Yapay zekaya bağımlılık yalnızlık hissini tetikliyor! Yapılan bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi sohbet botlarını sık kullanan bireyler sosyal çevrelerinden uzaklaşabiliyor. İşte bilim insanlarının dikkat çeken bulguları…
Teknoloji hayatımızın her alanına entegre olurken, yapay zeka destekli sohbet botlarının psikolojik etkileri üzerine yapılan yeni bir araştırma dikkat çekti. MIT ve OpenAI tarafından gerçekleştirilen çalışmada, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarını sık kullanan bireylerin yalnızlık hissinin artabileceği belirlendi.
YAPAY ZEKA İLE UZUN SÜRELİ ETKİLEŞİM YALNIZLIĞI TETİKLEYEBİLİR
Araştırma, dört hafta boyunca farklı yaş ve sosyal geçmişlere sahip bin kişi üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar, günde en az beş dakika ChatGPT ile sohbet etmeye yönlendirildi. Çalışma sonucunda, yapay zeka ile etkileşim süresi arttıkça yalnızlık hissinin de yükseldiği tespit edildi.
Bilim insanları, özellikle kişisel konular hakkında sohbet eden katılımcıların duygusal etkilenme seviyelerinin yükseldiğini belirledi. Kişisel olmayan konular üzerine konuşanların ise zamanla sohbet robotlarına bağlılık geliştirdiği gözlemlendi.
GENÇLER VE RUH SAĞLIĞI SORUNU YAŞAYANLAR RİSK GRUBUNDA
Araştırmada 3 milyon ChatGPT konuşması analiz edilerek kullanıcıların yapay zeka ile nasıl bir etkileşim kurduğu incelendi. Çoğu bireyin ChatGPT’yi duygusal destek amacıyla kullanmadığı tespit edilse de, bazı grupların bu teknolojiye daha fazla bağlandığı görüldü.
Özellikle gençler ve ruh sağlığı sorunları yaşayan bireylerin sohbet botlarına karşı daha güçlü bir duygusal bağ geliştirme eğiliminde olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, yapay zeka kullanımının bilinçli ve kontrollü olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.