Ukrayna'dan siber seferberlik çağrısı

Ukrayna'dan siber seferberlik çağrısı

Ukrayna sadece silahlı saldırıya uğramıyor. Ukrayna hükümetine ait internet hizmetleri de siber saldırılara maruz kalıyor. Ukraynalı yetkililer cepheler için yaptığı seferberlik çağrısının bir benzerine internet için ihtiyaç duyuyor. Basına yansıyan bilgilere göre hükümet yetkilileri siber alemde bir seferberlik çağrısı yaparak güvenlik uzmanlarından ve hackerlardan ordu oluşturuyor.

Dün sabah saatlerinde Ukrayna'ya işgal operasyonu düzenleyen Rusların, ayrılıkçılar üzerinden Ukrayna'da uzun yıllardır bir vekalet savaşı yürüttüğü biliniyor. Kremlin her defasında bunun gerçeği yansıtmadığını açıklasa da Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçılar askeri ve teknolojik desteğinin büyük bir kısmını Moskova'dan alıyor.

KURUMLAR SALDIRI ALTINDA

Vekalet savaşının dışında Moskova'nın tercih ettiği bir diğer yöntem ise siber saldırılar.

NTV'den Ahmet Bal'ın haberine göre; Bir organizasyonun ya da devletin internet altyapısı koordineli bir şekilde hedef alınan siber saldırılar bir süredir Ukrayna'da gerçekleşiyor. Siber güvenlik raporlarına göre son bir haftada Ukrayna'da 70'ten fazla devlet sitesi saldırılar nedeniyle problem yaşadı. ABD Başkanı Joe Biden dünkü açıklamasında bu konuya yer verdi.

Siber güvenlik alanında gözlemci bir kuruluş olan Netblocks'un aktarımına göre Rusya'nın askeri operasyonundan 12 saat önce Ukrayna'nın Dışişleri, Savunma, İçişleri bakanlıklarıyla beraber güvenlik ve bakanlar kurulunun siteleri saldırıya uğradı. Saldırıların türü DDoS olarak tanımlandı. DDoS eş zamanlı olarak bir sunucuya sınırının çok üstünde sorgu atılmasıyla yapılıyor. Basitçe bir siteye aynı anda milyonlarca makineden giriş yapma denemesiyle sistemin kendisi yavaşlatması ya da kapatması olarak özetlenebilir.

Nitekim Ukrayna'nın Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, "Devletimize yönelik bir büyük DDoS daha saldırısı başladı" açıklamasında bulunmuştu.

SİBER SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Ülkelerin internet saldırıları için ekipler oluşturduğu biliniyor. Genel seferberlik çağrısında bulunan Ukrayna hükümeti aynı zamanda siber seferberlik denilebilecek bir çağrı da bulundu.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre hacker forumlarında Rus birliklerine saldırı açıklamaları yapılıyor. Bir paylaşımda, "Ukrayna siber topluluğu, ülkemizin siber savunmasına katılma zamanı" ifadeleri kullanıldı. Paylaşımın devamında ise sibergüvenlik uzmanlarının başvuru yapabileceği bir form paylaşıldı. Formda kişilerin uzmanlıkları, zararlı yazılım geçmişleri ve profesyonel referansları istendi. Söz konusu formlara yüzlerce kişinin başvuruda yaptığı belirtildi.

Ukrayna merkezli bir siber güvenlik firmasının sahibi gönüllülerin saldırı ve savunma olarak iki gruba ayrıldığını belirtti. Savunma ekibinde yer alan görevliler ülkenin altyapılarına yapılan saldırıları geri püskürtmekle görevli. 2015 yılında yapılan bir saldırıda 225 bin Ukraynalının elektrikleri kesilmiş ve bu siber saldırı Rusya devletiyle ilişkilendirilmişti. Saldırı grupları ise daha çok siber istihbarat için Rus ordusunu hedef alıyor.

''PUTİN KÜRESEL BARIŞA SALDIRDI''

Rusya'nın ABD'nin özel şirketlerine ve önemli altyapılarına yönelik siber saldırılarının devam ettiğine vurgulayan Biden, "Biz bu saldırılara yanıt vermeye hazırız. Siber savunmalarını güçlendirmek ve Rusya'nın siber saldırılarına sert yanıt verebilmek için özel sektörle aylardır çalışıyoruz" diye konuştu.

Dün gece Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptığını açıklayan Biden ABD'nin ve müttefiklerinin Ukrayna'ya ve halkına desteğini dile getirdiğini aktardı.

Ukrayna halkının 30 yıldır bağımsız olduğunu ve buna yönelik saldırıyı kabul etmeyeceklerini kaydeden Biden şunları söyledi:

"Şu anda tüm Avrupa ve dünyadaki özgürlük için çok tehlikeli bir andayız. Putin, küresel barışın korunmasına yönelik tüm ilkelere saldırdı. Şimdi tüm dünya Putin ve suçlu ortaklarının gerçek yüzünü görüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN