Güneş tutulması insanları nasıl etkiler? Güneş tutulması sırasında bunları sakın yapmayın...

Güneş tutulması insanları nasıl etkiler? Güneş tutulması sırasında bunları sakın yapmayın...

Tam veya kısmi güneş tutulmasının doğrudan görüntülenmesi kalıcı göz hasarına neden olabilir. Uzamanlar, bir tutulmanın dolaylı yöntemlerle izlenmesini önerir.

Ay, güneş ile dünya arasına girdiğinde ve ay güneşi tamamen veya kısmen örttüğünde güneş tutulması meydana gelir. Güneş tutulması sırasında bile doğrudan güneşe bakmak son derece tehlikelidir. Çıplak gözle tam, parçalı veya halkalı bir tutulmayı asla gözlemlemeye çalışmamalısınız.

GÖZLERİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN

Güneş tutulması sırasında asla doğrudan güneşe bakmayın (güneşin tam tutulma içinde olduğu çok kısa süre hariç ve o zaman bile dikkatli olun). Doğrudan güneşe bakmak gözlerinizde kalıcı hasara neden olabilir. Güneş tutulmasını izledikten sonra, sizin veya çocuğunuzun görmesinde kötüleşmeye devam eden herhangi bir değişiklik varsa, bir göz doktoruna başvurun.

gunes-tutulmasi-burclar.jpg

Ay, güneş ile dünya arasında hareket ettiğinde güneş tutulmaları meydana gelir. Ay, güneş ışığının dünyaya ulaşmasını engelleyerek dünyaya gölge düşürür. Tam güneş tutulması, ayın güneşi tamamen engellediği zamandır. Güneşin dış atmosferi (güneş koronası olarak adlandırılır), güneşi engellerken ayın etrafında parlar. Kısmi güneş tutulması, ayın güneşin sadece bir kısmını engellediği zamandır. Kısmi güneş tutulmasını izlemek, gözünüzü güneş ışınlarına maruz bırakarak göze zarar verebilir.

GÜNEŞ TUTULMASI GÖZLERİ NASIL ETKİLER?

Güneş tutulması sırasında uygun göz koruması olmadan gözlerinizi güneşe maruz bırakmak, güneş retinopatisi olarak da bilinen “tutulma körlüğüne” veya retina yanıklarına neden olabilir. Işığa bu maruz kalma, gördüklerinizi beyne ileten retinadaki (gözün arka kısmı) hücrelere zarar verebilir ve hatta yok edebilir. Bu hasar geçici veya kalıcı olabilir ve ağrısız oluşur. Güneş tutulmasını izledikten sonra meydana gelen hasarı anlamak birkaç saat ila birkaç gün sürebilir.

GÖZLERİ KORUMADAN GÜNEŞE BAKMAK SİZİ NASIL ETKİLER?

Uygun göz koruması olmadan güneş tutulmasına bakmaktan ortaya çıkabilecek göz belirtileri nelerdir?

-Merkezi görme kaybı (güneş retinopatisi)

-Çarpık görüş

-Değişen renk görüşü

Güneş tutulmasını izledikten sonra belirtiler fark ederseniz, bir göz doktoruna başvurun.

gunes-tutulmasi-004.jpg

GÜNEŞ TUTULMASI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE NASIL İZLENİR?

Bir güneş tutulmasını özel ekipman olmadan güvenle izleyebileceğiniz tek zaman tam güneş tutulmasıdır. Bu, ayın güneşi tamamen kapladığı zamandır. Uygun güvenlik ekipmanı veya teknikleri olmadan kısmi bir güneş tutulmasına bakmak asla güvenli değildir. Güneşin tam güneş tutulması içinde olduğu çok kısa süre boyunca ona bakmak güvenlidir, ancak bunu dikkatli yapın. Tam güneş tutulması sırasında bile, tam tutulma yalnızca kısa bir süre sürebilir ve ay güneşi engellemekten uzaklaşırken güneşe doğru bakıyorsanız, retinanızda kalıcı bir güneş yanığına neden olabilir. gözlerinize zarar. Sizin için en iyi görüntüleme seçeneğini belirlemek için göz doktorunuzla konuşun. Aşağıda bir güneş tutulmasını güvenle izlemenin birkaç yaygın yolu bulunmaktadır:

Kaynakçı camı : 14 numaralı kaynakçı camı etkili koruma sağlar ve yerel bir kaynakçı malzemeleri mağazasında bulunabilir. Bu cam tutulma sırasında yayılan zararlı ışınları azaltacaktır. Camda herhangi bir çizik veya hasar varsa kullanmayın.

Mylar filtreler : Alüminize levhalar, plastik levhalar güneş tutulması görüş gözlüğü olarak mevcuttur veya kesilip bir görüntüleme kutusu haline getirilebilir. Sayfada herhangi bir çizik veya hasar varsa kullanmayın.

Diğer yollar : Güneş tutulmasını güvenli bir şekilde izlemenin diğer yolları televizyon veya planetaryumdadır.

gunes-tutulmasi-005.jpg

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENMEZ?

Güneş tutulmasını nasıl izlediğinize dikkat edin. Aşağıdaki şekillerde görüntülemeniz önerilmez:

Akıllı telefon : Akıllı telefonunuzun kamerasıyla güneş tutulmasını izlemek, kameranızı hizalamaya çalışırken yanlışlıkla güneşe bakma riskine girmenize neden olabilir. Akıllı telefonunuzun kamerasına da zarar verebilir. Risk almayın.

Kamera vizörü : Güneş tutulmasına asla kameranın optik vizöründen bakmayın. Gözlerinize doğrudan bakmakla aynı şekilde zarar verebilir.

Güvenli olmayan filtreler : Güneş tutulmasını izlemek için özel olarak tasarlanmadıkça, hiçbir filtrenin herhangi bir optik cihazla (teleskop, dürbün, vb.) kullanımı güvenli değildir. Tüm renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerlerinde görüntü bulunan fotoğraf negatifleri (x-ışınları ve anlık görüntüler), füme cam, güneş gözlüğü (tek veya çoklu çift), fotoğrafik nötr yoğunluklu filtreler ve polarize filtreler güvenli olmayan filtrelerdir. güneş tutulmasını izlemek için Ayrıca, ucuz teleskoplarla gelen göz mercekleri için tasarlanmış güneş filtreleri de güvenli değildir. Tüm bu öğeler gözlerinize zarar verme riskinizi artırabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN