Taşınma sonrası İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuş Ankara'ya

Taşınma sonrası İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuş Ankara'ya

Atatürk Havalimanı'nın İstanbul Havalimanı'na taşınmasının ardından ilk iç hat uçuşu Ankara'ya gerçekleştirildi. İlk uçuşun ardından diğer uçuşlar da normal seyrine girdi ve İstanbul Havalimanı ulaşıma açıldı.

Atatürk Havalimanı'nın İstanbul Havalimanı'na taşınması sonrası ilk yurt içi uçuş, Ankara'ya yapıldı. Taşınma işlemlerinin büyük kısmının tamamlandığı İstanbul Havalimanı'nda, yurt dışı uçuş işlemleri devam ederken yurt içi check-in işlemlerine de başlandı. İç hatlara gelen Ankara yolcuları, İGA çalışanları ve Türk Hava Yolları (THY) yetkilileri tarafından karşılandı.

THY'nin ilk 'IST' kodlu uçağı, İstanbul Havalimanı'ndan saat 14.25'te Ankara'ya hareket etti. 

Taşınma nedeniyle Atatürk Havalimanı'nın son tarifeli seferi 02.40'ta Singapur'a gerçekleştirilmişti. Singapur'a hareket eden THY'nin tarifeli uçağının ardından, Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı'nda, saat 02.40 ile 14.00 arasında yaklaşık 12 saat boyunca ticari yolcu uçuşları durdurulmuştu.

İSTANBUL HAVALİMANI'NDAN UÇUŞLAR BAŞLADI

Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na 'Büyük Göç' olarak adlandırılan taşınma işleminin büyük bir kısmı tamamlandı. Bayrağı devralan İstanbul Havalimanı ise yeni uçuşlarla hizmet vermeye başladı. Daha önce yurt dışı uçuş işlemleri için check-in işlemleri hizmeti veren havalimanı, yurt içi uçuşlara da açıldı.

Türk Hava Yolları (THY) filosuna ait uçaklar, havalimanında kendilerine ayrılan alanda yerini alırken, diğer şirketlere ait uçaklar da havalimanına gelmeye başladı. Atatürk Havalimanı için "ISL" olarak kullanılan kod, İstanbul Havalimanı için "IST" olarak kullanılacak. 

Sivil araçların da girişine açılan İstanbul Havalimanı'nda İBB otobüsleri, HAVAİST araçları ve taksilerle yolculara hizmet veriyor. İstanbul'un çeşitli noktalarından gelen ve giden yolcular, bu ulaşım araçlarını kullanabilecek.

HAVALİMANI RAYLI SİSTEMLE MERKEZE BAĞLANACAK

Taşınma işleminin tamamlanmasıyla piste, günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek ve havalimanından 350'den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

İstanbul Havalimanı'nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için de, bir kolu Gayrettepe, bir kolu Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları devam ediyor.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor. İstanbul Havalimanı'nın yolcu deneyimi konusunda "dünyanın en önemli havalimanı" haline getirilmesi planlanıyor.Temeli atıldığı günden bu yana birçok alanda ödül alan İstanbul Havalimanı, veri merkezindeki elektrik sistemleri 2N ve soğutma sistemleri N+1 yedekli yapıyla dizayn edilirken, Uptime Institute tarafından "Design (Tasarım)" belgesiyle sertifikalandırıldı.

SON TEKNOLOJİYLE DONATILDI

Uluslararası alanda rüşdünü ispat eden, adını sivil havacılık tarihine altın harflerle yazdıracak ve pek çok özelliğiyle ilklere imza atan İstanbul Havalimanı, "Airbus A380" ve "Boeing 747-8" gibi süper jumbo uçaklarının rahatlıkla yanaşabileceği ve yolcu deneyimi konusunda dünyada çığır açacak bir terminale sahip.

Robotlar, yapay zeka, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilmeye olanak sağlayan havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan nesneler gibi son teknolojilerle donatıldı.

Havalimanının güvenliği, 3 bin 500 güvenlik görevlisi ve son teknoloji 9 bin kamera ile sağlanacak. Güvenlik aynı zamanda terminal içinde bulunan sanal kuleden de idare edilecek.

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN