‘Tarihin üstüne 46 dükkan’ isyanı

‘Tarihin üstüne 46 dükkan’ isyanı

Ankara Ulus’ta yıkılan İller Bankası binasının yerine dükkan projesine Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden tepki geldi. Kazı alanında insan kemiklerine rastlandığını hatırlatan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kalıntıların Ermeni mezarlığındaki cenazelere ait olduğunu söyledi. Faaliyetlerin durdurulması için yargıya başvuracaklarını belirtip “46 dükkan için tarihin yok edilmesi kabul edilemez” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

İller Bankası inşaatında bulunan kemiklerin Ermeni ve Katolik mezarlarına ait olduğunu açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, faaliyetin durdurulması için çağrı yaptı. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Mezarlık alana dükkan yapmak vicdansızlıktır. 46 dükkan için tarihin yok edilmesi kabul edilemez, yargıya taşıyacağız” dedi. 

Ankara Ulus’ta yıkılan İller Bankası binasının tekrar inşa edilmesi için ayrılan alanda kazı çalışmaları sürerken bölgede insan kemiklerine rastlanmıştı. Çalışmayı inceleyen Mimarlar Odası (TMMOB) Ankara Şubesi bulunan kemiklerin, Ermeni ve Katolik Mezarlığı’ndaki cenazelere ait olduğunu tespit ettiklerini ve kazı yapılan alanın hukuka aykırı olduğunu açıkladı.   

Faaliyetin durdurulması için çağrı yapan TMMOB Ankara Şubesi, kazı çalışmalarına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Başkanlığı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) resmi yazılarla başvurdu.  

Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dini dili ırkı ne olursa olsun Anadolu coğrafyasında yaşayanların, mezarlarının üzerine beton dökmek, dükkân yapmak ve kültür varlıklarını yok etmek insanlık dışıdır. O alana yapılacak 46 dükkân için bir tarihin yok edilmesi kabul edilemez” dedi.  

Kazının hukuksuz olduğunu söyleyen Candan, şunları aktardı: “Hukuksuz kazı sürecinde bulunan insan kemikleri, Anadolu Medeniyetler Müzesi ekipleri tarafından incelemeye alındı. Bölge bilimsel kaynaklarda Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak görünmektedir. Buna rağmen inşaatın devam ettirilmesi, Anadolu topraklarındaki çok kültürlülüğe yapılan bir saygısızlıktır.”  

Çalışmanın Türkiye adına bir utanç olduğu görüşünü dile getiren Candan “Ülkemizi düşürdükleri durumdan kaynaklı yönetenler hicap duymalılar. Mezarlık alana dükkan yapmak bir vicdansızlıktır. Koruma kurulunu göreve çağırıyoruz. Süreci yargıya taşıyacağız” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN