CHP'den çarpıcı iddia: BTK vatandaşları mı fişliyor?

CHP'den çarpıcı iddia: BTK vatandaşları mı fişliyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel BTK’nin 313 servis sağlayıcısından 'gizli' ibaresiyle internet abonelerinin TC kimlik numaralarını, adreslerini, hangi saatte, hangi siteye girdiğini ve ne kadar kaldığını saat başı göndermesini istediğini ileri sürdü. "Cumhuriyet tarihinin en önemli fişleme skandallarından biriyle karşı karşıyayız" diyerek konuyu Meclis'e taşıyan Adıgüzel verdiği bilgilerin resmi belgelere dayandığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel Twitter hesabından "Abone deseni ve log kayıtlaır skandalı" adını verdiği ve BTK'nın kendi belgeleri ve mahkeme savunmalarına dayandırdığını söylediği bazı iddiaları paylaştı. Adıgüzel, BTK'nın '313 servis sağlayıcısından 'gizli' ibaresiyle internet abonelerinin TC kimlik numaralarını, adreslerini, hangi saatte, hangi siteye girdiğini ve ne kadar kaldığını saat başı göndermesini' istediğini söylüyor.

ÜÇ BÜYÜK FIRMA VERİLERİ PAYLAŞTI

İddiaya göre bazı firmalar, 'gerek kullanıcılarının mahremiyet haklarının ihlali gerekse Kişisel Verilerin Korunması Kanununa açıkça aykırı olduğundan' BTK'nın 'bu işleminin iptali için idari yargı sürecini başlatıyorlar. Adıgüzel, "3 büyük firmanın bu verileri paylaştığı sır değil" dedi. TBMM'de bu iddiaları gündeme taşıyan Adıgüzel şunları söyledi: "Türkiye'deki abonelerin bağlantı geçmişlerinin hukuksuz bir şekilde kayıt altına alıyor. Ve bu kayıtları süresiz olarak arşivlediğini de belirtiyor.

KİŞİSEL BİLGİLERİ SÜRESİS KAYIT ALTINA ALACAK

BTK cevap dilekçesinde 'suçun işlenmesinin önlenmesi gibi meşru anayasal bir amaç'tan bahsetmişti. Yurttaşların trafik kayıtlarını, kimle ne zaman kaç dakika görüştüğünü, hangi siteleri ziyaret ettiğini süresiz kayıt altına tutmasına gerekçe olabilecek suç sizce hangisidir? TCK'nın 76 ncı maddesinde belirtilen soykırım suçu ve TCK 77 nci maddesindeki insanlığa karşı suçIar yönünden ise zamanaşımı sürelerinin işlemeyeceği'nden bahisle kayıtları süresiz olarak tutacaklarını da ifşa ediyorlar.

BTK POTANSİYELİ SOYKIRIM SUÇLUSU MUAMELESİ YAPIYOR

Yani, BTK Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına potansiyel soykırım suçlusu gibi muamele ediyor. Bu büyük bir skandaldır. Hadi diyelim masumiyet karinesini geçtik bu her şeyden önce bu ülkenin yurttaşlarına ağır bir hakarettir. Tabi tüm bunları apar topar önümüze getirilen 'Dezenformasyon Yasası' ile birlikte okumak lazım. Bu yasa ile birlikte Google, Facebook gibi sosyal ağlardan sonra Şebekeler Üstü Hizmet Sağlayıcılara (Whatsapp, Telegram, Bip vs.) da BTK ile bilgi belge paylaşımı zorunluğu gelecek."

BAKANLIK: HEDEF TÜKETİCİ MAĞDURİYETİNİN ÖNÜNE GEÇMEK

Söz konusu olayı TBMM'ye taşdığını belirten Adıgüzel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sorduğu sorulara gelen yanıtı da paylaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“Kişilerin bilgisi ve rızası dışında kendi kimlik bilgileri kullanılarak adlarına açılan ve başkası tarafından başta terör, dolandırıcılık vb. olmak üzere çeşitli suçlar için hat kullanımının önlenmesi amacıyla; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından alınan 24.10.2018 tarihli ve 2018/DK-BSD/314 sayılı Kurul Kararı ile gerçek abonelerin hatları üzerlerine kaydettirebilmeleri, tarafı olmayan ve mevzuata aykırılık teşkil eden sözleşmelerin ise sonlandınlması sağlanarak tüketici mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

BTK: AMAÇ 'SUÇUN İŞLENMESİNİ ÖNLEMEK

Adıgüzel, açıklamalarına şöyle devam etti:

“BTK'nın kişisel verilerin korunmasına savunması: “İptali istenen kuralla kişisel verilerin korunması hakkına müdahalede bulunulduğu tartışmasızdır. Ancak bu müdahale, suçun islenmesinin önlenmesi gibi meşru anayasal bir amaca dayanmaktadır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN