Tatil bitti kur yeniden hareketlendi

Tatil bitti kur yeniden hareketlendi

Dokuz günlük Kurban Bayramı süresince sakin bir seyir izleyen dövizin ateşi hafta başından itibaren yine çıkmaya başladı. Pazartesi 6 liranın üstünde fiyatlanan dolar, Zafer Bayramı’nda da yükseliş trendini sürdürdü. Endeks, resmi tatil olmasına rağmen 6.80 seviyesini gördü. Yüksek tansiyon euroyu da etkiledi. Kur, 7.95’e ulaştı.

Bayram tatiliyle birlikte 9 günlük uykuya geçen piyasalar, pazartesi itibarıyla tekrar harekete geçti. Tatil döneminde Alman mali yardım planı haberlerinin de etkisiyle, sakinleyen lira performansı yeniden yükseldi. Liranın üzerinde olumsuz etki yaratan ekonomik verilere ek olarak da, Alman yetkililerin mali yardım iddialarını net bir dille yalanlamaları ve Moody’s’in 18 Türk bankası ve 2 finans şirketinin kredi notunu düşürmesi liranın perşembe sabahı itibarıyla yeniden zayıflamasına katkı yaptı. Haftaya 6.05 civarından başlayıp, hafta boyunca 6.15-6.27 seviyeleri arasında hareket eden dolar/TL, dün resmi tatilde neredeyse 6.80 seviyesini gördü. Euro ise yeniden 8.00 seviyelerini zorladı. Türkiye’nin 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 24.48, 10 yıllıkların faiziyse yüzde 21.67 seviyesinde seyrediyor. Türkiye 5 yıllık CDS primi 522.77 baz puan seviyesinde bulunuyor. Yurt içi piyasalar 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kapalı bulunuyor. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, çarşamba gününü yaklaşık 93.280 puandan kapatmıştı. Brent petrol ise dün 78 dolardan işlem gördü.

Öte yandan gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin de dolar karşısındaki kaybı sürüyor. Dün Arjantin pezosu dolar karşısında önceki gün 31.20’den 33.90’a kadar çıktı. Bu rakam Nisan 2018’de 20, ağustos ayında ise 27 Pezo idi. Artan ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Arjantin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile önceki aylarda anlaşmaya varmıştı. Anlaşma çerçevesinde ülkeye verilmesi planlanan kredinin daha erken serbest bırakılması talebi üzerine IMF, kredilendirme aşamalarının ve hükümetin ekonomik planının gözden geçirileceğini belirtti. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, IMF kredisinin ülke ekonomisinde güveni tazeleyeceğini belirtti. Arjantin pesosunun yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 40 değer kaybetmesi, ülkeyi yeni bir ekonomik krizin eşiğine getirdi. Arjantin Merkez Bankası, pesodaki değer kaybının önüne geçmek için art arda faiz artırımlarına giderek politika faizini yüzde 40’a çıkardı. IMF, Arjantin’in talebiyle ülkeye 50 milyar dolar borç verilmesini öngören 3 yıllık stand-by anlaşmasını haziran ayında resmen onayladı. IMF ile Arjantin arasında varılan anlaşma çerçevesinde Arjantin hükümetine, ilk aşamada yarısı bütçe desteği için kullanılmak üzere 15 milyar dolar finansman sağlanacağı bildirildi. Kalan 35 milyar dolarlık kredinin ise 3 yıl içerisinde IMF Yönetim Kurulu’nun her çeyrekte yapacağı değerlendirmelere tabi olmak kaydıyla serbest bırakılacağı kaydedildi.

SPEKÜLATÖRLERE BAKANLIKTAN SIKI TAKİP

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat gören bazı spekülatörlerin çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları, stokçuluk ve benzeri piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlar gerçekleştirdiklerinin gündeme geldiğini ifade etti. Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak gelişmeleri anlık takip ederek piyasa dengesinin bozulmasını engelleyici tedbirleri almaya devam edeceklerini bildirdi.

     

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN