TANAP projesi nedir hangi illerden geçer ve güzergâhı haritada nerededir? Avrupa etabı başladı

TANAP projesi nedir hangi illerden geçer ve güzergâhı haritada nerededir? Avrupa etabı başladı

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan ve Azerbaycan gazının Türkiye’den geçerek Avrupa’ya aktarılmasına yarayan TANAP projesinin Avrupa etabı başlayınca; ‘’TANAP projesi nedir, hangi illerden geçer ve güzergâhı haritada nerededir?’’ soruları da merak edilmeye başlandı. İşte detaylar…

 

Tam adı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı olan TANAP’ın Avrupa bağlantısı, 30 Kasım 2019 tarihi itibarıyla Edirne’de düzenlenen törenle açıldı. Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Aliyev’in katılımıyla düzenlenecek törenle açılacak TANAP’ın güzergâhı, hangi illerden geçtiği karar.com’da…

TANAP NEDİR?

Tam adı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı olan TANAP, dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda elde edilen doğal gazın ilk başta Türkiye’ye, buradan da Avrupa’ya taşınmasına yarayan projedir.

Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturan TANAP’ın Avrupa'ya gaz arz edecek kısmının çalışmaları da tamamlanmıştı. 30 Kasım 2019 itibarıyla TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni ile Azeri gazı, Avrupalı tüketicilerle buluşturulmaya başlandı. Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağını oluşturan TANAP’ın 2020 yılında ticari işletmeye alınarak ardından yıllık 10 milyar metreküp Azeri gazının Avrupa'ya arz edilmesi başlanacak.

AVRUPA BAĞLANTISI ERDOĞAN VE ALİYEV’İN KATILIMIYLA AÇILDI

TANAP'ın Avrupa bağlantısını sağlayacak istasyonun açılışı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılacağı törenle yapıldı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), 1 Temmuz 2019’dan itibaren Azerbaycan gazını Avrupa'ya iletmek üzere hazır hâle geldi.

TANAP İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

GÜZERGÂHI

Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan TANAP'ın yolculuğu, Erzurum, Kars, Bayburt, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Yozgat, Sivas, Kırıkkale, Kırşehir, Eskişehir, Ankara, Kütahya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Çanakkale ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında tamamlanıyor.

16 milyar metreküp toplam kapasitesi olan boru hattının, Türkiye-Gürcistan sınırında başlayan ve Eskişehir çıkış istasyonuna erişen Faz 0 bölümünde ilk test gazı 23 Ocak 2018 yılından itibaren basıldı. Faz 0 bölümünün resmî açılışı da 12 Haziran 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev'in katıldığı törenle Eskişehir'de gerçekleştirilmişti. Resmî açılışının arkasından, 30 Haziran'da ticari operasyon faaliyetine başlandı.

TANAP'ta, SOCAR ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı'nın ortak girişimi olan Güney Gaz Koridoru AŞ'nin yüzde 51, BP'nin yüzde 12, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin yüzde 30 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.

AZERBAYCAN AVRUPA'NIN GAZ TEDARİKÇİSİ OLACAK

TANAP'ın doğusundan batısına dek bütünü ‘gazlandırılmış’ durumda. Ticari gaz akışının başlamasıyla beraber bu bakımdan yeni koridor üzerinden Azerbaycan da Avrupa'nın yeni gaz tedarikçisi konumuna gelmiş olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN