Putin ekonomik krize sığındı: Navalnıy kullanılıyor

Putin ekonomik krize sığındı: Navalnıy kullanılıyor

Rus muhalif Navalnıy'ın 3.5 yıl hapis cezası almasının hemen ardından Youtube'da yayınlanan belgeselde 1.3 milyar dolara yapıldığı tahmin edilen ve Putin'e ait olduğu ileri sürülen 'yazlık saray' videosu Rusya'yı karıştırmıştı. Belgeselin YouTube'ta yayınlanmasının ardından başlayan protesto gösterileriyle ilgili konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Ülkenin ekonomik kriz yaşadığı bu günlerde Navalnıy kullanılıyor" iddiasında bulundu.

Devlet televizyonu Rossiya 24’te, Rus medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenlerine konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’daki protesto gösterileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Rus muhalif Navalnıy’ı isim vermeden “figüran” olarak nitelendiren Putin, bazı güçlerin Navalnıy’ı ülkesinde ekonomik krizin sürdüğü bugünlerde kullandığını ileri sürdü.

Putin, "Tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da gelir düzeyi dahil içinde yaşadıkları koşullarla ilgili olarak insanların yorgun, hoşnutsuz ve öfkesinin birikmiş olduğu bir zamanda bu figüranı kullanıyorlar." dedi.

Putin, Avrupa, ABD ve diğer ülkelerde de karşı güçler tarafından bu olumsuz şartların kullanıldığına dikkati çekti.  

Rusya’nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşısı ve yeni silahların Batı’yı öfkelendirdiğini anlatan Putin, Batı’nın Rusya’ya karşı çevreleme politikası güttüğünü bildirdi. Putin, bu yüzden potansiyel düşmanların kendi çıkarları için iktidar hırsı olanları Rusya’ya karşı kullandığını dile getirdi.

2-001.jpg

Navalnıy yayınladığı belgesel ile Karadeniz kıyısındaki Gelencik’te Putin için yaklaşık 18 bin metrekarelik, 1.3 milyar dolara mal olan bir saray yapıldığını ortaya çıkarmıştı

 

"RUSYA'NIN ESKİ SOVYET COĞRAFYASINDA ETKİSİ ARTIYOR"

Göreve geldikten bir süre sonra ülkesinde durumun istikrara kavuşmaya başlamasıyla Rusya’ya karşı çevreleme politikasının başladığını anlatan Putin, ülkesinin güçlenmesiyle bu politikaların daha güçlü sürdürüldüğüne işaret etti. 

Eski Sovyet ülkelerindeki Rusya’nın son yıllarda artan etkisinin endişeye neden olduğuna işaret eden Putin, "Ne olursa olsun, tüm zorluklarla birlikte eski Sovyet ülkelerinde etkimiz artıyor. Sovyetler Birliği dağılırken tüm sonuçlarıyla birlikte bağımsız devletlerin oluşumunu anlamalıydılar.” ifadelerini kullandı.

Putin, dünyadaki gerilimi azaltma bahanesiyle Rusya’nın eski Sovyet ülkelerinden çıkarılmaya çalışılacağını vurguladı. 

OLAYIN GEÇMİŞİ

Rus muhalif Navalnıy’ın 3 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla başlayan protestolar sonucu binlerce Rusya vatandaşı gözaltına alınmıştı.

Almanya'daki tedavisinin ardından 17 Ocak'ta Rusya'ya döndükten sonra tutuklanan Rus muhalif lider Alexei Navalnıy, Rusya Federal Cezaevi Servisi'nin (FSIN) Navalnıy'ın ertelenen hapis cezasının tamamlanması için Moskova Simonov Bölge Mahkemesi'ne müracaat etmesinin ardından başkent Moskova'da mahkemeye çıkarılmıştı.  

Mahkeme heyeti 3 buçuk yıl hapis cezası alan ve 10 aylık ev hapsinden sonra cezası ertelenen Navalnıy’ın kalan süre olan 2 yıl 8 aylık hapis cezasını tamamlamasına karar vermşti. Duruşmanın ardından cezaevine gönderilen Navalnıy’ın destekçileri sokağa çıkarak kararı protesto etmişti.  

1-kopya.jpg

Rusya'nın pek çok şehrinde bir araya gelerek Navalnıy’e verilen hapis cezasını protesto eden yüzbinlerce kişiye polis tarafından müdahale edilmişti. 

PUTİN'İN SARAYI BELGESELİNİ YAYINLADI RUSYA KARIŞTI

Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili YouTube üzerinden yayınladığı belgesel Rusya'yı karıştırdı. Yüz binlerce insan sokaklara inerek protesto düzenlemişti.

Kısa sürede belgeseli YouTube üzerinden 100 milyona yakın kişi izlemiş ve Rusya'da en fazla izlenen video olmuştu. Rusya'nın başta Moskova ve St. Petersburg olmak çok sayıda şehrinde düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişi katılmıştı. 

BİNLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çoğu lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan göstericilere müdahale eden polis, birçok kişiyi gözaltına almıştı. Ülkedeki insan hakları örgütleri, 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN