Anadolu şehirlerinde e ticaret patlaması

Anadolu şehirlerinde e ticaret patlaması

Alışveriş süreçlerindeki kolaylık, yüzlerce ürünü aynı anda değerlendirme imkânı, hızlı teslimat ve kolay iade seçeneklerinin yanı sıra pandeminin de etkisiyle e ticaret her geçen gün yükselişini sürdürüyor. Türkiye’de barındırdıkları nüfus düşünüldüğünde büyük şehirler e ticarette ilk sıralarda yer alsa da son dönemde küçük Anadolu kentlerinden yapılan online alışverişlerde oransal olarak büyük bir artış var.

Anadolu şehirlerinde, ilçeler ve hatta köylerin de dahil olduğu kırsal bölgelerde e ticarette gözlenen dikkat çekici büyümeye rakamlarla örnek veren E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO’su Yüksel Eminoğlu, Türkiye genelinde hızla artan e ticaretin vergiden istihdama kadar ekonomiye önemli katkılar ürettiğini belirtti. E ticaret veri izleyici kurumların rakamlarına göre 2020’de yerel işletmelerden yapılan e-ticaret harcamalarının 216 milyar TL’ye ulaştığını belirten Eminoğlu, 1,9 milyonluk bir istihdam sağlayan online ticaretin toplam vergi gelirlerine katkısının da 56 milyar TL’ye yaklaştığını söyledi.

e-ticaret.jpgYüksel Eminoğlu

E TİCARETİN EN ÇOK ARTTIĞI İLK 5 İL

Anadolu’nun küçük kentleri Büyük kentlerin yanı sıra Türkiye’nin kırsal bölgelerinde de online alış verişin halk tarafından benimsendiğinin görüldüğünü söyleyen Yüksel Eminoğlu, “2020 yılında en çok e ticaret işlem artışının yaşandığı 5 ilin baz etkisiyle sırasıyla Hakkari, Muş, Kırşehir, Bitlis ve Yozgat olduğu görülüyor. Bu kentlerden yapılan online alışverişlerde bir önceki yılın aynı dönemine göre Hakkari’de %77, Muş’ta %63, Kırşehir’de %59, Bitlis’te %52 ve Yozgat’ta %47 oranında artışlar yaşanmış. Anadolu’nun dijital imkânlara görece uzak kalan bu illerinde ilerleyen dönemde gelişecek altyapı ile işlem hacmi oransal olarak daha da artacaktır. Kırsal kesimlerden e ticarete gösterilen bu ilgi önümüzdeki günlerde daha dikkat çekici rakamlar göreceğimizin sinyallerini veriyor. Bilişim ve iletişim teknolojileri gelişmişlik endeksi zayıf olan bu illerde e ticarette gözlenen yükseliş, önemli işaretler taşıyor. Bölgeler arası dijital erişim olanaklarının artması ve güncel bilişim altyapılarının Anadolu’nun tüm bölgelerinde daha yaygın hale gelmesiyle kırsal kesimden yapılan online alışverişler daha da yükselecektir” dedi.

alisveris.jpg

2 YILDA 4 KAT ARTTI

Türkiye’de 2019’dan bu yana e-pazaryerleri üzerinden faaliyette bulunan işletme sayısının 4 kat attığı bilgisini veren Bilgisayar Mühendisi Yüksel Eminoğlu, “Türkiye’de ülke içindeki online ticaretin 2017 ve 2018 de %2.5 ve %4.1 iken 2020 yılı için %21 ler civarına kadar çıktığını gördük. İnternetten alışverişlerde Anadolu kentleri dahil tekstil, giyim, ayakkabı, elektronik eşya ve turizm-konaklama harcamalarının ilk sıralarda olduğunu görüyoruz. Türkiye’de yerel e ticaret ekosistemi hızla genişliyor” ifadelerini kullandı. Hem makro ekonomiye, hem yerel işletmelere hem de alıcılara büyük katkı ve avantajlar sağlayan e ticarete olan bu güçlü talebin sürdürülebilir olmasında veri güvenliğinin en önemli konuların başında geldiğine dikkat çeken Yüksel Eminoğlu, “Satıcılar için de alıcılar için de e ticarette güvenlik altyapısı hayati önem taşıyor. Biz Türkiye’nin ilk PCI DSS Level 1 uluslararası geçerlilik sertifikalı e ticaret alt yapısını sunuyoruz ve hem işletmeler hem de tüketiciler açısından e ticaretin güvenli bir şekilde sürdürülmesine destek sağlıyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN