İntel’den Avrupa’ya 80 milyar euroluk çip yatırımı

İntel’den Avrupa’ya 80 milyar euroluk çip yatırımı

AB yeni teşvikler ve yasal düzenlemelerle dünya çip pazarında daha fazla pay peşinde. İlk yatırım İntel’den geldi

MİKDAT KARAALİOĞLU/ALMANYA

Amerikan çip üreticisi İntel Avrupa’da kısa vadede 33 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı. Bu miktar öncelikli olarak üretim tesislerine yapılacak. Ayrıca araştırma ve geliştirme için de Avrupa’nın farklı kentlerinde merkezler kurulacak. Yatırımın en büyük ayağı Almanya’nın Magdeburg kentinde kurulacak iki çip fabrikası için olacak. Bu fabrikalar için öngörülen miktar 17 milyar euro. Fabrikaların inşasına 2023’te başlanacak ve 2027’de fabrikalar üretime geçecek.

İntel buna ek olarak gelecek yıllarda Avrupa’nın farklı kentlerinde merkezler kurarak bir ağ oluşturmayı planlıyor. Projelerle birlikte çip sanayinin bütün değer üretim süreçlerindeki en büyük aktör İntel olacak. Bu amaçla Fransa’da bir araştırma merkezi kurulacak, İrlanda’daki merkez 12 milyar euroya modernize edilecek ve üretim kapasitesi iki katına çıkacak.

TOPLAM 80 MİLYAR EURO YATIRIM

Bunlara ek olarak Polonya, İspanya ve İtalya’da da fabrikalar ya da araştırma geliştirme merkezleri kurulacak. İntel gelecek yıllarda Avrupa’da toplam 80 milyar euroluk yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı. ABD’deki ve dünyanın diğer bölgelerindeki üretim merkezlerinde de yeniliğe gidecek olan İntel 2030 yılına kadar toplam 200 milyar euroluk bir yatırım planlıyor.

İntel’in bu denli yüksek yatırımlara kalkışması AB Komisyonu’nun hazırladığı Cip Act isimli yasayla mümkün oldu. Bu yasayla çip üreticileri için hem bürokratik engeller kaldırıldı hem de milyarlık teşvik primleri konuldu. İntel’in ne kadar teşvik alacağı açıklanmazken, Berlin’de hükümete yakın kaynaklar bu miktarın milyarlar düzeyinde olduğunu açıkladı.

İntel’den başka firmaların da Avrupa’da çip üretiminde yeni yatırımlar yapması bekleniyor. AB bu teşvik paketiyle ABD ve Çin’in hakim olduğu çip üretimi pazarındaki payını arttırmak istiyor. Dünyadaki çip pazarının toplam cirosu 580 milyar euro. AB bunun yaklaşık yüzde 10’unu üretiyor. Yeni teşviklerle bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 20’ye çıkması planlanıyor. 2030’lu yıllarda dünya çip pazarının cirosunun da 1 trilyon dolara çıkması öngörülüyor.

Avrupa’da Infenion, NXP ve Bosch gibi cip üreticisi şirketler bulunuyor. Ancak bu firmalar büyüklükleri açısından ikinci lig oyuncusu olarak kabul ediliyor. İntel’in AB yatırımlarıyla Avrupa birinci lige çıkmak istiyor.

Öte yandan Çin de 150 milyar dolarlık devlet teşviği ile yeni bir çip sanayi kuruyor. Japonya ve Güney Kore de çip üretimi için yeni teşvik primleri çıkarttı. ABD de bir yıldır 50 milyar dolarlık bir teşvik programı başlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN