Siber saldırı fidyelerinde dikkat çeken düşüş: Hackerlar artık umduğunu ‘alamıyor’

Siber saldırı fidyelerinde dikkat çeken düşüş: Hackerlar artık umduğunu ‘alamıyor’

Son yıllarda şirketlerin ve insanların kabusu olan siber saldırılarla ilgili ilginç bir istatistik yayınlandı. Araştırma, siber saldırı kurbanlarının fidye ödemeyi reddetmesi nedeniyle siber suç çetelerinin kazançlarında yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Blok zinciri analiz şirketi olan Chainalysis'teki kripto para birimi uzmanları, fidye yazılımı gruplarının, 2021 yılında aldıkları 768 milyon dolara göre, 2022 yılında 457 milyon dolar aldığını gösteriyor. Gerçek rakamların daha yüksek olması muhtemelken, uzmanların daha az kurbanın ödeme yaptığı konusunda hemfikir olduğu görülüyor.

SALDIRILAR ARTIYOR

BBC’nin haberine göre, suç gelirlerinde düşüş yaşanırken, saldırı sayısı artıyor. Dünyanın dört bir yanındaki şirketler, hükümetler, okullar ve hatta hastaneler, genellikle Bitcoin cinsinden bir fidye ödenene kadar bilgisayar sistemlerini kilitleyen fidye yazılımıyla bilgisayar korsanlarının kurbanı oluyor. Hackerlar tarafından istenen fidye ödenmezse, siber saldırıyı gerçekleştirenler mağdurları çalınan verileri yayınlamak veya satmakla tehdit ediyor.

‘AZALMA EĞİLİMİ VAR’

Chainalysis'teki analistler, fidye yazılımı ekiplerine ait olduğu bilinen Bitcoin cüzdanlarına giren ve çıkan parayı takip ediyor. Araştırmacılar, bilgisayar korsanlarının başka cüzdanları da kullanması muhtemel olduğundan, suç gelirlerinin görebildiklerinden çok daha yüksek olacağını söylüyor. Bununla birlikte şirket, fidye yazılımı ödemelerinin önemli ölçüde azaldığı yönünde eğilimi ortaya koyuyor.

Kuruluşlarda gelişmiş siber güvenlik sağlayan fidye yazılımı farkındalığındaki artış gibi birçok faktör, bu azalma eğiliminde önemli bir rol oynuyor olabilir. Diğer yandan şirketler, şirket verilerinin yedeklerini korumada daha iyi hale geldi ve bu sayede, bilgisayar korsanlarına veri kurtarma için ödeme yapma ihtiyaçlarını azalttı.

10 BİNDEN FAZLA YAZILIM VAR

Gelirdeki düşüşe rağmen, saldırılarda kullanılan benzersiz fidye yazılımı türlerinin sayısının 2022'de önemli ölçüde arttığı bildiriliyor. Siber güvenlik firması Fortinet tarafından yapılan araştırma, 2022'nin ilk yarısında 10 binden fazla benzersiz kötü amaçlı yazılım türünün etkin olduğunu ortaya çıkardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN