Son dakika! Meclis Başkanı Şentop'tan Montrö açıklaması

Son dakika! Meclis Başkanı Şentop'tan Montrö açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılacağı yönündeki söylemlere yanıt verdi. Şentop, "Vatanımızın teminatı, kara ve denizlerdeki egemenlik haklarımızın teminatı, kelimeler, cümleler değil, bizzat devletimizin kudreti, ordumuzun gücü ve milletimizin istiklal sevdası ve kararlılığıdır" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) 18'inci Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, burada açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şentop, Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin sorulara da yanıt verdi.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tartışmaya açılacak söylemleri üzerine Şentop, “Bir televizyon programında konuşurken uluslararası sözleşmelerle anayasadaki ifadesiyle milletlerarası anlaşmalarla ilgili de görüşlerimi ifade ettim. Ben herhangi bir anlaşma, sözleşme ismi zikretmedim. Soruyu soran gazeteci arkadaşımızın iyi niyetle sorduğuna da eminim. Bazı anlaşmaların isimlerini zikrederek sordu. Ben yine herhangi bir sözleşmenin ismini telaffuz etmeksizin Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde, uluslararası anlaşmalarla ilgili iç hukuktaki düzenlemelerden bahsettim. Programdan bir süre sonra bazı çevrelerin başta Montrö Boğazlar Sözleşmesi olmak üzere bazı anlaşmalarla ilgili bana yönelik bazı isnatlar, yani benim kullandığımı ifade ettikleri sözler olduğunu gördük. Gizli saklı bir beyanat, görüşme, konuşma değil bir televizyonda canlı yayınlanan bir program. Ben hiçbir anlaşma ile ilgili bir durumdan isim zikrederek an bahsetmiyorum. Bunun, Montrö dahil olmak üzere, bazı anlaşmaları tartışmaya taşımak gibi bir amaçla nasıl yorumlandığını anlamakta zorlanıyorum" dedi.
 
'İHTİMAL DIŞI OLDUĞUNU İFADE ETMEK İÇİN KULLANDIM'

Şentop Marmara Denizi öğrneğini vererek “Şüphesiz siyasetçi olarak konuşurken ortalama bir zeka seviyesini hesap ederek konuşuyoruz. Bunun altında olan arkadaşlar varsa siyasetçi, bürokrat, gazeteci onlarla ilgili benim yapabileceğim pek bir şey yok. Konuşma metni açıktır konuşmam canlı olarak var. Şunu tekrar ifade etmek istiyorum; gerek Lozan gerek Montrö gibi antlaşmaların özel bir durumu vardır. Ben boşanma ile ilgili bir prosedür anlatsam insanları boşanmaya teşvik etmiş mi olurum? Bu kadar saçmalığı anlamakta zorlanıyorum. Şunu net olarak söyleyeyim uluslararası antlaşmaları hukuk tekniği bakımından konuştuk. Montrö, Lozan gibi anlaşmalar ile ilgili hususta çıkma gibi mevzu bahis olmayacağını çok çarpıcı akılda kalıcı bir ifade ile söyledim. 'Marmara Denizi'nden ne kadar ayran yapılabilirse bu anlaşmalardan da çıkmakta öyledir' dedim. Bunun imkansızlığını, ihtimal dışı olduğunu ifade etmek için bunu da kullandım" açıklamasında bulundu. 

'HERKESİ CİDDİYETE DAVET EDİYORUM'

TBMM Başkanı Şentop, “Başta Montrö olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu ve bizim İstiklal Harbi neticesinde kazanmış olduğumuz, elde etmiş olduğumuz mevzilerle ilgili hiçbir tartışma yoktur. Böyle bir tartışma bizim aklımızdan da geçmez, geçmemektedir. O konuşmada da böyle bir şey yoktur. Benim uluslararası anlaşmalarla ilgili genel hükümler çerçevesinde hukuki boyutu anlatmam söz konusudur. Türkiye'de siyaset yapan bazı mevkilere gelmiş insanlar bir sözü veya bir kişiyi eleştirirken en azından bunun ne dediğine bakması gerekir diye düşünüyorum. En azından ben öyle yapıyorum. Bir siyasetçi ne demiş önce kendim bir ona bakıyorum. Buna bakmadan birkaç tane kötü niyetli insanın yapmış olduğu çarpıtma üzerinden sanki benim böyle sözleri söylemişim gibi değerlendirme yapmalarından da büyük bir üzüntü duyuyorum. Bu bir fikir haysiyetsizliğidir, açık olarak söylüyorum. Herkesi ciddiyete ve fikir haysiyetine sahip çıkmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Anlaşmaların tek başına Türkiye'nin güvenliğini korumayacağını söyleyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti:

“Son bir şey daha söylemem lazım bu tartışmalarda şunu gördüm buradaki konuşmamda da ifade ettim. Türkiye'nin güvenliğini, sınırlarını, kara vatanımızın ve deniz vatanımızın mavi vatanımızın sınırlarını koruyan anlaşmalar değildir. Bunu koruyan bizim devletimizin kudretidir, ordumuzun gücüdür, milletimizin istiklal sevdasıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN