Tekerlekli sandalyeden ralli pistlerinin zirvesine

16 yaşındayken geçirdiği kazada boynu kırılan Kübra Denizci'nin azmi hiç bir engelin insanın hayallerini önüne geçemeyeceğini ortaya koydu. Tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kaldığı hayatında, hiçbir 'engele' teslim olmayan Kübra önce liseyi ardından iki üniversite bitirdi, ehliyet aldı ve yıllarca fizik tedavi gördü. Doktorlarının da çabasıyla 2 yıl önce motor sporlarında ralli pilotu olmaya karar verdi, aylar sonra ise bu hayaline kavuştu.

Bursa’da yaşayan 35 yaşındaki Kübra Denizci, 19 yıl önce bir binanın üçüncü katından düştü ve boynu kırıldığı için omurilik yaralanması sonucu yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kaldı. Hiçbir zaman pes etmedi, kazadan 2.5 yıl sonra liseyi dışarıdan bitirdi. Yoğun fizik tedavi egzersizleri sayesinde kollarını ve üst bedenini güçlendirdi, 18 yaşına girdiğinde ehliyet aldı ve hayallerini, tekerlekli sandalyeden 'en özgür hissettiğim yer' dediği sürücü koltuğuna taşıdı. Üniversitede uluslararası ilişkiler okudu, işe girdi; 10 yıl sonra tekrar üniversite kazandı ve bu kez de psikoloji bitirdi, klinik psikoloji yüksek lisansına başladı. En büyük hayali olan motor sporlarında başarılı olabilmek için dik oturabilmesi, el ve kol kaslarını güçlü tutması gerekiyordu.

hayallerinde-engel-tanimadi-dunyadaki-iki-ralli-pilotundan-biri-olmayi-basardi-9246-dhaphoto16.jpg

ROBOTİK FİZİK TEDAVİ GÖRDÜ

Romatem Bursa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde aylarca robotik fizik tedavi, ergoterapi, havuz terapisi ve çeşitli egzersizler alarak, zorlu pilotluk sürecine hazırlandı. Motor sporları için sıkı bir sürücü eğitiminden geçti; takımı, ona özel ralli otomobilini tasarlayıp modifiye edebilmek için aylarca uğraştı. Denizci, sonunda ilk yarışına çıktı ve Türkiye'deki ilk engelli kadın ralli pilotu olarak adını motor sporları tarihine yazdırdı. Pistte tanıştığı Ahmet Keskin ise önceki gün gerçekleştirilen 47’nci Yeşil Bursa Rallisi’nin açılış seremonisinde, ona sürpriz bir evlenme teklifi yaparak mutlu anlar yaşattı.

hayallerinde-engel-tanimadi-dunyadaki-iki-ralli-pilotundan-biri-olmayi-basardi-9246-dhaphoto20.jpg

ENGELLİLER İÇİN UMUT IŞIĞI

Onun ralli pilotu olma hayaline kavuşmasındaki en büyük payın, 19 yıl boyunca hiç aksatmadığı fizik tedavi süreci olduğunu vurgulayan Romatem Bursa Hastanesi’ndeki doktoru Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, Denizci’nin hastanedeki tedavisine her zaman kendi arabasıyla ve refakatçisi olmadan geldiğini anlatarak şu bilgileri verdi: “Kübra, yüksekten düşme sonucunda bizim tetrapleji dediğimiz, kol ve bacakların hareket edememesi ile seyreden bir tablo nedeniyle takip ettiğimiz bir hastamız.

Bolca fizyoterapi eğitimi, robotik rehabilitasyon, havuz eğitimleri ve ergoterapi alıyor. Bütün egzersizleri rahatlıkla alabiliyor. Bu şekilde yaşamayı kabullenmiş bir birey artık. Ama bu haliyle yapabileceği bütün sınırlarını zorluyor. Bence bütün engelliler için gerçekten bir umut ışığı. Hepimiz engelli olabiliriz ama insanın hayallerini gerçekleştirmesi için her zaman dört uzvuna da ihtiyaç yok. Burada önemli olan, bu bireylerde fizik tedavi rehabilitasyon sürecinin hiçbir zaman bırakılmaması ve ömür boyu süreklilik arz etmesi."

hayallerinde-engel-tanimadi-dunyadaki-iki-ralli-pilotundan-biri-olmayi-basardi-9246-dhaphoto5.jpg

İLK ADIMI LİSE İLE ATTIM

Kübra Denizci, kazayı ilk yaşadığında doktorlarından bir daha yürüyemeyeceğini öğrenmenin çok yıkıcı ve zor olduğunu söyleyerek “Uzun bir fizik tedavi süreci olduğunu öğrenmek çok kolay olmadı. Sağlıklı, hareketli bir hayatım varken, bir anda engelli olarak hayatına devam etmek, benim ve ailem için hiç de kolay değildi. Uzun süre hastanede yattım, fizik tedavi gördüm fakat 2,5 yıl sonra ‘Ben ne yapabilirim? Eğer Kübra bunu yaşamamış olsaydı ne yapacaktı, hayatında nerede olacaktı?’ dedim. Açık liseden mezun oldum ve üniversite sınavını kazandım. Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim, memuriyet hayatım başladı. Aslında hayalim psikolog olmaktı. Ve 10 yıl sonra tekrar sınava girdim; psikoloji kazandım ve şu anda psikoloğum. Aynı zamanda da klinik psikoloji yüksek lisansı yapıyorum" dedi.

FİZİK TEDAVİYİ ASLA AKSATMADIM

18 yaşına girer girmez ehliyet aldığını da kaydeden Denizci, tekerlekli sandalyeden ralli sürüşü yapmaya uzanan sürecini ise şu şekilde anlattı: “Araba kullanmaya başladıktan sonra kendimi o sürücü koltuğunda çok özgür hissettim. Sonra bir spor dalıyla ilgilenmeliyim dedim. Kendimi en iyi hissettiğim yer de sürücü koltuğuydu. Otomobil sporlarında olmalıyım diyerek araştırmalarıma başladım. Ralli pilotu olabilmemde sürekli fizik tedavi almam, egzersizlerimi asla bırakmamam çok önemli bir etken oldu. Çünkü kollarımda fiziksel olarak bunu yapabilecek bir gücüm var. Eğer bu vücudu bu şekilde tutamasaydım, motor sporlarına giremezdim. Hiçbir zaman kişinin kendinden bedeninden vazgeçmemesi gerekiyor.

hayallerinde-engel-tanimadi-dunyadaki-iki-ralli-pilotundan-biri-olmayi-basardi-9246-dhaphoto17.jpg

FIA, BAŞARISINI DÜNYAYA DUYURDU

Motor sporlarında kadınların yarışma oranı yüzde 10 bile değil. Ama ben neden olmasın dedim ve Türkiye'de yarışan ilk engelli kadın pilot oldum. Yurt dışına da baktığımızda engelli olarak motor sporlarının içerisinde çok az insan var. Motor sporlarında engelli kategorisi yok. Kadın, erkek, engelli fark etmiyor. Herkes aynı kategoride yarışıyor. Ayrıca dünyada da motor sporlarında benim gibi boyun kırığı sonrası tetrapleji yaşayan ve bu şekilde yarışabilen bir kişi daha var sadece.

Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu'nda (FIA) Engelliler Komisyonu Başkanı olan kişi; aynı benim gibi tetraplejili. FIA’nın resmi sayfalarında da benimle ilgili duyuru yapıldı. Türkiye'yi oralarda gösterebilmek ve yarışabilmek benim için çok önemli. Bu yıl Türkiye'de Tırmanma Şampiyonası'nda yarışıyorum. Seneye 7 tane yarışımız olacak. İlk yarışımı da yaptım" şeklinde konuştu.

Kübra Denizci'nin şimdiki hedefi ise Avrupa’da ve dünya pistlerinde yarışmak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN