

Kendi aranızda halledemeyip ondan sonra bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor duruma düşürmek veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz? Bugüne kadar attığımız her adımda nasıl emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz."

KIDEM TAZMİNATI REFORMUNA HERKES TEPKİLİ

Çalışanların ve sendikaların büyük tepkisini çeken kıdem tazminatı reformunda iki formül gündeme gelmişti.

Üzerinde çalışılan iki formülün birincisine göre, çalışanın 30 günlük kıdem tazminatının 11 günü fona devredilecek. Çalışanın bu parayı 56 yaşından önce sadece evlilik, konut alımı, sağlık gibi gerekçelerle çekebilmesi öngörülüyor. Diğer bir formüle göre ise işçilerden yüzde 6'lık prim kesintisi yapılacak.

YENİ SİSTEM İÇİN 2020 PLANI

Kıdem tazminatı fonu uygulamasına 1 Ocak 2022 tarihinde geçilmesi planlanıyor. Mevcut çalışanların, sistem değişikliğine kadar olan döneme ait kıdem tazminatına ilişkin haklarının saklı kalması bekleniyor. Belirlenecek yeni sistemin 2022 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

TÜRK İŞ: KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1 Mayıs'ta kıdem tazminatı için 'kırmızı çizgime dokunma' mesajı vermişti. Atalay "İşçinin haklarını geriye düşürecek hiçbir teklifi imzalamam. Tek başıma kalsam da, ölsem de kıdemi vermem" demişti.

DİSK DE KARŞI

Kıdem tazminatı görüşmelerine çağrılmayan DİSK de konu ile ilgili yazılı açıklama yapmıştı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "İşçinin alın terinin, emeğinin karşılığı olan kıdem tazminatını kimseye yedirmeyiz" ifadeleri kullanılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN