Son dakika! Rusya'dan AB'ye rest: İlişkilerimizi koparmaya hazırız

Son dakika! Rusya'dan AB'ye rest: İlişkilerimizi koparmaya hazırız

Son dakika haberi... Rusya, bu kez AB'ye rest çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rus ekonomisinin hassas alanlarını riske atacak yaptırımlar uygulanması halinde AB ile ilişkileri koparmaya hazır olduklarını açıkladı: Kendimizi dünyadan soyutlamak istemiyoruz, ancak buna hazır olmalıyız. Barış istiyorsan, savaşa hazır olman gerek.

Son dakika haberi... Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ekonomisinin hassas alanlarını riske atacak yaptırımlar uygulanması halinde AB ile ilişkileri koparmaya hazır olduklarını söyledi.

Lavrov'un, Rusya'nın AB ile ilişkileri koparmaya hazır olduğu yönündeki açıklamaları AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell'in sözleri sonrasında geldi.

01.jpgGeçen hafta Rusya'yı ziyaret eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile basın toplantısı düzenlemişti. 

Lavrov, Rusya'nın askeri alanda tamamen kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunu, ekonomi konusunda da aynı duruma ulaşmak için çabalaması gerektiğini kaydetti.

"SAVAŞA HAZIR OLMAN DA GEREK"

Lavrov şöyle devam etti: "Hazır olduğumuz düşüncesi üzerinden hareket ediyoruz. Daha önce birçok kez gördüğümüz gibi, en hassas sektörler de dahil olmak üzere herhangi bir alanda ekonomimiz için risk oluşturacak yaptırımlar uygulandığını bir kez daha görürsek, durum bu.

Kendimizi dünyadan soyutlamak istemiyoruz, ancak buna hazır olmalıyız. Barış istiyorsan, savaşa hazır olman gerek."

NE OLMUŞTU?

Bu ay başında Moskova'yı ziyaret eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, önceki günlerde Brüksel'in Rusya'ya karşı yeni yaptırımları düşüneceğini, konunun bu ay ve Mart ayında gerçekleştirilecek AB zirvelerinde ele alınacağını söylemişti.

Borrell ayrıca Rusya'nın Avrupa ile bağlarını giderek kopardığını belirtmişti. Borrell'in açıklamalarının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da tepki gecikmemişti.

Bakanlık, Borrell'in sözleri nedeniyle şaşkınlık duyduklarını, bunların Moskova'daki ifadeleriyle çeliştiği duyurmuştu.

RUSYA ZİYARETİ KRİZ DOĞURDU

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, Rusya ziyareti Avrupa Birliği'ni karıştırmıştı.

Çoğunluğu eski Sovyet ülkelerinden olan milletvekilleri, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e mektup yazarak, Borrell'in Moskova ziyaretini ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlediği basın toplantısındaki tavrını sert şekilde eleştirmişti.

AB'nin dış politikasını yürüten Borrell'in ziyaretindeki 'küçük düşürücü gelişmeler'den endişe duyduklarını belirten milletvekilleri, "Sayın Borrell ziyaret sırasında AB'nin çıkarlarını savunmak konusunda başarısız olmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

01-001.jpgAvrupa Parlamentosu'ndaki 70'den fazla milletvekili, AB Komisyonu Başkanı Leyen'e mektup yazmış ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell'in, Rusya ziyaretinde AB'nin çıkarlarını savunamadığı belirterek istifasını istemişti.

BORELL'İN BLOG YAZISI TEPKİ ÇEKTİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borell, Rusya'nın AB ile yapıcı diyalog fırsatını değerlendirmek istemediğini belirterek, bundan 'sonuç çıkarmak' zorunda kalacaklarını, yaptırımların buna dahil olduğunu dile getirmişti.

Borrell, 4-6 Şubat'ta Moskova'ya yaptığı ziyaretle ilgili kaleme aldığı blog yazısında, AB-Rusya ilişkilerini görüştüğünü, ilişkilerin Aleksey Navalnıy'ın tutuklanması ve ona destek verenlerin gözaltına alındığı protestolardan sonra daha da kötüleştiğini belirtmişti.

"SALDIRGAN ŞEKİLDE DÜZENLENEN BASIN TOPLANTISI..."

Mart ayında yapılacak AB Zirvesi öncesindeki ziyaretinde hızla kötüye giden ilişkileri değerlendirmek istediğini aktaran Borrell, şunları kaydetmişti:

"Saldırgan şekilde düzenlenen basın toplantısı ve ziyaretim sırasında AB ülkelerinden 3 diplomatın sınır dışı edilmesi kararı Rus makamlarının AB ile daha yapıcı diyalog fırsatını değerlendirmek istemediğini gösteriyor. Beklenmedik bir şey olmasa da bu durum aynı zamanda Rus stratejik bakış açısı anlamında da üzüntü verici. AB olarak bundan sonuç çıkarmak, Rusya ile ilişkilerimize vereceğimiz yönü dikkatlice yansıtmak ve kararlı şekilde birlik içinde ilerlemek zorunda kalacağız."

"DERİN ENDİŞELERLE BRÜKSEL'E DÖNDÜM"

Borrell, AB ile Rusya'nın Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Suriye, Libya gibi birçok konuda da anlaşamadığını hatırlatarak, şunları ifade etmişti:

"Brüksel'e Rus toplumunun gelişim perspektifi ve Rusya'nın jeostratejik seçimleri hakkındaki derin endişelerle döndüm. Bakan Lavrov ile görüşmem ve ziyaret sırasında Rus makamlarının verdiği mesajlar Avrupa ve Rusya'nın birbirinden uzaklaştığını teyit etti.

Görünüşe göre Rusya giderek Avrupa'dan bağını koparıyor ve demokratik değerlere varoluşsal tehdit olarak bakıyor. Şimdi bir yol ayrımındayız. Yaptığımız stratejik seçimler 21. yüzyıldaki uluslararası güç dinamiklerini belirleyecek. Kapalı veya daha özgür toplumlar temelinde ya daha iş birliği içeren ya da daha kutuplaşan modellere doğru ilerleyeceğiz."

AB Dışişleri Bakanlarının 22 Şubat'taki toplantısında Rusya ile ilişkileri görüşeceklerini belirten Borrell, "Her zaman olduğu gibi atılacak adımlara üye ülkeler karar verecek ve bunlar yaptırımları da içerebilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

AB'NİN RUSYA YAPTIRIMLARI
 

AB, Ekim ayında Navalnıy'ın zehirlenmesiyle ilgili olarak Rus istihbarat kurumlarının yetkililerinden 6 kişi ile Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırmaları Enstitüsüne seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeren yaptırımlar uygulama kararı almıştı.
 

AB'nin ayrıca Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri ve Kırım'ın yasa dışı ilhakı sonrasında 2014'te başlattığı ekonomik yaptırımlar bulunuyor.

PUTİN'İN ÇEVRESİNE DE YAPTIRIM GELİYOR

Euronew'in haberine göre de AB'nin, Berlin ve Paris'in de verdiği desteğin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine seyahat kısıtlaması ve mal varlıklarının dondurulması yönünde yaptırım kararı alacağı belirtildi.

Batılı diplomatlara göre, AB'nin yaptırım kararının, Putin'in ülkesinde siyasi, yargı ve güvenlik alanında görev yapan ve iş dünyasındaki dostlarını hedef alması bekleniyor. AB Dışişleri Bakanları'nın 22 Şubat’ta düzenleyecekleri toplantıda, bu konu öncelikle masaya yatırılacak.

ALMANYA VE FRANSA DA TAVIR DEĞİŞTİRDİ

Diplomatik kaynaklar, ayrıca Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz sevkiyatına imkan sağlayacak 'Kuzey Akım2' boru hattı projesi yüzünden Moskova’ya yaptırım konusunda şu ana kadar temkinli davranan Berlin ile Paris'i de tavır değişikliği içine girdiğini belirtiyor.

AB içinde Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi ülkeler Rusya’ya yönelik yaptırımların sertleşmesini talep eden ülkelerin başında geliyor. Rusya, Avrupa'ya gaz sevkiyatının üçte birisini karşılıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN