Bu telefon modellerini kullananlar yandı! Sağlığınız elden gidebilir, türlü hastalıklara gebe

Bu telefon modellerini kullananlar yandı! Sağlığınız elden gidebilir, türlü hastalıklara gebe

Düşük SAR değerli, yani düşük radyasyon yayan telefonlar genellikle daha güvenli kabul edilirken, yüksek SAR değerli, yani yüksek radyasyon yayan telefonların uzun süreli kullanımı sağlık sorunlarına yol açıyor. Yapılan bir araştırmada en fazla radyasyon yayan akıllı telefonlar ortaya çıktı. İşte, en yüksek sar değerine sahip telefonlar...

Her elektronik cihaz farklı seviyelerde de olsa kullanıcılarına radyasyon veriyor. Ancak bilime göre radyasyonun kabul edilebilir bir seviyesi var.

Amerikan Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) göre akıllı telefonlardaki radyasyonun insanlara zarar verdiğine dair güvenilir bir bilimsel kanıt bulunmuyor.

Bankless Times'ın Almanya Federal Radyasyon Ofisi verilerine dayanarak yaptığı araştırmayla en fazla radyasyon yayan telefonlar belli oldu. Bu telefonların bir kısmı Türkiye'de satılmazken bir kısmı ise iç pazarda bulunuyor.

sar-degeri-nedir-ideal-sar-degerine-sahip-telefonlar.jpg

BİR TELEFON MODELİ SINIRIN ÜSTÜNDE ÇIKTI

NTV'de yer alan habere göre, Android cihazlar üzerine yapılan bu incelemede SAR değerleri baz alındı. FCC, SAR değerinde üst sınır olarak kilo başına 1.6 watt'ı belirlemişti. Listedeki 10 telefondan dokuzu bu seviyenin altında yer alıyor.

Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon. Motorola Edge'i sırasıyla ZTE Axon 11 5G, OnePlus 6T, Sony Xperia XA2 Plus, Google Pixel 3XL, Google Pixel 4a, Oppoe Reno5 5G, Sony Xperia XZ1 Compact, Google Pixel 3 ve son olarak OnePlus 6 takip ediyor.

Listede Google'a ait üç telefon bulunuyor. Listenin son sırasındaki OnePlus 6'nın SAR değeri ise 1.33.

en-yuksek-sar-degerine-sahip-telefonlar.jpg

KAÇ TÜR RADYASYON VAR?

Radyasyonun dört ana tipi bulunuyor. Bunlar alfa, beta, nötron ve elektromanyetik dalga olarak sınırlandırılıyor.

Akıllı telefonlarda ve elektronik aletlerin çoğunda bulunan radyasyon türü elektromanyetik dalga sınıfına giriyor. Bu cihazların radyasyon yaymaları için bünyelerinde uranyum ya da toryum gibi radyoaktif maddelere sahip olmaları gerekmiyor.

Elektromanyetik dalgalar tıbbi tedavilerde de kullanılıyor. X-ray ve gamma ışınları da bu radyasyon tipi altında listeleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN