Çocuklar kimyasal tehlikeyle iç içe

Çocuklar kimyasal tehlikeyle iç içe

ABD’de yapılan bir araştırma, çocukların kullanımına yönelik tekstil ürünlerinin çoğunda toksik kimyasallar bulunduğunu ortaya çıkardı. Çocuklara yönelik elbise, yastık kılıfı, çarşaf ve mobilyaların yüzde 60’ında “sonsuz kimyasal” olarak da bilinen ve doğaya zararlı toksik maddeler tespit edildi. Bazı ürünlerin de ‘çevre dostu’ ibaresi taşıdığı belirlendi.

ABD’de Silent Spring Enstitüsü’nün hazırladığı ve Environmental Science and Technology isimli hakemli dergide yayınlanan araştırmada çocuklara yönelik elbise, yastık kılıfı, çarşaf ve mobilyaların yüzde 60’ında “sonsuz kimyasal” olarak da bilinen ve doğaya zararlı toksik maddeler tespit edildi.

“Su geçirmez” ve “leke izi bırakmaz” ibaresiyle pazarlanan kumaşlara sahip ürünlerin doğaya zarar verdiği kaydedildi. Bu ürünlerin bir kısmının “doğa dostu” ibaresiyle pazarlandığına dikkat çekilirken araştırmayı yürüten Laurel Schaider, “Bu kesinlikle endişe yaratıcı çünkü toksik kimyasallar çocukların bedenlerine ulaşabiliyor” dedi. İngilizce PFAS olarak da bilinen, Perfloroalky ve polyfluoroalkil maddeler olarak kullanılan bu ürünlerin kanser, böbrek rahatsızlığı, tiroid rahatsızlığı, bağışıklık düşüklüğü, hormon dengesizliği gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olduğu kaydedildi. Bu maddelerin ‘sonsuz kimyasal” olarak adlandırılmasının nedeni doğada çözünmemeleri ve çünkü doğal olarak ayrışamıyorlar. Ayrıca insan bedeninde de birikiyorlar. Yapılan araştırmada 93 ürün incelenirken bunların 54’ünde bu maddeler bulundu. Bu maddelerin bulunduğu ürünlerin genelde, “ekolojik”, “yeşil” ya da “toksik değil” gibi ifadelerle pazarlandığı kaydedildi. Öte yandan su geçirmez ve lekeye dayanıklı olduğu belirtilen ürünlerde de benzer bir durum olduğu belirtildi. Uzmanlar bu maddelerin havadan ulaşabileceği gibi doğrudan cilt üzerinden de temas edebileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN